lauantai 16. tammikuuta 2016

Turvapaikkatalouden monet kasvot

Tämän päivän Helsingin Sanomat kertoi aamulla monenlaisia yksityiskohtia nykyaikaiseen kansainvaellukseen liittyvästä taloudesta. Olen toki kirjoittanut aiheesta aiemminkin, mutta koska asia on poikkeuksellisen tärkeä on sitä syytä ymmärtää syvällisesti ja pitää myös esillä julkisessa keskustelussa.

Yhdessä jutussa kerrottiin siitä, kuinka ihmissalakuljettajat antavat lähtömaiden ihmisille harhaanjohtavaa tietoa saadakseen nämä maksamaan itselleen matkasta länsimaihin. Jutussa haastatellun rajavartioston apulaiskomentajan mukaan asiaa hoitaa Venäjällä järjestäytynyt rikollisuus.

Asian vahvistaa Sallan rajavartioston varapäällikkö sanomalla "taustalla on rikollishyöty. Joku hyötyy tästä taloudellisesti." 

Toisessa jutussa kerrotaan siitä kuinka viimevuotinen turvapaikanhakijaryntäys on johtanut maahanmuuttoviraston räjähdysmäiseen kasvuun. Rekrytointimääriä ei mainita, mutta vuoden 2016 tavoitteena on tehdä lähes kymmenkertainen määrä turvapaikkapäätöksiä verrattuna edellisvuoteen. Tarkoittaako tämä siis myös henkilöstön lähes kymmenkertaistamista?

Maahanmuuttovirastoa ei tietenkään voi syyllistää asioiden hoitamisesta, päinvastoin. Mutta on syytä huomata, että myös sen parista työtä saaneet ihmiset muodostavat osan nykyaikaisen kansainvaelluksen taloudellisista hyötyjistä. 

Ihmisten työllistäminen ei ole pelkästään negatiivinen asia korkeasta työttömyydestä kärsivässä Suomessa. Toisaalta on myös ymmärrettävä, että nämä rekrytoinnit kasvattavat valtion kuluja lisäämättä maamme talouden perustana olevaa tuotantoa. Pitkän aikavälin vaikutus on siis yksiselitteisesti negatiivinen.

Samalla ainakin osa näistä ihmisistä ymmärtäessään hyötyvänsä maahanmuutosta saattaa pyrkiä esimerkiksi äänestyspäätöksissään ylläpitämään myös jatkossa työllisyyden itselleen takaavaa massaturvapaikanhakua. Se olisi ymmärrettävää, mutta ei millään tavalla yleisen edun mukaista.

Kolmannessa jutussa kerrotaan siitä, kuinka turvapaikanhakuruljanssi on kasvattanut korruptiota sekä lähtömaissa että Venäjällä. Asiasta kertoi turvapaikanhakijoiden oikeuksia Venäjällä puolustavan kansalaisjärjestön johtaja seuraavasti.

"Korruptiolla on valtava rooli, kun ihmisille myönnetään turistiviisumi lähtömaassa Venäjän edustuston toimesta... Lisäksi korruption mahdollisuus on tuomioistuimessa, joka päättää ihmisen käännyttämisestä”. Hän vahvistaa myös, että ihmissalakuljettajat antavat ihmisille harhaanjohtavaa tietoa turvapaikanhakijoiden lähtömaissa saadakseen nämä liikkeelle ja maksamaan saamistaan "matkapalveluista".

Lisäksi kerrottakoon, että saman jutun mukaan Venäjältä tulleista 90 % on saanut Suomessa kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Asia on muuten hyvä, mutta on vaikea ymmärtää miksi edes se 10 % on saanut myönteisen päätöksen tullessaan yhdestä turvallisesta maasta (Venäjä) toiseen (Suomi).

Neljäs juttu oli suoraan sanoen pelottava. Sen mukaan Suomen johdossa suhtaudutaan vakavasti mahdollisuuteen siitä, että Venäjän hallitus ryhtyisi aktiivisesti kuljettamaan turvapaikanhakijoita maahamme. Mikäli tämä skenaario toteutuisi, olisi maahamme tulossa jopa miljoonia muslimeja.

Tämäkin kehityssuunta tuottaisi valtavia taloudellisia mahdollisuuksia monille ihmisille ja myös rikollisille. Maahanmuuttoviraston pitäisi rekrytoida entistä enemmän, poliiseja pitäisi rekrytoida ylläpitämään järjestystä ja myös kotouttamistoimiin pitäisi panostaa valtavia summia. Kaikki nämä kuluja, jotka eivät kohota Suomen eikä varsinkaan julkisen sektorin taloudellista tilannetta. 

Kaikista HS:n tämän aamun uutisista merkittävin oli kuitenkin viides juttu, jossa esiteltiin sisäministeri Petteri Orpon näkemys siitä, kuinka maahanmuuttajien kotouttaminen hoidetaan. Hänen mukaansa "kaikki on tehtävä uusiksi". Tämä on sinänsä hyvä asia, sillä nykyinen kotouttamispolitiikka on epäonnistunut niin Suomessa kuin muuallakin. 

