Syyriassa jää kuitenkin edelleen kytemään ongelma shiialaisten alaviittien ja sunnien välillä. Se ei poistu edes siinä tapauksessa, että maan diktaattori Bashar Al-Assad poistetaan vallasta. Eikä ongelmia helpota se, että ISISin lisäksi maassa toimii myös muita islamistisia järjestöjä.
Muslimien keskinäinen lahko-ongelma on todellisuutta myös Irakissa, jossa lisäksi kurdit muodostavat oman etnisesti yhtenäisen ryhmittymänsä. Tämä dilemma on estänyt maan paluun normaalitilaan Bushien sotien jälkeen ja osaltaan mahdollisti ISIS:in salamasodan menestyksen vuonna 2014.
Jos ISIS nyt poistuu kuvasta, lienee itsestään selvää, etteivät kurdit tule vapaaehtoisesti luopumaan 1990-luvulta juontuvasta ja ISISin vastaisella taistelulla viime vuosina saavuttamastaan muusta Irakista täysin riippumattomasta asemasta. Päinvastoin, edessä saattaa ennemmin tai myöhemmin olla itsenäisyysjulistus.
Mutta hyväksyvätkö muut irakilaisryhmät tätä? Ja onnistuvatko ne jollain aikavälillä voittamaan keskinäiset ennakkoluulonsa? Vai vaipuuko Irak yhä uudelleen uskonryhmien väliseen kylmään ja ajoittain jopa kuumaan sisällissotaan?
* * *
Jos ISISin heikkeneminen antaakin edes jonkinlaista toivoa syyrialaisille ja irakilaisille, tarkoittanee se ainakin väliaikaisia vaikeuksia länsimaille. Näyttävillä terroriteoilla eurooppalaisia tai amerikkalaisia vastaan kun voi saavuttaa näkyvyyttä ja "kunniaa" muslimimaissa, joissa länsimaita sekä halveksitaan, kadehditaan että vihataan.
On siis mahdollista, että Tukholman ajankohtaiset uutiset terroristien maihinnoususta ovat vain alkusoittoa tuleville tapahtumille. On siis syytä toivoa, että Suomen ja muiden länsimaiden tiedustelu on ajan tasalla siten, että sekä länteen tulleet muslimit että etenkin jo aiemmin saapuneiden muhamettilaisten jälkeläiset ovat riittävän tehokkaan tarkkailun alla.
Islamistiterrorismin torjunnalle olisi pidemmällä aikavälillä tärkeää poistaa sen perimmäiset syyt. Siinä suhteessa keskeistä olisi muslimien väestönkasvun pysäyttäminen, heidän uskonnollisuutensa maallistaminen, muhamettilaisten koulutustason oleellinen nostaminen sekä epäterveen yhteisöllisyyden heikentäminen. Tämä tie ei ole lyhyt, vaan vie parhaimmillaankin useiden sukupolvien ajan.
Länsimaiden osalta tässä tilanteessa ovat muslimimaahanmuuton minimoiminen sekä onnistunut kotouttaminen. Jälkimmäiseen sisältyy minimissään länsimaisten arvojen perusteellinen omaksuminen, mitä ei voi saavuttaa ilman kotouttamiskäytäntöjen täydellistä muuttamista nykyisestä paapomisesta ja ymmärtämisestä johonkin aivan muuhun.
Lopputuloksena tulee olla naisten tasa-arvo perheissä, uskonnon länsimaihin sopimattomista käytännöistä luopuminen, lähi-itäläisten kunniakäsitysten romuttaminen, kulttuuristen syiden perusteella annetuista erityisoikeuksista luopuminen sekä tulijoiden elämän rahoittaminen heidän omalla rehellisellä työnteollaan.
Tämä kaikki on helpoimmin sanottu kuin tehty. Valitettavasti. Mutta iloitaan nyt kuitenkin edes ISISin heikkenemisestä.
Osoittaahan se jälleen kertaan länsimaisen elämäntavan ylivoimaisuuden keskiaikaiseen uskonkiihkoon verrattuna. Kannattaisikohan tämän tosiasian kertominen ja siitä tehtävät loogiset johtopäätökset nostaa myös yhdeksi suomalaisen kehitysyhteistyön pääsanomista?
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Timo Soinille Syyrian mielenosoituksesta
Terroristien kuva paljastaa seuraavan sukupolven terroristien isät ja äidit
Piikki islamistien lihassa
Olen jo kauan ollut sitä mieltä, että kaikki ihmisten siirtyminen muslimimaista sivistysvaltioihin pitää lopettaa kokonaan. Tämän kuuluu koskea turistejakin. Rajat täysin kiinni ja antaa niiden tapella keskenään. Ruudinsavun hälvettyä voimme sitten varovasti kurkistaa ovatko jäljellejääneet täyspäisiä. Jos eivät, luukut kiinni taas. Tätä jatketaan niin kauan kunnes joko jäljellä ei ole ketään tai ovat järkeviä eivätkä uskovaisia.
VastaaPoista"Lopputuloksena tulee olla naisten tasa-arvo perheissä, uskonnon länsimaihin sopimattomista käytännöistä luopuminen, lähi-itäläisten kunniakäsitysten romuttaminen, kulttuuristen syiden perusteella annetuista erityisoikeuksista luopuminen sekä tulijoiden elämän rahoittaminen heidän omalla rehellisellä työnteollaan."
VastaaPoistaHeh, käytännössä tarkoittaa sitä, että arabit/muslimit saisivat kirjoittaa identiteettinsä, kulttuurinsa ja kaiken narratiivinsa täysin uusiksi..
Niinpä.
PoistaViisaaksi mieheksi arvioimani Jordanian edellinen kuningas Hussein ehdotti Irakin jako kolmeen osaan, joista yksi olisi ollut kurdivaltio.
VastaaPoistaTurkillehan se olisi myös kova isku, jos lopultakin kurdit saisivat oman valtionsa.
Minusta kaikkien siirtomaavallan perusteella rajansa saanieden valtioiden kannattaisi käydä kansallisesti läpi prosessi, jossa pohdittaisiin valtakunnan hajottamisen mahdollisuutta etnis-uskonnollisten rajojen mukaisesti. Näin voitaisiin poistaa monta "ikuista" levottumuuden lähdettä.
PoistaIrakissa erityisongelman muodostaa öljyvarojen jakaminen. Tosin on mahdollista, että öljynporauksen kannattavuuden kulta-aika on lopullisesti ohi.
Tässä asiassa keskeisin tekijä on auringonvalon hyödyntäminen ja sähköautojen toimintasädeongelmat. Kun ne saadaan ratkaistuksi saattaa syntyä uusi ja ennennäkemättömän suuri pakolaiskriisi, kun väestöltään öljyn varassa ylikokoisiksi kasvaneet kansakunnat lähtevät vaellukselle kohti parempia elinolosuhteita.