Suosittua juuri nyt!

tiistai 29. huhtikuuta 2025

Kuumat paikat pohjoisessa

Ilmatieteen laitoksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkijat julkaisivat tutkimuraportin, jonka mukaan viime kesä oli Lapissa kuumin peräti kahteen tuhanteen vuoteen. Siinä hyödynnettiin mäntyjen vuosilustoja, joiden paksuus korreloi vahvasti kesäkuukausien lämpötilaan. 

Siten ei ole mitään merkittävää syytä olla uskomatta kyseistä tutkimusta - etenkin kun myös suorat lämpötilamittaukset osoittivat Sodankylän kesän olleen lämpimin koko sen yli sadan vuoden mittaushistorian ajalla. Mutta itseäni kiinnostaa kuitenkin kuinka laajalti pohjoisessa nähtiin ennätyslämmintä. 

Tämä kiinnostukseni johtuu siitä, ettei pohjoisen merijään pinta-ala suinkaan sulanut lyhyen mittaushistoriansa pienimmäksi, vaan vuosina 2007, 2016, 2019 ja 2020 se oli pienempi. Tosin viime kuussa se sitten oli ajankohtaan nähden pienempi kuin koskaan ennen mittaushistoriansa aikana. 

Tämän kaiken seurauksena päätin tänä aamuna katsoa NASA:n tilastoja, joihin on kerätty lämpötilan mittaustuloksia ympäri maailman. Niinpä valitsin tarkasteltavaksi pohjoisia paikkakuntia sillä perusteella, että niistä on olemassa suhteellisen pitkä tilastohistoria ja tarkastelin nimenomaisesti kolmea kesäkuukautta. 

Ensimmäiseksi otin tarkasteltavakseni hyvin läheltä Suomen Lappia Norjan Vardön eli Vuoreijan tilaston. Siellä viime kesä ei enää ollut vuodesta 1880 alkaneen mittaushistorian lämpimin, vaan sen "sijoituksen nappasi" vuosi 2013 ja myös kesä 2022 meni vuoden 2024 edelle. 

Seuraavaksi katsoin Euroopan puoleisen Pohjois-Venäjän Indigan tilastoa, joka alkaa vuodesta 1923. Siellä kesä ei ollut erityisen lämmin, vaan neljää edellistä - ja kymmeniä muita vuosia viileämpi. Siten Suomen Lapin lämpöaalto ei selvästikään ulottunut enää sinne. 

Kolmanneksi valitsin sitten Wrangelin saaren Itä-Siperian pohjoispuolelta. Siellä kesä oli kylmin sitten vuoden 2008. Eli siellä kesä oli pikemminkin poikkeuksellisen kylmä kuin lämmin. 

Pohjois-Amerikan länsiosista otin tarkasteltavaksi Hay Riverin, jonka mittaushistoria ulottuu vuoteen 1893. Sielläkään viime kesä ei ollut erityisen kuuma vaan kylmin sitten vuoden 2020. 

Amerikan mantereen itäosista tarkasteluni kohteeksi sattui Bagotville. Siellä kesä sitten olikin vuodesta 1943 alkaneen mittaushistorian lämpimin. Heräsi kysymys, että ulottuiko viime kesän poikkeuksellisen lämmin alue siis Itä-Kanadasta Suomeen asti!

Asia selvisi kun tarkastelin Islannista Vestmannaeyjarin tilastoa. Sen mukaan viime kesä oli kylmin sitten vuoden 1989 ja myös kylmempi kuin tilaston ensimmäinen kesä 1884. Selvästikään Lapin lämpöaalto ei ylettynyt sinne asti. 

Nähtäväksi kuitenkin jää, millaisesta kesästä pohjoisen Suomen asukkaat saavat nauttia tulevana kesänä. Ja muistetaan samalla mahdollisten helteiden keskellä, ettei ilmastonmuutos ole vielä lämmittänyt Suomen Lappia yhtä lämpimäksi kuin mitä se oli atlanttisella lämpökaudella yli 5000 vuotta sitten, jolloin mäntymetsät peittivät Pohjois-Suomen tuntureita. 

32 kommenttia:

  1. Luotto on mennyt kaikkiin yliopistomaailmaan liittyvään ja perustuvaan! Suojatyöpaikka laitoksia!
    ViherVihaVasemmisto natsien politikointia, koko yliopisto järjestelmä pitää purkaa ja rakentaa uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta. Puhumattakaan hoopoakadeemian "tutkijoista/förskrattare" tshadin uliopiston afrikantähteys viimeistään osoitti että itse tiede on jättänyt suojatyöpaikkamesikennoston oman suuruuteensa suruisuuteen. Siinähän säätävät 😄

      Poista
    2. Sanon kaikkeen, että ettekö käsitä, ettei Suomen alkuperäisen asian ja olemassaolon hyväksi ole tehtävissä enää mitään. Vuosisatojen rakentaminen suomalaisuudesta hävitetään muutamassa vuosikymmenessä. On jo tehty.

