sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Homoseksuaalien urheilijoiden turvallisuus on taattava myös tulevaisuudessa

Suomalainen olympiauimari Ari-Pekka Liukkonen on tullut kaapista ulos ja kertonut olevansa homoseksuaali. Näin hän voi omien sanojensa mukaan olla vihdoin oma itsensä. Tämä on hyvä.

Homoseksuaalisuus ei tee Liukkosesta sen parempaa tai huonompaa urheilijaa kuin hän olisi muutenkaan. Suomalaisessa ilmapiirissä, jossa ketään ei kiinnosta mitä makuuhuoneessa tapahtuu (ellei se ole rikollista), Liukkonen saanee myös jatkossa koko kansan tuen pyrkimyksessään uintimaailman terävimpään kärkeen. Myös minä toivotan hänelle menestystä tässä projektissa.

Liukkosen avautuminen tuottanee jatkoksi myös muiden homoseksuaalien urheilijoiden ilmaantumista julkisuuteen. Erityisesti kaipaisin tässä tilanteessa esille homoseksuaalisen suuntautumisensa ilmoittavaa huippunaisurheilijaa. Näin tämäkin asia olisi käsitelty ikään kuin molemmilta puolilta.

* * *

Liukkosen avautuminen kertoo osaltaan suomalaisesta ilmapiiristä, jossa omia mieltymyksiään ei tarvitse pelätä. Meillähän on vanha sanontakin: "ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä". Vaikka sillä ei tarkoiteta kaapista ulostuloa, se sopii myös tähän yhteyteen. Ei suomalaisilla ole tapana tuomita ihmisiä muuten kuin silloin, jos tuomittava on itse teoillaan osoittanut ansainneensa tuomion.

Suomalaisten asenne kertoo siitä, että yhteiskuntamme rakentuu länsimaisen yksilönvapautta korostavan kulttuurin varaan. Näin ei ole kaikkialla maailmassa, kuten julkisuudessa on moneen kertaan tuotu esiin esimerkiksi olympiakisojen yhteydessä. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, ettei homoilla liene kovin paljon pelättävää Venäjälläkään.

Sen sijaan joissain muissa maissa homoseksuaalit saavat pelätä henkensä edestä. Nykyisen yhteiskunnallisen muutoksen yhteydessä onkin pidettävä huoli siitä, että meidän suvaitseva yhteiskuntamme ei muutu sellaiseksi, vaan pystyy takaamaan niin homojen kuin kaikkien muidenkin  ihmisten vapauden olla oma itsensä myös tulevaisuudessa. Kunhan eivät ole rikollisia.

Tässä on oltava erityisen tarkka siinä, ettemme edistä sellaista yhteiskuntakehitystä, joka ajan myötä johtaa suvaitsemattomaan yhteiskuntaan. Tästä kiinni pitäminen on koko kansakunnan etu - niin homojen kuin heteroidenkin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko kermakaramelli rasistinen?
Hiihtäjät on valittu Sotshiin - vaan miten käy itse kisoissa
Islamistitaistelijoita Suomeen

5 kommenttia:

 1. Koko tämän päivän on radion pääuutinen niin uutisissa kuin urheiluradiossa ollut tämä asia. Jos homous on niin luonnollista, niin miksi tällainen meteli asiasta. Ministerikin otti laajalti kantaa asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutisointi johtuu luonnollisesti siitä, että asia kiinnostaa toimittajia. En ole ollenkaan varma kuinka paljon se kiinnostaa kansalaisia - luultavasti ei juurikaan.

   Ainakaan minua itseäni Liukkosen homous ei juuri kiinnosta, paitsi siltä kantilta jota kirjoitukseni käsitteli. Siis yhteiskunnan avoimuuden ja turvallisuuden kannalta.

   Yhteiskunnan turvallisuutta jos mitä ei kannata ottaa itsestäänselvyytenä; päin vastoin, länsimainen yhteiskunta on avoimuudessaan ja suvaitsevuudessaan historiallinen poikkeus. Tämän asian soisin jatkossakin säilyvän niin, että myös jälkeläiseni voisivat siitä nauttia.