Orpo  on oikeassa myös siinä, että yksi tärkeä avain kotouttamiseen on turvapaikanhakijoiden työllistäminen. Keinoista hän luettelee seuraavat: "oppisopimuskoulutus, työssä oppiminen, työn ja koulutuksen joustava yhteensovittaminen". Toisin sanoen palkkatason oleellinen laskeminen maahanmuuttajien työsuhteissa. 

Ymmärrän hyvin, että tämä on ainoa keino saada maahanmuuttajat työllistymään maassa, jossa on muutenkin paljon työttömiä. Toisaalta jäin miettimään, että minkälainen työmarkkinoita vääristävä vaikutus näin markkinoille tulvivalla halpatyövoimalla olisi? Ja miten se vaikuttaisi heidän kanssaan kilpailevien kouluttamattomien kantasuomalaisten työttömien työnsaantimahdollisuuksiin ja sitä kautta näiden asenteisiin maahanmuuttoon?

Sivuhuomautuksena jäin ihmettelemään Orpon kommenttia maahanmuuttokeskustelusta. Hänen mukaansa "suvaitsevainen puoli on ollut niin hiljaa, että korvia särkee". 

Tämä siis tilanteessa, jossa etenkin Helsingin Sanomat ja varsinkin Yleisradio eli maamme kaksi merkittävintä mediataloa on uutisoinnissaan rummuttanut päivästä ja viikosta toiseen erittäin yksipuolista suvaitsevaiston propagandaa. Eikö sitä hänen mielestään lasketa maahanmuuttokeskusteluksi?

Palatakseni talousasioihin. Kuudennessa jutussaan Helsingin Sanomat kertoo siitä, että maahamme on syntynyt maahanmuuttajiin kohdistuvaa korruptiota, jossa koulutuksen saaneet tai sitä vailla olevat asianajajat ovat maksaneet pikkusummia turvapaikanhakijoille saadakseen itselleen julkisista varoista maksettavia oikeusapurahoja. 

Näin syntynyt korruptio ei tietenkään ole turvapaikanhakijoiden vika, mutta joka tapauksessa sitä ei olisi ilman heidän maahantuloaan. Yhdistämällä tämä edellä kirjoitettuun voidaan nykyaikaisen kansainvaelluksen todeta johtaneen korruptioon ja rikollisuuteen sekä lähtömaissa, kauttakulkumaissa että Suomessa. 

Lisäksi Helsingin Sanomien juttusarja osoittaa, että nykyaikainen kansainvaellus on johtanut ainakin Suomessa merkittävään julkisten menojen kasvuun sekä suunnitelmiin laskea maamme tulijoiden tuottavuuteen nähden liian korkeaa palkkatasoa. Jälkimmäiseen liittyen on jatkossa mielenkiintoista seurata, reagoiko ammattiyhdistysliike tähän jollain tavalla. Sekä syntyykö maahanmuuttajien halpatyöllistämisestä ennakkotapaus, jonka perusteella ryhdytään vaatimaan suomalaisen palkkatason laskemista myös työttömien kantasuomalaisten työllistämiseksi.

Summa summarum. Kaiken kaikkiaan voimme todeta turvapaikkaruljanssin johtaneen erittäin monenlaisiin taloudellisiin seurauksiin, josta pääosa on yhteiskuntamme kannalta negatiivisia - osin jopa rikollisuutta lisääviä. Kun vielä muistetaan, että nyt käynnissä oleva turvapaikkaturismi on johtanut myös rikollisuuden kasvuun ja yhteiskunnan muuttumiseen monilla muullakin tavalla ei-toivottuun suuntaan, niin olisiko siis lopultakin aika ryhtyä vakavasti miettimään ja ennen kaikkea toteuttamaan keinoja, joilla Suomeen kohdistuva kehitysmaalaisten virta saataisiin oleellisesti vähenemään tai jopa pysähtymään?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tuhoaako ketjureaktio ihmissalakuljettajien bisneksen?
Maahanmuuttajan neuvo: "jos ei sitoudu, ei pitäisi saada rahaa penniäkään"
Totuus turvapaikkabisneksestä

JK 16.1.2016 kello 11.09. Ay-liikkeen vastaus tulikin sitten nopeasti. Palkka-ale ei tule kysymykseen kotouttamiskeinona.