      Valtamedian suolto on samaa Amerikan ja Venäjän johtajien parjaamista. Ne kaikki asiat eivät poista yhtään mitään kasautuvia Suomen ahdinkoja sosiaalitoimessa, terveysalalla, budjettialijäämässä, koulu- ja katuturvallisuudessa, vääristellyssä kehitysmaamaahanmuuton autuaaksitekevyydessä, kansallisen koheesion pitävyydessä, luottamusyhteiskunnan olemuksen säilyttämisessä, kristillispohjaisen lähimmäisyyden omaksumisessa, ateismin hyväksymisessä sekä tämän kaiken koostamisessa yhteiskuntaamme, joka on pystynyt pysymään kutakuinkin pystyssä nämä vuosikymmenet varsin kukoistavin tuloksin. Nyt ei enää pysty.

      Hyvät jatkot itse kullekin.

      Jos näin koette, niin paetkaa niin kauan kuin voitte.
      : : : : :

      SISÄLTÖVAROITUS!

      Tavalleni joskus tyypillisesti mainitsen vielä, että te - osa teistä - paetkaa Jeesuksen Kristuksen turviin Häntä tosissaan etsien. Mikäli oikeasti etsit ja kyselet, niin löydät Hänet.
      _ _ _

      Poista
  2. Ihan hikeä pukkaa kun ajattelee minkälaista oli silloin 5000 vuotta sitten.
    Olikohan sekin lämpö ihmisen polttamien fossiilisten polttoaineiden vai väenpaljouden aiheuttama tilanne? Vai peräti suomalaisten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos silloin oli huomattavasti nykyistä enemmän poroja jotka röyhtäilyillään lämmittivät ilmastoa.

      Poista
  3. Löysivätkö tutkijat jostain 2000 vuotta vanhan männyn?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joltakin verkkosivulta luin Lapin jarveen lounais - ja lansimyrskyjen kaatamista n. 2500 vuotta vanhoista mannyista.

      Poista
    2. Tutkimukseen voidaan käyttää sekä eläviä että kuolleita mäntyjä. Kuolleita löytyy erityisesti Lapin järvistä ja lammikoista, joiden pohjassa ne säilyvät tuhansia vuosia. Eri aikoina eläneiden puiden vuosilustot voidaan järjestää vertaamalla niitä keskenään, jolloin saadaan tuhansien vuosien yhtenäinen lustokalenteri. Kannattaa lukea tämä: https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/524169/6290.pdf?sequence=1&isAllowed=y

      Poista
  4. Itse täällä mainitussa Lapissa...no etelä sellaisessa asuvana voin sanoa ettei viime kesä mikään super kuuma ollut. Ainakaan niinä kolmena viikkona kun polttopuita tein kesä-heinäkuun taitteessa... onneksi se on helteessä kamalaa puuhaa. Professorille kiitokset palstan ilmasto-osan sitkeästä ylläpitämisestä.

    VastaaPoista
  5. Ongelma on siinä, että sääolosuhteita kuvaava historia halutaan nähdä staattisena, vaikka se ei sitä ole koskaan ollut: esimerkiksi Grönlannin jääpeite oli pienimmillään noin 6000-vuotta sitten. Ja, ihmistä on vaikea kuvitella Grönlannin jäähistorian primus motoriksi.
    Maapallon synty lienee myös mainitsemisen arvoinen: inhimillinen mittakaava on huono perspektiivi. Tuolloin ihmisestä olisi tullut grillitavaraa sekunneissa.

    VastaaPoista
  6. En en tiennytkään että Suomessa kasvaa 2000 vuotiaita mäntyjä, no.. Tuo menee samaa saaviin yhtä uskottavan asian kanssa, mieskin synnyttää. Nuo "imastoasiantuntijat" ei tutki mitään ilmastomuutosta vaikka sitä nimitystä käyttävät vaan nuo mittaa ilmastonmuutosta säävaihteluilla, mikä on vieläkin sairaampi väite ilmastomuutoksesta mitä miehen synnytys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katso vastaukseni edellä ja lue siinä mainittu artikkeli.