   Vielä tuosta luonnollisuudesta tai luonnottomuudesta. Minun näkemykseni mukaan homoseksuaalisuus on seksuaalinen poikkeavuus, mutta melko tavallinen sellainen. Se ei siis tällä perusteella ole ainakaan siinä mielessä luonnotonta, etteikö sitä esiintyisi ihmisten keskuudessa yleisesti.

   Sen sijaan homojen seksuaalisuus on kyllä sikäli luonnotonta, ettei se täytä sitä tarvetta, mikä seksuaalisuudella ihmisen ja muiden eliöiden elämässä on - siis lisääntymistä.

   Tämä ei kuitenkaan tee homoista heteroja huonompia tai vainottavia. Pikemminkin kyse on vain yhdestä seksuaalisuuden ilmentymästä. Niin kauan kuin se on osapuolten kesken vapaaehtoista, minulla ei ole mitään sitä vastaan.

   Poista
 2. Minulla on vaikeuksia suhtautua ihmisiin jotka määrittelevät itsensä ja muut ihmiset ensisijaisesti niinkin triviaalin asian kuin seksuaalisen suuntautumisen mukaan. Asia kun on minulle herttaisen yhdentekevä.

  Tunnen voimatonta raivoa ja myötähäpeää sen tavan edessä miten media nostaa Liukkosen tapaiset "kaapista ulos tulleet" median kirkkaimpaan valokeilaan yleisön töllisteltäväksi. Kysymys ei ole mistään muusta kuin friikkishown järjestämisestä samassa hengessä missä pimeinä vuosisatoina vammaisia tai muulla tavalla poikeavia kuljetettiin markkinoille rahvaan pilkattavaksi.

  Arvoton näytelmä joka ei ole kunniaksi kenellekän siihen sekaantuneelle.

  Ari-Pekka Liukkosen urheilu-uraa ei tämän jälkeen muista enää kukaan. Ainoa mitä hänestä tullaan muistamaan on tämä kaapista ulos tuleminen.

  VastaaPoista
 3. On hyvin mielenkiintoista, miten yhtäkkiä ihmisille ei ole mitään väliä onko joku homo vai ei. Silti mm. homoparien (ihmis)oikeudet eivät ole samat naimisissa olevan heteroparin kanssa. Asialla on siis väliä valitettavasti edelleen. Urheilussa taas tarpeeksi homottelua kuultuaan kuppi menee jossain kohtaa nurin, kuten Liukkosella. Lisää näkökulmastani: http://janholmberg.weebly.com/2/post/2014/02/liukkonen-kauhoi-kaapista-ulos.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On erotettava kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, mitä väestön enemmistö ajattelee ja toinen on se, mitä jotkut harvat ajattelevat. Suomessa yleinen mielipide ei hyväksy minkäänlaista homojen vainoamista, mutta siitä huolimatta jotkut katsovat oikeudekseen "homotella". Sitäkään ei suurin osa ihmisistä hyväksy.

   Käsittääkseni myöskään juuri kukaan ei vastusta homojen oikeutta parisuhteeseen, perintöön jne. Sen sijaan, kuten itsekin oikeastaan blogissasi totesit, niin tällä hetkellä keskustellaan lähinnä homojen oikeudessa adoptoida tai olla adoptoimatta lapsia. Tässäkään ajatuksena tuskin on homojen syrjintä sinänsä vaan ihmiset käsittääkseni kuvittelevat ajattelevansa lasten parasta; eikä kyseessä siis ole sinänsä homojen syrjintä vaan ajatus, jonka mukaan jokaisella lapsella on oikeus eri sukupuolta olevaan isään ja äitiin. En tässä ota kantaa ajatuksen järkevyyteen, koska se ei varsinaisesti liity tähän keskusteluun.

   Vaikka, kuten blogissasi totesit, tuhansia kirjoittajia saattoikin ärsyttää Liukkosen ulostulo tai ainakin siitä tapahtunut näyttävä uutisointi, niin paljon että he kirjoittivat mielipiteensä jonnekin. Se on silti vain pieni osa suomalaisista. Ja edes heistä suurin osa tuskin vaatii Liukkoselle minkäänlaista rangaistusta tästä teosta, kuten suurimmassa osassa maailman maista tapahtuisi. Ja muille suomalaisille, tai ainakin suurimmalle osalle ei-syvästi-uskovaisista, asialla ei ole mitään merkitystä. Ei minullekaan.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!