torstai 27. elokuuta 2020

Kaipolan paperitehtaan lopettaminen toimikoon vakavana varoituksena hallitukselle ja medialle

Suomen parhaassa kunnossa oleva metsäyhtiö eli UPM ilmoitti eilen sulkevansa Jämsässä sijaitsevan Kaipolan paperitehtaan. Sen seurauksena 820 henkilöä jää työttömäksi siitä huolimatta, että Kaipola on edelleen hyvä tehdas ja sen henkilöstö osaavaa ja supistettu minimiin.

Ongelmana Kaipolassa on ennen kaikkea paperin tarpeen globaali väheneminen, minkä seuraksena metsäteollisuuden on pakko vähentää tuotantoaan pitääkseen sen kannattavana. Terveen liiketalousperiaatteen mukaisesti yhtiöt aloittavat heikoimmin kannattavista yksiköistä - UPM:n osalta arpa osui Kaipolan tehtaalle. 

Näin siksi, että tehtaan logistiikkakulut ovat olleet yhtiön muita vastaavia yksiköitä korkeammat. Lisäksi verorasitus kuten dieselvero ja muut maksut lisäävät kuluja. Ongelma on myös se, että suomalainen työntekijä maksaa 30–40 prosenttia enemmän Saksaan ja Ruotsiin verrattuna - mikä ei ole merkityksetöntä, vaikka palkkakulujen suhteellinen osuus onkin paperiteollisuudessa varsin pieni.

Uutisen kuultuani en voinut olla ajattelematta mikä vaikutus UPM:n päätökseen oli suomalaisen yhteiskunnan arvojen viimeaikaisella kehityksellä. Meillähän on hallitusta myöden kyseenalaistettu metsien käyttö teollisuuden raaka-aineena ja vaadittu niiden jättämistä kasvamaan hiilinieluina. Ja onhan Sanna Marinin (sd) kabinetti jopa ilmoittanut haluavansa suojella 30 prosenttia Suomen pinta-alasta - mikä luonnollisesti vähentäisi teollisuuden käytössä olevan puun määrää.

Lisäksi pääministeri nosti tällä viikolla jälleen esiin tahtonsa työvoimakustannusten nostamiseksi eli asetti tavoitteekseen siirtymisen kahdeksan tunnin palkalla kuusituntiseen työpäivään. Lisäksi hänen hallituksensa ohjelmassa on veronkorotuksia ("valtion rahoituspohjan vahvistaminen") eikä ehkä sekään ole merkityksetöntä, että korkein hallinto-oikeus torppasi maailman puhtaimmaksi suunnitellun sellutehtaan Kuopiosta.

On vaikea kuvitella, etteivät nämä linjaukset olisi vaikuttaneet UPM:n päätökseen sulkea nimenomaisesti suomalainen paperitehdas jonkin muualla sijaitsevan paperitehtaan sijaan. Kaipolahan oli kaikesta huolimatta edelleen kannattava yksikkö, mutta kuten edellä yritin kuvata ovat Suomen tulevaisuudennäkymät metsäteollisuudelle olleet viime aikoina kauniisti sanottuna epäselvät.

* * *

Ei kuitenkaan niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. 

UPM:n päätös voidaan Kallion kuplassa nähdä hyvinkin erinomaisena asiana, sillä nyt metsäpuiden kantohinnat laskevat Keski-Suomessa, joten hakkuiden houkutus on metsänomistajille aiempaa pienempi. Niinpä tässä voi hyvinkin käydä siten, että keskisuomalaiset metsät osaltaan auttavat Suomen hiilinielujen kasvattamisessa ja biodiversiteetin ylläpitämisessä.

Jotain iloa päätöksestä saavat myös julkisen hallinnon hommissa toimivat korkeakoulutetut, mutta pienipalkkaiset, vihreät naiset. Kun tunnetusti suuripalkkaisilta paperimiehiltä nyt katoavat työpaikat alta, kasvaa naisen euron arvo suhteessa miehen euroon ja näin suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvo etenee. Eiköhän tätäkin ole syytä juhlia Kallion vihreässä kuplassa?

