keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Välimeren hukkumistragedioiden lopettaminen vaatii vain yhden poliittisen päätöksen

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on toimittaja Virve Kähkönen kirjoittanut nyyhkytarinan Välimeren ylittäneiden Eurooppaan pyrkivien asiasta. Hän on ottanut keppihevosekseen muutaman päivän takaisen tragedian, jonka perimmäisenä syynä ovat Kähkösen itsensä kaltaiset ihmiset. 

Ensin Kähkönen kertoilee yhden Euooppaan pyrkijän pelänneen matkallaan Välimeren yli. Seuraavaksi hän valitti sitä, ettei Sisiliassa ole tulijoille töitä ja löysi jostain somalin, joka halusi tulla Suomeen. Vahvistukseksi tämä antoi toimittajan käteen kännykän, jossa hänen väitetty veljensä puhui Suomea. 

Kähkönen kirjoittaa myös yhden tulijoita silloin tällöin auttavan sisilialaisen näkemyksenstä, jonka mukaan Pohjois-Euroopan pitäisi jakaa vastuuta tässä asiassa. Lopuksi haastateltu sisilialainen ryhtyi vielä oraakkeliksi todeten: "se on ta­pah­tu­nut jo niin mon­ta ker­taa. Sik­si muun Eu­roo­pan pi­tää aut­taa. Muu­ten tä­mä ta­pah­tuu vie­lä mon­ta ker­taa uu­des­taan."

Nyyhkytarinoiden oheen journalistimme kirjoitti häpeäjutun. Siinä hän taivastelee sitä, kuinka Eurooppa päätti "ettei koskaan enää" edellinen Välimeren suuronnettomuuden jälkeen, mutta päätyneen kuitenkin "joko taas" -tilanteeseen. 

Seuraavaksi hän väittää, että Välimeren tragediat ovat suoraa seurausta Euroopan kyvyttömyydestä yhteistyöhön ja taakanjakoon. Näin siitä huolimatta, ettei Euroopalla ole hänen mukaansa osaa eikä arpaa siihen, että niin monet lähtevät Välimeren yli henkensä kaupalla.

Minä puolestani väitän, että Euroopalla on paljonkin tekemistä Välimeren yli pyrkimisen kanssa. Ja ettei yhteistyö ja taakanjako ole tässä asiassa millään tavalla järkevä ratkaisu, koska Euroopan yhteistyö ja taakanjako ainoastaan lisäisivät Afrikasta ja Lähi-Idästä lähtevien määrää. 

Edelleen pidän varsin todennäköisenä sitä, että jos Euroopan portit suorastaan avattaisiin nousisi tulijoiden määrä mitä todennäkäisimmin ainakin kertaluokalla. Tästä pitäisi huolen Euroopan korkea elintaso sosiaaliturvineen sekä Afrikan ja muslimimaiden kurjat elinolot yhdistettynä holtittomaan väestänkasvuun. 

Eikä Euroopan poliitikkojen motiivina ainakaan saisi olla Kähkösen mainitsema pelko populistien saamista "lisäsytykkeistä", vaan ymmärrys Euroopan muuttumisesta yhtä sekasortoiseksi kuin tänne tulevien lähtövaltiotkin. Siitähän saimme kosolti maistiaisia pelkästään viime vuonna. Myös Suomessa annettiin juuri keveitä tuomioita yhdestä humanitaarisen maahanmuuton lieveilmiöstä.

Jos Virve Kähkönen olisi rehellinen ja perustaisi näkemyksensä faktoihin, hän ymmärtäisi että Euroopan lepsu suhtautuminen Välimeren takaa tuleviin ihmisiin on perimmäinen syy Välimeren tragedioihin. Paras tapa olisi käännyttää kaikki tulijat heti kiinni saataessa - tai ainakin poliittisen turvapaikkaharkinnan jälkeen - takaisin sinne mistä tulivatkin. Tämä olisi ihmishenkiä säästävää vaikka se tarkoittaisikin kirjoituksen loppuun muotoillun virkkeen, "lä­he­tä ne ta­kai­sin on kui­ten­kin toi­nen ta­pa tap­paa hei­dät", toteutumista. 

