torstai 28. huhtikuuta 2016

Valtakunnansalaisuus

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vuosipäivä oli ja meni. Tärkeimmäksi uutiseksi jäi se, että tulevaa Fennovoiman ydinvoimalaa vastustavat mielenosoittajat heittelivät kivillä Ylen toimittajaa.

Asiasta kertovassa uutisessa oli video tapahtuneesta. Heitellyt kivet olivat niin suuria, että niiden osuessa ihmiseen olisi syntynyt pahaa jälkeä. Videolla väkivaltaiset mielenosoittajat eivät puhu Suomea.

Mielenosoitusten yhteydessä poliisi pidätti yhteensä 37 "aktivistia" - oikeammin rettelöivää ressukkaa. Heistä yksitoista oli Ylen oman uutisen mukaan ulkomaalaisia, mukana EU-kansalaisia, yhdysvaltalaisia ja australialaisia.

Tänään asiaan palasi Helsingin Sanomat. Sen mukaan Fennovoima on tehnyt yli sata työmaan tapahtumiin liittyvää rikosilmoitusta viime kesän jälkeen. Yhdessä tapauksessa rettelöitsijät olivat polttaneet auton tulevalle ydinvoimalalle johtavalle tielle. Kaikkiaan ilkivallasta on tähän mennessä aiheutunut noin puolen miljoonan euron tappiot.

Jutussa on mielenkiintoinen tarkennus, jonka mukaan "aktivistit eivät ole osa voimalaa vastustavaa Pro Hanhikivi -kansalaisliikettä." Edelle kirjoitettujen tietojen perusteella en toki epäillytkään sitä, sillä kyseessä on hyväksyttäviin menettelytapoihin sitoutunut liike, joka käyttää lain suomia mahdollisuuksia tavoitteidensa ajamiseksi. Se on oikein ja kunnioitettavaa.

Oululaisen maakuntalehden eli Kalevan mukaan väkivaltaiset ilkivallantekijät ovat varsin monikansallinen joukko. Sen kantavat voimat ovat kuitenkin suomalaisia.

* * *

Minua ihmetyttää suuresti se lehdistön salamyhkäisyys, joka vallitsee pari päivää sitten ydinvoimalatyömaalla rettelöineiden henkilöiden taustojen suojelemiseksi julkisuudelta. Avoimia kysymyksiä on paljon.

Ovatko paikalla riehuneet EU-kansalaiset yhtä vai useampaa kansallisuutta? Onko heidän etninen taustansa eurooppalainen vai jokin muu? Edustavatko he jotain poliittista aatetta tai monikansallista järjestöä? Vai ovatko he kenties pelkkiä "ammattihuligaaneja", jotka käyttävät Fennovoimaa tekosyynä saadakseen kieroutuneen jännitysaddiktionsa tyydytetyksi?

Oma mielenkiintoinen kysymyksensä on myös se, kenen rahoilla etenkin amerikkalaiset ja australialaiset, mutta myös EU-kansalaiset, saapuivat Suomeen rettelöimään? Onko taustalla jokin poliittinen liike tai valtionapua saava kansalaisjärjestö? Sitä en usko, että ainakaan USA:sta tai Australiasta asti olisi tultu tänne omilla rahoilla tekemään rikoksia, joista jää varmasti kiinni.

Jotenkin tuntuu, että huligaanien taustatekijät olisivat jonkinlainen valtakunnansalaisuus. Vaikka oikeasti heidän taustoillaan saattaa olla sellaista yleistä poliittista merkitystä, joka olisi hyvä olla kaikkien äänestyspäätöksiä tekevien kansalaisten tiedossa. Vai onko valtakunnansalaisuudessa sittenkin kyse juuri siitä, eli suomalaisen mediankentän poliittisten lemmikkien suojelusta?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Poliittinen ilkivalta johtaa yhteiskuntaan joka ei ole hyvä edes idiooteille
Miksi Pyhäjoelle tarvitaan ydinvoimala?
Älytöntä ilkivaltaa

7 kommenttia:

 1. Der Spiegelissä, sen englannin kielisessä "painoksessa", on muuten mielenkiintoinen artikkeli radioaktiivisen säteilyn vaikutuksista ihmiseen, sen vaarallisuuden liioittelusta ja sen joissain olosuhteissa sisältämistä positiivisista terveysvaikutteista, asioita jotka ovat jääneet tyystin kauhuskenaarioiden varjoon. hh

  VastaaPoista
 2. "Vai onko valtakunnansalaisuudessa sittenkin kyse juuri siitä, eli suomalaisen mediankentän poliittisten lemmikkien suojelusta?"

  Ehkäpä vihreät tietävät asiasta jotain. Hyvin erikoista, ettei tämä tosiaan ole saanut enempää huomiota, eikä näytä mediaa kiinnostavan, vaikka on toisen mittaluokan asia kuin terhikiemunkimaiset vähäiset kommentit, joista saadaan aikaan turhaa puhetta päiväkausiksi.