Lisäksi Kaipolan lopettaminen on nähtävä siirtymistä vanhanaikaisesta teollisuusyhteiskunnasta postmoderniin palveluyhteiskuntaan, jollainen lienee jo toiminnassa Kallion kuplassa. Nyt ei tarvitse kuin alkaa kehittää Jämsän seudun matkailu- ja viihde-elinkeinoja. Ja eihän se kai nyt mitään haittaa, jos paperimiehen yli 4000 euron palkka vaihtuukin tarjoilijan tai baarimikon reiluun kahteen tonniin?

* * *

Lopuksi vielä vähän vakavammin.

Toivon todella syvästi, että Sanna Marinin kabinetti ymmärtää ottaa Kaipolan tehtaan lopettamisen vakavana varoituksena siitä, että hallituksen teoilla ja puheilla on muutakin kuin retorista merkitystä. Sama koskee suomalaista valtamediaa, jonka varaukseton asettuminen punavihreän aatteen aisankannattajaksi on lisännyt metsien taloudellisen hyödyntämisen - ja ylipäänsä suomalaisen teollisuuden - tulevaisuuden epävarmuutta pitkällä aikavälillä.

Tarvitaan siis hallituksen ja median ryhtiliike. Se tarkoittaa siirtymistä maailmanparantamisen utopioista reaalitodellisuuteen. Ja sen ymmärtämistä, että hyvinvointivaltion rahoitus edellyttää kannattavia yrityksiä - ja että sellaisia syntyy ainoastaan yhteiskuntiin, joissa niiden olemassaolo ja menestys ovat yleisesti hyväksyttyjä asioita.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Merkelin/Macronin yhteisvastuulainan hinta olisi Suomelle kova
Suomeen tulee uusi moderni jättiläinen
KHO:n päätöksellä on monia seurauksia

12 kommenttia:

 1. Ei kannata yliarvioida Marinin kabinetin ymmärrystä. Olipa taas absurdia katsella Tytti Tuppuraisen fanaattista EU:n suomalaisille täysin järjettömän tukipaketin puolustelua A-studiossa. Hakematta tulee mieleen, että hän on joko päästään vialla tai hänellä on kiikarissa jokin korkeapalkkainen vihreä oksa EU:n byrokratiassa. Marinin kyvystä ajatella kertoo taas tämä uusi möläytys kuuden tunnin työpäivästä täydellä palkalla. Ja nämä ihmiset hoitavat Suomen asioita EU-neuvottelupöydissä. Eipä hyvältä näytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuppurainen oli illalla tosiaan aivan järkyttävä.

   Poista
  2. "Varsinkin Suomen toisen pääneuvottelijan Tytti Tuppuraisen koko poliittinen ura on ollut sosialismin syövyttämää internationalismia, jossa Neuvostoliiton paikan on korvannut Euroopan Unioni. Leimallista hänen politiikalleen on ollut tietoinen halu vesittää suomalaista kansanvaltaa epädemokraattisten globaalien hallintokoneistojen hyväksi. Hän ei edes peittele suomalaisvihamielistä kosmopolitismiaan todettuaan muutama viikko sitten Uuden Suomen haastattelussa, että ”oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista”." -
   http://ylewatch.blogspot.com/2020/07/eun-laiton-tukipaketti-salakuljettaa.html

   Ennen viherkommunististen "aatteiden" mukaisen mielipidediktatuurin kehittymistä ainoaksi poliittisesti korrektiksi valtavirraksi (ml. monikulttuuri- ja "uudeksi normaaliksi" pakotettavat Seta-tuholaisten LGBT-seksuaaliperversiot, jopa pienille ekaluokkalaisille) niin vasemmalla kuin oikeallakin, ml. erityisesti KANSATON-ISÄNMAATON Kokoomus, tuollaista olisi sanottu maanpetturuudeksi.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  3. Meillä näyttää olevan omasta takaa Bobrikov-II:

   "PS:n Tavio: Päivi Räsäsen toistuvat kuulustelut ovat oire sananvapauden kriisistä
   Tavion mukaan valtakunnansyyttäjä alkaa näyttää poliittiselta toimijalta, mikä on omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta oikeuslaitokseen..."
   https://oikeamedia.com/o1-142623