      Poista
    2. Suomesta on taidettu saada kasaan maailman pisin MÄNNYN vuosirengas kokonaisuus.
      Yltää ainakin vuoteen BC 5634 eli yli 7500 vuoden takaiseen historiaan.
      Männynrunkoja nostettiin järvistä, ainakin käsivarren lapissa.

      Poista
    3. Ei kiinnosta. Minä en lue hullujen "tukijoiden" täysin naurettavaa wake ulinaa siitä että nyt eletään kuuminta aikaa 2000 vuoteen, jiisus sentään, näkyykö siellä taivaalla lentäviä lehmiäkin, proffa?

      Poista
    4. Äläs nyt !
      Onhan se hauskaa yrittää keksiä, missä nämä ns tutkijat yrittävät meitä kusettaa.
      Nytkin viikinkiaikaa viilennetty ilmeisesti, no odotan Gröönlantilaista nykyistä oliko se Ohra, vai Vehnä satoa. Viikingit viljelivät siellä n 1000 vuotta sitten. Ohrasta saa olutta, joten kai se ennemmin oli sitä.

      Poista
  7. Minusta on tulossa ateisti - uskoni Vihreään uskontoon ja heidän jumalaansa on koetuksella.

    VastaaPoista
  8. T&T tänään

    Uusi 1250 kg satelliitti mittaa 27 000 km/h vauhdista, kuinka paljon kaikki maapallon metsät painavat – Näin se tapahtuu ennennäkemättömällä tutkalla

    Euroopan avaruusjärjestö laukaisee Biomass-satelliitin tiistaina 29. huhtikuuta. Se on ensimmäinen satelliitti ikinä, jonka instrumenttina on P-kaistan sar-tutka.

    https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/d3cb1f09-a313-4c4c-a3a9-0534ac90573d

    Artikkelista poimittua

    Euroopan avaruusjärjestö eli Esa laukaisee tiistaina 29. huhtikuuta Biomass-nimisen satelliitin. Laukaisu tapahtuu Kouroussa, Ranskan Guayanassa.

    Satelliitin tehtävä on mitata koko maapallon biomassa, eli kaikkien maapallon metsien kokonaismassa. Mittauksia voidaan sitten käyttää metsiin varastoituneen hiilen määrän arvioimiseen.

    Näin voidaan huomattavasti tarkemmin seurata maan käytön ja metsien tilan vaikutusta sidottuun hiileen sekä ymmärtää ilmastonmuutoksen vaikutuksia tarkemmin.

    Nykyinen tietämys maailman metsistä ja niiden muutoksista ovat karkeita arvioita. Biomass tulee jatkuvasti luomaan karttoja maailman metsistä. Ensimmäiset metsäkartat ovat valmiita jo ensi vuonna.

    https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/FutureEO/Biomass

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah hienoa teknologiaa ja kauniita mittauksia muttaxentä sitten? Hiiltä sitovan biomassan määrä koko planeetalta? Luku joka sitten muuttuu propagandaksi ja hyväuskoisia taas vedätetään. Upeaa mahtavaa! Tai sitten luku lukuna ja antaa kaikkien tuprutella. Luonto hoitaa homman. Suomi hyötyy lämmöstä ja malediiviläiset viimeinkin oppii uimaan (ei tänne asti pyydän)

      Poista
  9. Sodankylässä kesä ei ole koskaan kuuma ja lämminkin vain satunnaisesti. Ohi kiitäviä helteitä on silloin tällöin. Kuumuus ja kylmyys ovat niin suhteellisia käsitteitä, että niillä saadaan asiat helposti näyttämään halutun laisilta. Miltäs kuulostaisi tutkimusraportin otsikko: Sodankylässä ei ollut viime kesä niin pirun viileä kuin aiempina vuosina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös tämä ole ollut joskus Professorillakin: jos missä tahansa mittauspisteessä lämpötila käväisee 25 ceessä niin Suomessa on hellepäivä. Ainakin joku mittari lentokentän lähettyvillä, asfaltillakin voi olla lämpövaikutuksensa.
      -jussi n

      Poista
  10. Kuinka lämmintä tahansa, mutta se ei mitenkään TODISTA, että ihmisen ilmaan päästämälla hiilidioksidilla olisi siihen mainittavaa vaikutusta.
    Tavallisella tallaajalla maksatetaan korkea hinta hiilidioksidikusetuksen varjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kuten espanjassa nähtiin, että mihin tuo viherhömpötys johtaa.
      Eli otetaanko tuosta opiksi, ettei tuulivoimaa ja aurinkopaneeleita tulisi liittää valtakunnan verkkoon lainkaan?
      Ei varmaankaan. Meillekin on noita tuulettimia suunniteltu lisää vaikka kuinka paljon, mutta tuloksena on noita "kulutusjoustoja", joista esimerkki on lounais-euroopan pimentyminen.

