tiistai 14. huhtikuuta 2015

Voidaanko yli 90% kannatusta nauttiva kansalaisaloite hylätä eduskunnassa?

Tänään varmistui se, että kansalaisaloite rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottamisesta menee eduskunnan käsittelyyn. Kannattajien määrä on noussut aamun 49 831:stä nyt jo 51 490:een. Toivottavasti allekirjoittajia löytyy vielä tulevien viikkojen aikana lisää, jotta aloitteella olisi mahdollismman vahva kansan tuki eduskuntaan mennessään.

Sillä kansan tukihan tällä aloitteella on. Aiheesta on tietääkseni tehty vain yksi tutkimus vuonna 2010, ja sen mukaan suomalaisista yli 90% on sitä mieltä, että "rikoksista tuomitut ulkomaalaiset pitäisi voida karkottaa Suomesta nykyistä helpommin".

Kansalaisaloite ei sido päättäjien käsiä millään tavalla, kuten tasa-arvoista avioliittolakia lukuun ottamatta kaikkien aloitteiden kohtalo osoittaa. Tapauksista mielenkiintoisin on kansalaisaloite pakkoruotsin poistamisesta, joka ei mennyt eduskunnassa läpi, vaikka sitä kannattaa tutkitusti kolme neljästä suomalaisesta.

Ja vieläpä vuoden 2011 eduskuntavaalien vaalikoneessa enemmistö nykyisistä kansanedustajista vastusti pakkoruotsia. Toisin sanoen eduskunta osoitti päätöksellä halveksuvansa kolmea neljästä suomalaisesta.

Nyt kannattajansa keränneen rikollisten ulkomaalaisten karkottamisaloitteen kohtaloa ei voi siis ennakoida. On kuitenkin selvää, että kansa voi ensi sunnuntaina pudottaa kansanedustajien joukosta kaikki äänestäjiään halveksivat. Ellei sentään kaikkia pakkoruotsia kannattaneita niin ainakin vaalikonevastauksissaan valehdelleet.

Nyt kannattajansa kerännyt aloite tulee olemaan vielä mielenkiintoisempi tapaus. Aloitteen kannatus kansan parissa on niin korkea, että sen läpimenon tulisi olla läpihuutojuttu.

Niinpä aloitteen kohtalo osoittaa, onko tulevan eduskunnan kansanedustajilla käsitys tehtävästään kansan tahdon täyttäjinä, vai halveksuvatko he nykyisen parlamentin lailla Suomen kansaa. Jälkimmäiseen näyttää uskovan ainakin Muutos 2011:n kansanedustajaehdokas Jouni Kaskiharju, jota naurattaa jo etukäteen ajatus aloitteen parissa kiemurtelevista kansanedustajista.

Minua ei naurata, vaan odotan jännityksellä ensin eduskuntavaalien lopputulosta ja sen jälkeen kansalaisaloitteen käsittelyä. Vaalien tulokseen en voi ääneni jo antaneena enää vaikuttaa, mutta toivon kaikkien lukijoideni tekevän niin. Ehkäpä tämäkin kirjoitus osaltaan antaa aineksia oikean ehdokkaan valintaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kansalaisaloite rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkoittamisesta saa ilmaa siipiensä alle
Kannatatko vakaviin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamista?
Onko lapsilla oikeus elää omana itsenään?

6 kommenttia:

  1. Toivon toki menestystä aloitteelle, mutta enpä pidätä hengitystäni (toivottua) tulosta odotellessa. Ja eiköhän liene muutenkin enempikin niin, että koko tuo kansalaisaloitejärjestelmä on lähinnä luotu ylläpitämään vaikutelmaa, että asioihin on mahdollista vaikuttaa myös vaalien välilläkin. Ja näin ollen jokin yksittäinen aloite läpäiseekin eduskuntakäsittelyn aina silloin tällöin, jotta ko. vaikutelmaa saataisiin ylläpidettyä edes näön vuoksi. Sitä varmempi positiivinen tulos saadaan, jos on kyse jostakin "kivasta" asiasta, kuten vaikkapa homoliitoista.

    Tuo pakkoruotsin poistaminen ei sitten ilmeisestikään sellainen kiva juttu ollut, ja sillepä kävi kuten kävi. Ja tuskinpa tämäkään aloite yhtään sen "kivemmalta" vaikuttaa, joten menestymismahdollisuudetkin lienevät sitten sen mukaiset.

    Se hyvä puoli tuossa joka tapauksessa on, että mikäli aloite etenee ek-käsittelyyn saakka, joutuvat kansanedustajat kuitenkin ottamaan siihen kantaa, ja paljastamaan myös korttinsa asiassa. Jokainen voi sitten verrata tuloksia edellisten ja/tai seuraavien vaalien vaalikonevastauksiin, ja tehdä päätelmänsä edustajien integriteetistä tältäkin pohjalta.

    -G-mies-

    VastaaPoista
  2. Eiköhän tuo liene niin ettei aloitteella ole läpimenomahdollisuutta koska valtiovaltaa on kaupiteltu YK,lle, EU,lle, ym tahoille rajojemme ulkopuolelle joten erilaiset "sitoumukset" sun muut YK julistukset estävät
    kansalaisalotteen läpimenon vaikka sitä kannattaisi 150% Suomalaisista.

    Ei meillä ole omaa määräysvaltaa aiheessa, tai kohtahan se nähdään.

    Ilkka

    VastaaPoista
  3. Mitään ei tule tapahtumaan. Kaikki isommat puolueet ja isojen hallituspuoluekartelliin kuuluvat RKP ja Kristilliset äänestävät tätä vastaan. Ja vaikka hyväksyisivät sen jossakin massapsykoosin puuskassa, 'oikeus'istuimemme eivät tule panemaan sitä täytäntöön. Kyllähän nykyistenkin lakien mukaan monet tälläkin hetkellä veronmaksajien varoilla maassa loisivista rikollisista kuuluisi karkoittaa. Vaan useimmat ovat jäänyt karkoittamatta. Koska suomalainen 'oikeus' haluaa suojella ainoastaan rikollisia; uhrit nielkööt omat mitättömät murheensa.

    VastaaPoista
  4. Lisään vielä ettei suomella ole sananvaltaa aiheessa, sikäli kun käsitän.

    "Tämä on katsottu perustelluksi sen vuoksi, että pakolaissopimus ja sen myötä myös pöytäkirja ovat erityisen huomattavia kansanvälisiä velvoitteita."

    http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2004/20040032

    Tälläisissä tapauksissa on tapana perustaa komitea johon asia haudataan.

    Ilkka

    VastaaPoista
  5. Useimmat ns. kansainväliset sopimukset eivät ole sitovia, on ikävää että useat poliitikot eivät ymmärrä sitä. Tulisi ihan älyttömiä ongelmia jos niitä tuhansia sitoomuksia ryhdyttäisiin tulkitsemaan kirjaimellisesti.

    Lisäksi kukaan ei koko maailmassa välitä hevonpotaskaa ottaako joku suomi josta enemmistö maapallon ihmisistä ei ole edes kuullut pakolaisia vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, mutta tässähän ei ole kyse muusta kuin rikollisten maahanmuuttajien karkottamisesta. Jos minä olisin journalisti ja jos joku äänestäisi eduskunnassa tätä aloitetta vastaan kysyisin syitä sille, miksi hän haluaa pitää rikollisia maahanmuuttajia terrorisoimassa lainkuuliaisia maahanmuuttajia ja kantaväestöä.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!