15 kommenttia:

 1. Eniten minua ihmetyttää ja kauhistuttaa tämä sisäministeri Orpo. Eikö hän todellakaan tiedä ja ymmärrä, että rikollisuus ja korruptio etsii helppoja kohteita ja hänen saamattomuutensa sekä haluttomuutensa tehdä ylipäänkään mitään tulijavirtaan vaikuttavaa, tekee Suomesta helpon kohteen. Tilannetta vielä pahentaa se, että muut maat kilvan tiukentavat käytäntöjään. Minun käsittääkseni tuollaisiin mittasuhteisiin nouseva kyvyttömyys ei ole mahdollista ellei se ole tahallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan totuuden nimissä Suomikin tiukentanut käytäntöjään - tai ainakin vähentänyt houkuttelevuuttaan. Siitä huolimatta emme ole tehneet riittävästi ja nyt on olemassa vaara, että nesi keväänä tilanne revähtää vielä pahemmaksi kuin syksyllä. Siksi juuri nyt pitäisi tehdä tarvittavat toimenpiteet sen välttämiseksi. Luulisi tähän kaikkeen liittyvän rikollisuuden ja korruption lisäävän myös Suomen hallituksen motivaatiota hoitaa homma. Valitettavasti nuuri nyt ei näytä siltä.

   Poista
 2. Jos tulokkaat kotoutuvat tippaakaan suomeen, he haistattavat pitkät tarjotuille alihinnoitetuille "paskaduuneille". Miksi kukaan menisi tekemään hommia pikkupalkalla jos saman rahan saa sossusta tekemättä mitään?
  Ei mulla muuta.
  #hyvinvointivaltio

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli hallituksenkin esiin nostama erillinen ja kansalaisia alempi sossutuki turvapaikan saaneille tulisi toteuttaa mitä pikimmin.

   Poista
 3. Orpo voi aivan hyvin olla sitä mieltä, ettei suvaitsevainen puoli ole tarpeeksi äänessä. Hänellähän voi olla mielessä Pohjois-Korean media, siihen on vielä vähäsen matkaa, mutta sinne päin olemme matkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse HS:n jutussa Orpoa kyllä vähän ohjailtiin. Se ei kuitenkaan ole mikään excuse noin ministeritason poliitikolle. Kyllä hänen pitäisi pystyä näkemään laajoja kokonaisuuksia.

   Poista
 4. Kiitos Professorille! Kirjoitus on kattava tiivistelmä asiasta. Vetää hiljaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitoksista. Hiljaiseksi vetää kyllä täälläkin. Onneksi on kuitenkin tämä läppäri ja näppärät sormet.

   Poista
 5. Ammattipsykologin näkemys Tanskanmaalta (joillekin varmaan tuttu MV-lehdestä tai Hommasta tai Ibn Matti-sivuilta), kannattaa lukea! Myönnytyspolitiikan aika on ohi? http://ibnmatti.blogspot.fi/2016/01/nicolai-sennelsin-haastattelu.html

  VastaaPoista
 6. Elinkeinoelämä ja sitä lähellä olevat poliittiset piirit ajavat epäilyttävän innokkaasti maahantulijoiden halpamyyntiä yrityksiin. Ihmettelin asiaa jo lokakuussa.

  http://kyseenalaistava.blogspot.fi/2015/10/ek-maahantulijat-valtion-kustantamana.html

  Kuinkahan kaavailtu paikallinen sopiminen sujuu yrityksissä jos niillä on oven takana odottamassa Mohamed töihin pääsyä puolipalkalla? Ei voi välttyä ajatukselta, että nyt on nähty tilaisuus vaikuttaa suomalaisten työehtoihin -työkaluna paikallinen sopiminen ja kirittäjänä maahantulijat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en lähde spekuloimaan erilaisten tahojen perimmäisillä syillä. Mutta ajattelee asiaa miten tahansa, niin meillä on vain kaksi vaihtoehtoa.

   Joko muutamme yhteiskuntaamme monella tavalla nykyisestä poikkeavaksi tai sitten pysäytämme maahanmuuttovirran kehitysmaista. Näistä se on loppupeleissä valittava, oli itse kullakin olisi kuinka ruusuisia unelmia tahansa.

   Poista
  2. Niin, meillä kuitenkin mitä ilmeisimmin on tahoja, joiden perimmäisiin intresseihin muuttovirta kehitysmaista sopii oikein hyvin. Oletko kuullut elinkeinoelämän suunnasta ainoatakaan kehitysmaamaahanmuutton pysäyttämistä vaativaa puheenvuoroa?

   Minä epäilen jokaisen tulijavirrasta hyötyä saavan tahon perimmäisiä syitä.

   Poista
  3. Syytä onkin epäillä. Sen sijaan tuomitsemiseen tarvitaan näyttöä.

   Poista
 7. En ole havainnut kuin kaksi toimittajaa, joilla järki ja moraali toimivat erinomaisesti turvapaikanhakijoita arvioidessaan. Nämä ovat päällikkötason varttuneempia toimittajia - Iltasanomien Ulla Appelsin ja meidänkin paikallislehteen kirjoittava A-P. Pietilä.

  VastaaPoista
 8. Olen kiinnittänyt huomioni samoihin toimittajiin. Kolmas on tiedetoimittaja Marko Hamilo.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!