keskiviikko 30. elokuuta 2017

Polveutuvatko kreikkalaiset antiikin helleeneistä?

Kreikka on demokratian syntymaa ja eurooppalaisen sivistyksen kehto. Siitä huolimatta kreikkalaiset ovat tänä päivänä ongelmien ja talousvaikeuksien kourissa. Jopa demokratian suhteen on ollut ajoittain ongelmia.

Siksi yksi mielenkiintoinen kysymys kuuluu, että ovatko kreikkalaiset lainkaan samaa kansaa kuin antiikin helleenit? Vastauksen saimme lukea Nature-lehdestä pari viikkoa sitten.

Suuri tutkijajoukko oli nimittäin kaivanut maasta yhdeksäntoista muinaista kreikkalaista ja tutkinut nykyaikaisin menetelmin heidän genetiikkaansa. Tulokset kertoivat, että muinaiset kreetalaiset ja kreikkalaiset olivat keskenään likimain samaa porukkaa: heidän geeninsä olivat peräisin enimmäkseen ensimmäisiltä maanviljelijöiltä läntisestä Anatoliasta ja muinaisen kreikan alueelta. Noin neljännes geeneistä oli kuitenkin peräisin Kaukasukselta ja nykyisen Iranin alueelta.

Muinaiset mannerkreikkalaiset kuitenkin poikkesivat kreetalaisista sikäli, että heidän geeneissään oli tilkkanen myös muinaisista Itä-Euroopan ja Siperian metsästäjä-keräilijöistä. Kuten muistamme, meissä suomalaisissa on näitä alkuperäisten eurooppalaisten geenejä poikkeuksellisen paljon, mikä tekee kansastamme ainutlaatuista.

Mutta palataan kreikkalaisiin. Verrattaessa muinaisten helleenien geenejä Kreikan nykyisiin asukkaisiin huomattiin, että he olivat hyvin samanlaisia. Pienenä erona voitiin nähdä, että muinaisten maanviljelijöiden geenien osuus oli hiukkasen liudentunut antiikin ajoista.

Kaikkiaan tutkimus siis osoitti, että Kreikassa on vuosituhansien ajan asunut sama kansa, johon on aikojen saatossa sekoittunut jonkin verran myös muiden kansojen geenejä. Lieneekö sitten tuon geenivirran seurausta, että Kreikka on nykyisessä jamassaan? Vai olisiko runsaampi maahanmuutto pelastanut heidät nykyisiltä ongelmilta?

Vastausta tuskin saamme edelle kirjoittamiini retorisiin kysymyksiin. Enkä itse ylipäänsä etsisi syitä kreikkalaisten talousahdinkoon geeneistä vaan kulttuurista. Siinä missä geenit ovat säilyneet käytännössä ennallaan tuhansia vuosia, on Kreikan kulttuuri ehtinyt muuttua jo moneen kertaan - eikä aina parempaan suuntaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko lasten tekeminen itsekkyyttä - tai edes tarpeellista?
Mihin Kreikan vaihtoehdot johtavat?
Suomalaiset ovat ainutlaatuisia

4 kommenttia:

  1. Kulttuurin otetta painotti myös Göran Schildt viimeisissä kirjoissaan. Hän katsoi, että ortodoksinen usko oli suuri vedenjakaja joka erotti mm kreikkalaiset länsimaista. Alunperin kreikkalaisten suuri ihailija, itsekin "kreikkalaiseksi" muuttunut Schildt joutui huomaamaan, että hän joutui loputtoman hyväksikäytön uhriksi ja hylkäsi lopulta maan.
    Tämän ahdistavan kehityksen pääsyynä hän tuntui pitävän maan bysanttilaista papistoa joka oli aikojen kuluessa kerännyt maan varallisuuden haltuunsa ja piti maata henkisessä otteessaan samalla kun oli taipunut turkkilaisen vaikutuksen välineeksi.

    E i tunnu nykykatsojalle aivan vieraalta. hh

    VastaaPoista
  2. Olisiko tässä tutkimisen aihetta? Mitä enemmän neandertalgeenejä, sitä paremmin toimiva ja rauhallinen yhteiskunta!

    VastaaPoista
  3. Ei tarvitse katsoa muuta kuin kreikkalaisten - ja roomalaisten - tekemiä patsaita. Ne muistuttavat selvästi enemmän nykyisiä länsi- ja pohjoiseurooppalaisia kuin eteläeurooppalaisia.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!