maanantai 13. huhtikuuta 2015

Rokotuksilla hävitetään taudinaiheuttajia

Vielä pari sanaa rokotuksista, koska asia on ollut esillä mm. siksi, että rokottamattomuus on äskettäin aiheuttanut Suomessa pientä lasta uhanneen vaaratilanteen. Siksi ajattelin kirjoittaa hiukan erilaisen näkökulman näihin rokotusasioihin perustuen kirjoitukseen, jonka luin äskettäin Nature-lehdestä.

Jutussa kerrotaan, että PPR-tauti eli pienten märehtijäin rutto aiheuttaa vuosittain yli miljardin euron kustannukset - usein maailman köyhimmille ihmisille - tuhoamalla lampaita ja vuohia.

Pahimmillaan virus tappaa jopa 70% tartunnan saaneesta karjasta, joten köyhälle afrikkalaiselle tai aasialaiselle maanviljelijälle tartunta merkitsee koko elämän perustan kaatumista. Suomessa tätä vaarallista eläintautia ei esiinny.

Naturen artikkeli kertoo, että pitkän odottelun jälkeen maailman terveysviranomaiset ovat päättäneet ryhtyä toimiiin eläintaudin hävittämiseksi kattavin rokotuksin. Jos ja kun hanke saadaan aikanaa valmiiksi, liittyy pienten märehtijäin ruttoa aiheuttava virus hävitettyjen taudinaiheuttajien joukkoon.

Sukupuuttoon hävitetyn joukon "perustajajäsen" oli isorokkovirus jo 1980-luvulla. Sitä seurasi karjarutto muutama vuosi sitten ja myös ihmisen poliovirus on melkein kadonnut: hävittämisen on estänyt lähinnä ääri-islamilaisten kiihkoilijoiden toiminta. Nämä menestystarinat ovat olleet mahdollisia ainoastaan riittävän kattavien rokotusohjelmien kautta.

Kansainvälisistä rokotusohjelmista saatua hyötyä lienee mahdoton arvioida. PPR-taudin osalta YK on arvioinut hyödyksi 42 miljardia dollaria seuraavan sadan vuoden aikana. Tätä taustaa vastaan rokotusten maailmankatsomuksellinen vastustaminen ei ole selväjärkisen hommaa.

Harmi, etteivät kaikki ole selväjärkisiä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pitäisikö yhteiskunnan tukea lasten rokottamista?
Koiralle ei saa antaa valtaa yli kamelikaravaanin
Auta siinä sitten

3 kommenttia:

 1. Maailman ongelmia ei edelleenkään Suomen käytännöillä ratkaista, mutta tässä rokoteasiassa olisi mielestäni oiva vastikkeellisuuden paikka. On yhteiskunnan etu, että kukaan sen jäsenistä ei ole potentiaalinen taudinkantaja.

  Onhan nykyistenkin lapsilisä- ym tukijärjestelmien pohjalla neuvolarutiini, johon rokotukset voisi sitoa tiukemmin.

  VastaaPoista
 2. Sitten kannattaa äänestää SDP:tä tai KOK:ta ennenkuin PS:ää koska viimeinen on järjettömän rokote"kriittinen" eli älytön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa katsoa järkevä ehdokas riippumatta mitä puoluetta äänestää. Rokoteasiat eivät liene puoluekurin piirissä.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!