keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Sunnuntaina ei kannata nukkua!

Vaalien ennakkoäänestys on nyt päättynyt - ja mikä parasta, se on päättynyt loistavaan tulokseen. Lähes kolmannes äänioikeutetuista on jo käyttänyt oikeuttaan valita uudet kansanedustajat.

Nyt nähty ennakkoäänestysryntäys ennakoi ehkä korkeaa vilkkautta myös vaalipäivänä. Tätä tukee se, että viimeisen mieleipidetiedustelun mukaan 69% vastaajista ilmoitti äänestävänsä varmasti. Jos ja kun äänestysvilkkaus nousee korkeaksi, on sillä vaikutusta myös vaalien tuloksiin.

Yleensä korkean matalan äänestysvilkkauden on ajateltu suosivan Kokoomusta ja matalan korkean etenkin vasemmistoliittoa, koska passiivisuus korreloi alhaisen koulutuksen ja tulotason kanssa. Toisaalta myös viime eduskuntavaaleissa äänestysvilkkausa oli varsin korkea ja tuotto Jytkyn perussuomalaisille.

Tilanteen kimuranttiuttaa lisää vielä se tosiasia, että mielipidekyselyissä puoluekannastaan epävarmojen osuus on varsin suuri. Jäävätkö nämä ihmiset nukkumaan, eivätkö he vain halua kertoa kantaansa vai tekevätkö he päätöksensä viime hetkellä?

Itse epäilen, että suurin osa joukosta jää nukkumaan, mutta tavallista suurempi osa pidättäytyy myös kertomasta kantaansa mielipidetiedustelijalle. Ehkä siksi, että edessä on puoluekannan vaihtaminen.

Edessä on siis mielenkiintoiset vaalit. Korkeaksi kaikesta päätellen nouseva äänestysvilkkaus näyttäisi toimivan Kokoomusta vastaan ja Perussuomalaisia ja/tai vasemmistoa suosivasti. Mutta tämänkin asian ratkaisevat viime kädessä äänestäjät.

Tässä tilanteessa kannattaaa siis jokaisen äänestää, sillä vaalipäivä ratkaisee suomalaisen politiikan tulevaisuuden seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Parannetaanko yrittämisen edellytyksiä? Panostetaanko tutkimukseen ja koulutukseen? Lisätäänkö vai kevennetäänkö veroja? Miten palvelut järjestetään? Lisätäänkö viherveroja? Suositaanko humanitaarista vai työperäistä maahanmuuttoa? Karkotetaanko rikolliset ulkomaalaiset? Paljonko tuetaan maataloutta?

Jos arvoisalla lukijallani on mielipide yhteenkään edelle kirjoittamaani seikkaan, on syytä ottaa selvää ehdokkaista ja äänestää samalla tavalla ajattelevaa. Sunnuntaina ei ainakaan kannata nukkua!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Voidaanko yli 90% kannatusta nauttiva kansalaisaloite hylätä eduskunnassa?
Professorin vaaliennuste 2015
Sipilän venkoilu osoittaa Keskustan pettävän aina
4 kommenttia:

 1. Lisäksi pitää toivoa hyvää säätä, sillä se on yksi merkittävimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa mahdollisten nukkujien toimintaan. Lauantaiksi on vielä luvassa hieman aurinkoa, mutta sunnuntaita kohti sateen mahdollisuus näyttää lisääntyvän, mutta ei nyt onneksi räntää. Sade joka tapauksessa suosisi kokoomusta ja vihreitä.

  Jenkeissähän tästä on tehty paljon tutkimuksia, Euroopassakin joitakin. Sade ja huono sää suosii republikaaneja ja oikeistoa, nykyään enää pääasiassa sitä kautta, että laiskanpuoleiset äänestäjät (alhainen kansallisvelvollisuus -indikaattori) eivät huonolla säällä mene äänestämään.

  VastaaPoista
 2. Toivon, että omilla aivoillaan ajattelevat ihmiset käyvät äänestämässä.

  En usko, että kepulit ovat näiden vaalien jälkeen se puolue, jonka riveistä tulee pääministeri. Kepuleilla on nin paljon vanhoja syntejään sovittamatta.

  Äänestin PerSuja, koska tällä seutukunnalla ei ole yhtään parempaa ehdokasta kuin tämä jo kyntensä ja kykynsä näyttänyt osaava mies.

  Kun sinä, mahdollisesti vielä äänestämistäsi miettivä ja pohtiva, päätät kenelle äänesi annat, älä luota äläkä usko pelkkiin vaalilupauksiin tai vaalikoneisiin.

  Mieti huolella, mitä ehdokkaasi on tällä vaalikaudella saanut aikaan, mitä tämä on tehnyt ja miten on äänestänyt eduskunnassa tai/ja kunnanvaltuustossa.

  Näistä sinä näet, puhuuko ehdokkaasi vain lämpimikseen ja populistisesti vai onko hän sanojensa takana.

  Minun ehdokkaani on, sen takia häntä äänestin. Lupaan kertoa, miten kävi.

  VastaaPoista
 3. Tekstissä ajatusvirhe kohdassa: "Yleensä korkean äänestysvilkkauden on ajateltu suosivan Kokoomusta". Korkean paikalle matala, niin lause on tosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkkaavaisuudesta. Ilmeisesti aamulla kävi jonkinlainen ajatuskatkos kun meni väärin päin. Teksti on nyt korjattu.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!