  VastaaPoista
 3. Tutkivan journalistin tutkimusinto on hyvin valikoivaa. YLE esitti 26.4. klo 20.30 uutisissa Tsernobylin muistoksi banneria, jossa luki: "Turmassa kuoli välittömästi ainakin 30 000 ihmistä".

  Uutisessa "Tsernobylin onnettomuus vaikuttaa edelleen" puolestaan luki:
  "Yhteensä puoli miljoonaa ihmistä kuoli. Mukaan lukien Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän väestöä, vakuuttaa Tsernobylin ydinvoimalan opas Julija Marushits. Korkein uhrien määrä, mikä tässä yhteydessä on esitetty, on venäläisen professori Jablokovin 900 000 ihmistä. Ukrainan matkailuväki puhuu 25 000 -100 000, WHO 9000 ja kansainvälinen atomienergiajärjestö 4000 säteilyyn kuolleesta. Sairastuneiden ja kärsimyksen määrä on joka tapauksessa mittaamaton. Ja vaikutukset jatkuvat".

  Lähde: http://yle.fi/uutiset/tsernobylin_onnettomuus_vaikuttaa_edelleen/5257090

  Samanlaista tietoa sitten levittää esimerkiksi Facebookissa ollut Tsernobyl 30-vuotta mielenosoituksen kutsu, jossa toivotetaan tervetulleiksi osoittamaan mieltä ja tapaamaan poliitikkoja Vihreistä ja muista puolueita

  " 30 vuotta sitten Tsernobylissa sattui ydinvoimalaonnettomuus. Sen seurauksena sadat tuhannet ihmiset ovat kuolleet ennenaikaisesti. Kustannukset lasketaan sadoissa miljardeissa".

  Asiasta on kyllä tehty runsaastikin tieteellistä tutkimusta. Ennenaikaisten kuolemien määrän arviointi sisältää luonnollisesti melkoisia epävarmuuksia. YK:n tieteellisen komitean raportin mukaan välittömästi kuolleiden määrä oli 49 ja onnettomuudesta aiheutuneiden ennenaikaisten kuolemien määrä 4 000. Muiden tutkijoiden arviot liikkuvat välillä 4 000 - 8 500, jossa korkein luku on WHO:n tutkimuksesta, jossa myös tuodaan selvästi esiin arvion epävarmuustekijät.

  Lähteet.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Deaths_due_to_the_Chernobyl_disaster
  http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43447/1/9241594179_eng.pdf

  Kun hevosmiesten tietotoimiston ja puhtaan mielikuvituksen tuottamat luvut lanseerataan uutisina ja suuremmalla painoarvolla kuin marginaaliin piilotetut tieteellisten tutkimusten tulokset, tämä kertoo selvästi sekä toimittajien asenteesta, että hyvin kritiikittömästä, etten sanoisi piittaamattomasta suhtautumisesta tosiasioihin. Lienee ymmärrettävää, etteivät näin asennoituneet toimittajat ole kovin innostuneita tutkimaan tai kertomaan hengenheimolaistensa taustoista.

  VastaaPoista
 4. En usko näihin illuminaatteihin yms. salaliittoihin, mutta en joskus malta olla ajattelematta, että länsimaissa toimii joku organisaatio, joka välittää näitä rähisijöitä. Ikään kuin Uber, josta voi katsoa cv:n, esimerkiksi kivenheiton ossumatarkkuuden tai taipumuksen pyörätelineen käyttöön yrityksen lasin rikkomisessa. Joku järjestäytyneisyys tuolla porukalla on taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellei muuta niin ainakin internetissä toimiva epämuodollinen verkosto.

   Poista
 5. En tiedä millaisia heikkoja signaaleja olen aistivani mutta jotenkin pinnan alla tuntuu kuplivan kaikenlaisia primitiivisiä virtauksia joissa taikausko syrjäyttää rationaalisen ajattelun.

  Koskettavimpia uutisia viime päiviltä oli juttu pienen pojan kuolemasta aivokalvontulehdukseen "vaihtoehtoisen" lääketieteen nimeen vannovien vanhempiensa käsiin.

  Ydinvoiman vastustaminen, rokotuksista kieltäytyminen, "vaihtoehtoiset" sitä sun tätä, järjenvastaiset yhteiskutakokeilut, perinteiden halveksunta ja hinku romuttaa edeltävien sukupolvien meille jättämä perintö tuntuu keskittyvän samoihin piireihin. Ja tuo porukka tuntuu kasvavan.

  VastaaPoista
 6. Löyhkän se ohjaa ketunpesälle, eli taisitte arvata oikein kuka vetelee naruista.

  " and before Reclaim the Cape -action week (22.4.-1.5.2016) that will bring a nice bunch of anti-nuclear activists and other enviromentalists or antimilitarists to the area."

  http://earthfirstjournal.org/newswire/2016/04/08/finland-anti-nuclear-activists-lockdown-and-blockade-road/

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!