maanantai 18. tammikuuta 2016

Ulkovaltojen poliittisesta rahoituksesta ja sen tutkinnasta

Viime aikoina on kuultu aika ajoin väitteitä siitä, kuinka Venäjä tukisi rahallisesti Euroopan "äärioikeistolaisia" puolueita. Niin myös tämän päivän Helsingin Sanomissa.

Uutisen mukaan USA:n tiedostelupalvelu epäilee Venäjän aikovan rahoittaa Unkarin Jobbikin, Kreikan Kultaisen aamunkoiton, Italian Pohjoinen liiton ja Ranskan Kansallisen rintaman toimintaa. Siksi se aikoo selvittää asian.

Mikäli mainitut puolueet todellakin ottaisivat vastaan tietoisesti Venäjältä tarjottua rahoitusta olisi asia vakava. Puolueet eivät ole merkityksettömiä omissa maissaan, eikä riippuvuussuhteen luominen ulkovaltaan siten merkityksetön seikka.

Siksi on tietenkin hyvä että asia selvitetään, jotta äänestäjät voivat antaa tapahtuneesta oman tuomionsa. Jäin kuitenkin pohtimaan kuultuun uutiseen liittyen muutamaa asiaa.

Ensinnäkin tässä on suvereniteettiongelma. Miksi asiaa selvittää USA:n turvallisuuspalvelu. Mikseivät Unkarin, Kreikan, Italian tai Ranskan turvallisuuspalvelut. Eikä ulkovaltojen puuttuminen näiden maiden sisäpolitiikkaan kuuluisi juuri niille?

Toiseksi on motiiviongelma. Yhdysvallat ei suinkaan ole vähemmän ulkovalta kuin Venäjä. Siksi sen tekemän selvityksen motiivi EU:n sisäisistä asioista ei ole välttämättä hyvää tarkoittava vaan täsmälleen yhtä tarkoitushakuinen kuin Venäjän mahdollinen sekaantuminen asiaan.

Kolmanneksi on luotettavuusongelma. Kaikkihan muistamme USA:n tiedustelupalvelun väitteet Irakin joukkotuhoaseohjelmista ennen toista Irakin sotaa. Saddam kaadettiin niiden perusteella ja vasta jälkikäteen tunnustettiin, ettei mitään aseohjelmaa ollutkaan. Oli vain aseita, joiden niidenkin olemassaolosta valehdeltiin aluksi.

Ja neljänneksi on anekdootti. Kaikki jotka ovat lukeneet Topeliuksen "Välskärin kertomukset" muistanevat kuvaukset siitä kuinka Ruotsin suurvalta-ajan jälkeisessä tilanteessa 1720-1740 -luvuilla ulkovallat rahoittivat silloisten puolueiden (Hatut ja Myssyt) politiikkaa. Lopputulos oli onneton, ja tunnetaan meillä nimellä pikkuviha.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Veitsenterällä
David Cameron ja pullon henki
Euroopan Unionin syvin olemus

6 kommenttia:

  1. Heh, nykylukijoilta taitavat mennä sekaisin Välskärit ja Vänrikit. "Ruuneperikin" tunnetaan vain sen johdosta että patsas Espalla haikailee Havis Amandan perää :D

    Asiassa olet tietysti ihan oikeassa. hh

    VastaaPoista
  2. Venäjä on aivan avoimesti flirttaillut jo vuosikausia eurooppalaisen äärioikeiston kanssa.

    Missä määrin se niitä myös rahoittaa on tietysti mielenkiintoista.

    Motiivit tukemiseen ovat päivänselvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki tuo on totta. Ihmetyttää silti, miksi EU-maat itse eivät selvitä puolueidensa tulovirtoja, vaan se on USA joka sanoo tekevänsä niin. Jotain omituista siinä on.

      Poista
    2. Voisiko kyse olla siitä, että Euroopassa poliittisen puolueen tukeminen ei ole rikollista, toisin kuin Venäjällä?

      Poista
  3. Isompien rikkaiden ja mahtavien pelinappuloitahan me kaikki pienet ja/tai köyhät ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tämäkin, mutta tahdoton ja hyväuskoinen on helpompi nappula kuin tahtova ja faktojen mukaan toimiva.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!