torstai 20. helmikuuta 2014

Kansa kaipaa leipää ja sirkushuveja

Olen hiihtolomalla, kuten niin monet muutkin eteläisimmän Suomen lapselliset ihmiset. Olen seuraillut muiden toimieni ohella myös olympialaisia. Ja eilen olikin hieno päivä kun tunnin sisään sattui kaksi mitalia. Päivä oli melkein yhtä hieno kuin Münchenin kesäolympialaisten viimeinen päivä hamassa nuoruudessani!

Jokin on kuitenkin muuttunut neljässäkymmenessä vuodessa. Näissä kisoissa media provosoi ihmiset seuraamaan eilistä jääkiekko-ottelua, vaikka kyseessä oli vasta puolivälierä. Näin saadaan urheilukiihkoa nostatetuksi ja samalla kasvatettua bisnestä tavalla tai toisella.

Itse olen siis lomalla enkä aiheuttanut työnantajalleni eli veronmaksajalle tappioita, vaan katsoin ottelun omalla kustannuksellani kotisohvalla. Tosin tunnustan, että mikäli olisin ollut töisssä, olisin mitä todennäköisimmin lähtenyt kulunseurannan leimausta "oma asia" käyttäen kotiin katsomaan - niin, ei jääkiekkoa vaan parisprintit kuten jokainen tätä blogia aiemmin lukenut saattaa arvata.

Mutta näin lomalaisena saatoin katsoa ilman huonoa omaatuntoa jääkiekostakin 2,5 erää, eli sen mikä ei mennyt hiihdon ja sen välittömän jälkipuinnin kanssa päällekkäin. Oli hieno ottelu, joka loi odotuksia myös ensi perjantaille ja jopa sunnuntaille - mutta ei mennä asioiden edelle!

Mutta palataanpa aiheeseen. Kaikki suomalaiset eivät siis olleet laillani lomalla, vaan moni katseli ottelun työnantajan maksaman palkan turvin. Koko kustannukseksi laski Taloussanomat 80 miljoonaksi.

Laskelmaa voidaan tietenkin arvostella, kuten jutun keskusteluosiosta voi todeta. Jotain tämä kaikki kuitenkin kertoo urheilun merkityksestä ihmisille - muinaisen Rooman satiirirunoilija Juvenalis ei siis ollut väärässä, vaan kansalle kannattaa todella tarjota sekä leipää että sirkushuveja!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onnea Venäjälle tuplahopeasta olympialaisten pariviestissä ja jääkiekossa!
Homoseksuaalien urheilijoiden turvallisuus on taattava myös tulevaisuudessa
Kiakkovieraat ja itsenäisyys

1 kommentti:

  1. Tuollaiset laskelmat eivät ainakaan lisää talouslehtien arvostusta. Jos jokaiselta työtätekevältä kysyttäisiin paljonko tuotit rahaa jonkin tunnin aikana niin vastaus olisi useimpien osalta olisi miinusmerkkinen.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!