      Tästä ilmenee hyvin syy, miksi siellä espanjassa ja portugalissa pimeni.

      https://x.com/JavierBlas/status/1916857352197701963

      Ja tässä ruotsalainen professori kertoo sähköverkon toiminnasta todella hyvin ja ymmärrettävästi.

      https://www.youtube.com/watch?v=0Oh_w5KrEVc

      Poista
  11. On se ilmoja pidellyt.

    Niin sanotun "yhteiskunnallisen keskustelumme" aihealueet taitavat valikoitua yhden kriteerin varassa: kuuma keskustelu syntyy sinne, missä itse kunkin on mahdollista kokea käsittävänsä tai ainakin käsittelevänsä ihmistä ja elämää suurempia kysymyksiä. Keskiajalla, kun eurooppalainen arkiajattelukin oli syvästi uskonnollista, olisi ollut aika mahdotonta kantaa huolta ilmaston muutoksesta tai eläinlajien kadosta, mutta nyt, kun maallistumisen ja tositiedon olisi jo pitänyt korvata kaikki tunnustukselliset totuudet, kaiken "keskustelun" tärkein sisältö nousee nimenomaan maailmanlopun eskatologioita elvyttävien ideologioideen pohjalta.

    Eilen täällä debatoitiin "älykkyydestä", mikä myös on käsitteellisesti aikamoisen sekaannuksen noidankattila. Kukaan ei suhtaudu näihin puheenaiheisiin niin, että ootellaanpa kaikessa rauhassa, josko jokin kulma Pandoran boksista joskus lohkeaisi, vaan "keskustelun" sääntönä näyttää olevan, että mitä sekavampi on käsitteistö, sitä tulenpalavammin kannattaa ottaa kantaa. Ikään kuin paniikki tosiasiassa koskisi pelkoa menettää hyvät maailmanlopun saarnat.

    Emme tosiasiassa edes tiedä, miten monimuuttujaisesta ilmiöstä "ilmastonmuutoksessa" on kyse -- eikä meillä tietenkään olisi mitään edellytyksiä kehittää "olemassa olevan mittaushistorian" kaltaisia suhteutuksia. Kaiken tiedollisesti pätevän ajattelun on perustuttava hahmonmuodostukseen vakiona pysyvää taustaa vasten, eikä sen enempää käsite "älykkyys" kuin teema "ilmastonmuutos" täytä tätä tiedollisen pätevyyden perusehtoakaan.

    VastaaPoista
  12. Hirveää kun tulee lämmin kesä, se on heti maapallon pikakuolema ilmastonmuutokseen ja kaikki pitää kieltää, tappaa kotieläimet. Seuraava kesä tulee ja vielä juhannuksena voi mennä pilkille, pakkasta -9 astetta, ilmastotietäjät on vaimenneet kuin kusi sukkaan. Säät vaihtelee, mitään ilmastonmuutosta ei ole tulossa se on pelkästään poliittinen keksintö.

    VastaaPoista
  13. Mitä länpimänpi kesä on suomessa, niin mehän jaamme kuormaa ja taakkaa!!!! Suomessa oleva lämpö vähentää muiden maiden lämpötaakkaa!!!
    silti suomessa ei lähes koskaan ole ihan mahdottoman kuuma täh? eli 1 miljardi e per vuosi EUlta taakanjako korvausta!!!

    VastaaPoista
  14. Kesäkuussa toivon lämmintä Epanjaan ja viileää lappiin. Viileää siksi, että lohikalojen vireys Könkämöenolla on aika nollassa jos on helteitä.
    Ei viitsisi tuonne asti lähteä mitään "jänkäkoiraa" kalastelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halvemmaksi taitaa tulla, kun ostaa kalan kaupasta.

      Poista
  15. Täällä taas useimmat kommentoijat sekottavat pitkän ajan ja lyhyen ajan lämpötilamuutokset. Kyllä tuosta Nasan havaintoaineistosta pitäisi selvitä maallikollekin mistä on kysymys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmastonmuutos on jatkuva, ihmisestä riippumatta. Ei siitä uskontoa tarvitse tehdä.

      Poista
  16. Terhomatti Hämeenkorpi29. huhtikuuta 2025 klo 20.18

    Mites se on, kun ryssät louhivat Huippuvuorilta kivihiilta? Miten se kivihiili on voinut sinne syntyä / päätyä?

    VastaaPoista
  17. Huvittava oli otsikko. Kuumin! Jopa 17 astetta kuumaa!!!

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!