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  4. Valitettavasti ei taida ilmaantua toista Eugen Schaumania.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  5. Erittäin kannatettava ajatus:

   ”Italialainen kenraali haluaa katkaista laittoman siirtolaisuuden Pohjois-Afrikan merisaarrolla ja kotiuttaa turvapaikanhakijoita sota-aluksilla tuhansia kerrallaan”,
   https://www.kansalainen.fi/italialainen-kenraali-haluaa-katkaista-laittoman-siirtolaisuuden-pohjois-afrikan-merisaarrolla-ja-kotiuttaa-turvapaikanhakijat-sota-aluksilla-tuhat-kerrallaan/

   Jos meillä olisi maanpetturihallituksen sijasta,”oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista”, suomalaisten asiaa ajava hallitus, niin sen kannattaisi muutaman miljoonan euron tuella mennä mukaan, Rahoille tulisi uskomattoman korkea tuotto säästyneiden matu-kustannusten muodossa tulevaisuudessa:
   https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2019/03/05/maahanmuuton-hinta-32-miljardia-euroa-1-3-taustaa/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 2. Tuppurainen on fraasigramofoni. Ei sen puheessa juurikaan älyä esiinny.

  VastaaPoista
 3. Onkohan Merkel viimekädessä Stasin ja KGB:n myyrä? Ei Kohlin aikana tällaista ollut...

  VastaaPoista
 4. Toveri Marin ottaa vastaan uutiset Kaipolan tuotannon lopettamisesta tyytyväisenä. Hän näkee, että hallituksen linjauksilla on vaikutusta. Päähallituspuolue vihreät on tietysti vielä tyytyväisempi.

  Normaali logiikka ei merkitse metsäkauhuiselle vihervasemmistolle mitään. Aikoinaan Neuvostoliitto oli isänmaallinen, mutta nykykommunistimme halveksivat kotimaassaan kaikkea muuta paitsi itseään. Oman maan resursseja suorastaan tyrkytetään muulle maailmalle.

  Tasa-arvoa hehkuttava hallitus vihaa miesvaltaisia aloja. Julkisen puolen työpaikkoja varjellaan viimeiseen asti, koska niiden naisvaltaisuus lähenee 100 prosenttia. Taannoin oli puhetta puolustusvoimien menojen karsinnasta. Kun byrokratiaan liittyvistä kustannuksista esitettiin säästöjä, asiasta nousi meteli. Leikkauksethan olisivat koskeneet naisvaltaisia tehtäviä. Hallitus tehneekin kohta linjauksen, että puolustusvoimiin jätetään vain vahvistettu konttorihenkilökunta etätöihin. Hallituksen käsitys tasa-arvosta on karikatyyri, mitä ilmentää intersektionaalisen feminismin mukaisen kastijärjestelmän edistäminen. Sen mukaan UPM:n tekemä lopetuspäätös koskee paaria-kastia, joten ok.

  Hallitus pelaa yhden siirron shakkia, jonka ansiosta on kohta matti kukkarossa. Tulee mieleen laulu "Kun yö saapuu Venezuelaan".

  VastaaPoista
 5. Varoituksena???Sehän on maanpetoksellisille punaisille fasistihuorille saavutus.Ollaan taas hieman lähempänä hiilijalanjälkitavoitteita.Suomalaisten velvollisuushan punaisten fasistihuorien mielestä on kuolla pois jotta saadaan rikkaammille kulttuureille lebensraumia.

  VastaaPoista
 6. Mikä on paperimiehen palkka euroina Suomessa, Saksassa ja Ruotsissa? En ole vielä nähnyt ensimmäistäkään uutista, jossa olisi kerrottu selkeät numerotiedot.

  VastaaPoista
 7. Paper Machine Operator / tunnissa / keskimäärin:
  - Suomi n. 22€
  - Ruotsi n. 18€
  - Saksa n. 18€

  https://www.salaryexpert.com/salary

  Jos ottaa huomioon 1 euron ostovoiman kyseisissä maissa, niin Suomen palkka lienee huonoin.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!