Toisin sanoen on selvää, että jos luopuisimme Euroopassa oleskeluluvista ns. toissijaisin syin, kävisi tänne pyrkiminen yksinkertaisesti järjettömäksi myös tulijoiden kannalta. Näin toimien, ennen kuin huomaisimmekaan, loppuisivat ihmissalakuljettajien työt Välimerellä. Samalla loppuisivat myös Kähkösen kauhistelemat tragediat Euroopan ja Afrikan välistä. Tämä kaikki siis yhdellä ainoalla poliittisella päätöksellä.

Toki vielä kestävämpi ratkaisu syntyisi, jos lähi-idän muslimit ja kaikenlaiset afrikkalaiset oppisivat elämään keskenään rauhanomaisesti, erilaisuutta suvaiten ja yhdessä kotimaitaan rakentaen. Tämä ei valitettavasti kuitenkaan ole meidän eurooppalaisten käsissä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

9 kommenttia:

  1. Juuri näin, järkitekstiä. Mutta milloin maailmanparantaja-suvaitsevaisto olisi järjen ääntä kuullut?

    VastaaPoista
  2. Kannattaa luke myös blogikollega Vasarahammerin kirjoitus samasta aiheesta.

    VastaaPoista
  3. Ihmissalakuljettajat tekevät kovaa tiliä eurooppalaisten poliitikkojen kyvyttömyydellä tehdä suosittelemiasi päätöksiä. Eurooppalaisten pelastusoperaatiot vain laajentavat ihmissalakuljettajien markkinoita. Libyasta voidaan jopa soittaa italialaisille viranomaisille, että laiva on lähtenyt, valmistautukaa pelastustoimiin. Jatkuva kansainvaellus Afrikan rannoilta tulee tuhoamaan eurooppalaisen hyvinvoinnin.

    VastaaPoista
  4. Ymmärrän hyvin Australian kommentit: EU on saanut sitä mitä on tilannut. Moitittu ja paheksuttu Australia sen sijaan on saanut hukkumiset loppumaan. Se, että siellä on keskeytetty elintasokuilun aiheuttama kansainvaellus, ei ole mennyt eikä kai menekään perille suvaitsevaistoon.
    Pitäisikö heille vääntää asia rautalangasta esim:
    -haluatko lapsesi koululuokkaan 25 luku-, kieli- ja kirjoitustaidotonta lapsukaista
    -haluatko maksaa joka vuosi lisää veroja 2400 euroa, jotta tulijoille saadaan kustannettua elämä Suomessa
    -haluatko tinkiä asumismukavuudestasi ja majoittaa luoksesi 4-6 'turvapaikanhakijaa'
    Jne
    -Beowolf-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Beowulf, juuri näin.

      Australia on ratifoinut samat kv-sopimukset kuin Suomi, ja aussien käytäntö meritse sinne tunkeviin on osoittautunut toimivaksi ja ihmishenkiä säästäväksi. Siis ehdottomasti ei "esimerkiksi Ruotsissa" vaan mieluummin "esimerkiksi Australiassa".

      Poista
  5. Eikö näiden tulijoiden pitänyt olla voimavara ja kestävyysvajeen pelastajia. Nyt kun Afrikasta olisi saatavissa halpoja koneinsinöörejä ja moniosaajia niin miksi Italailaisille ei ilmainen raha kelpaa?

    VastaaPoista
  6. Kirjoitin ensimmäisen kerran ihmissalakuljettajista 5.10.2013 otsikolla Lampedusa.

    Tämä 13.10.2013 sutaisemani sepustus on tänäänkin ajankohtainen.

    VastaaPoista
  7. Guardianin saaman dokumentin mukaan EU-johtajat haluavat kärrätä meren yli tulevat takaisin lähtöpaikkaansa ja Italia on jo ehdottanut, että salakuljettajien laivat tuhotaan ennen kuin matkaan edes lähdetään. Mielestäni ainoa oikea tapa.

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!