Kuten kaikki tiedämme, on jouluaatto tasan kuukauden kuluttua. Ja että silloin saapuu joulupukki jakamaan lahjoja kaikille kilteille lapsille - ja jakaa niitä vähän tuhmemmillekin - eikä vaadi vastineeksi mitään.
Tiedämme myös, että jotkut lapset kirjoittavat sivukaupalla lahjatoiveita ja pettyvät, kun eivät saakaan kaikkea toivomaansa. Tämä tuottaa joulupukille - ja hänen tontuilleen pahan mielen - mutta siitä huolimatta hän palaa vuoden kuluttua uusien lahjojen kanssa.
Ilmeisesti kehittyvissä maissa ja saarivaltioissa on kuultu joulupukista ja arveltu, että länsimainen veronmaksaja on sen inkarnaatio. Ja siksi niiden asukkaat haluavat lahjaksi riihikuivaa rahaa - ja vieläpä tuplasti enemmän kuin sen 250 miljardia dollaria, jonka länsimaat olivat perjantaihin mennessä luvanneet.
Näin voisi ajatella ainakin siitä, että rahaa saamassa olleiden kehittyvien maiden ja saarivaltioiden edustajat kävelivät ulos ilmastokokouksen neuvotteluista YK:n ilmastokokouksessa Azerbaidzhanin Bakussa, koska heidän mielestään 250 miljardin dollarin "ehdotukset ovat häpeällisiä". Niin sanotut kansalaisjärjestöt ilmeisesti jakoivat tämän näkemyksen, koska ne vaativat, että on "parempi jättää koko sopimus tekemättä kuin tehdä huono sopimus, ja tämä on hyvin, hyvin huono sopimus".
O tempora, o mores! Eikö ahneudella ole mitään häpyä eikä rajaa?
Tämän näytelmän jälkeen olisin halunnut Suomen vetävän tarjouksensa pois ja ilmoittavan, ettei suomalainen veronmaksaja ole joulupukki. Eikä hän jaa rahojaan sellaisille ihmisille, jotka halveksivat hänen lahjaansa. Ja vieläpä sellaista hyvän tahdon osoitusta, jonka maksamiseksi hänen pitäisi ottaa uutta lainaa entisten päälle.
Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan kokouksessa nostettiin ilmastorahoituksen määrää vielä 50 miljardilla. Näin siitä huolimatta, että maailman 45 vähiten kehittyneen maan ryhmä ilmoitti tyytymättömyytensä tämänkin lahjan kokoon.
Siis vähän kuin pikkulapsi, joka pettyy joululahjaksi saamiinsa kymmeneen lahjapakettiin koska joulupukille osoitetulle listalle oli kirjattu sata toivetta.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Eksistentiaalinen uhka ja älyllinen epärehellisyys
Voiko kehitysmaalaiset lahjoa, Maria Ohisalo?
Marinin hallituksen hinta
Eihän se ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa.
VastaaPoistaMiten huolehditaan, että rahat eivät mene gepardihattuisten johtajien tai vastaavien omiin taskuihin? Vaara on ilmeinen.
Tuskinpa juuri millään tavalla.
PoistaLaitetaan sitten leipään puolet petäjäistä, mutta kyllä kokoaan suurempi Suomi maksaa naapurienkin puolesta (Sarkasmi, ironia). Maksajan selkä taitaa kuitenkin jossain vaiheessa katketa.
VastaaPoistaProfessorin linkittämässä uutisessa todettiin:
VastaaPoista"Kehittyville maille maksettava ilmastorahoitus nousee ainakin 300 miljardiin dollariin vuodessa."
Aivan. Ensin luvattu 250 + myöhemmin päätetty 50 miljardia dollaria = 300 miljardia dollaria.
PoistaValitettavasti ne kehittyvät maat ovat vaan niitä, joissa mitään "kehitystä" ei tapahdu muualla kuin maiden tolkuttomassa väestönkasvussa, jonka ne sitten tuuppaavat ainakin Afrikasta ja Lähi-idästä eurooppalaisten riesaksi. Minkälaisia neuvottelijota siellä oikein on kun kaikkeen kiristykseen suostutaan tuosta vaan, vaikka lähes joka puolella Eurooppaa ollaan jo pitkään oltu velkarahan varassa? Tuleepa tässä väkisinkin mieleen ne vanhan kuninkaan kuuluisat sanat seuraajalleen: "Voi poikani, kunpa tietäisit kuinka vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan."
PoistaYksi suuri, sanomaton uhka leijuu näiden rahojen saajien, kokonaisten poliittisten liikkeiden ja teollisuudenalojen taivaanrannassa: ilmaston samanapysymine.
VastaaPoistaIlmasto on ollut maapallon historian aikana jatkuvassa muutoksessa, kuten täällä näkyvä kuva osoittaa: https://professorinajatuksia.blogspot.com/2024/09/elamme-juuri-nyt-kylminta-aikaa-lahes.html
PoistaKiina ja Intia pitävät itseään kehitysmaina, ja kiristävät länsimaita samanlaisilla elintasovaatimuksillaan kuin lännessä. Mutta mikä velvollisuus meille siitä lankeaa, miksi sikiävät niin, maat ovat väestötiheimpiä maita, yht. n. 3 miljardia ihmistä.
VastaaPoistaEdelleenkään ei kukaan pysty sanomaan, mikä on optimaalinen maapallon lämpötila. Ilmeisesti olemme vielä kaukana siitä, koska joskus jäämeren rannoilla on kasvanut metsiä. Tuo miljardien syytäminen kehareille täältä jäätävän kylmästä maasta kyvitellun ilmastouhan nimissä on enemmän kuin idioottimaista.
VastaaPoistaKirjoitit: "Ilmeisesti kehittyvissä maissa ja saarivaltioissa on kuultu joulupukista ja arveltu, että länsimainen veronmaksaja on sen inkarnaatio."
VastaaPoistaVähintään yhtä todennäköistä on, että vaatimusten esittäjät eivät ole edes ajatelleet veronmaksajia, vaan heidän mielestään nimenomaan länsimaisten valtioiden on maksettava ne rahat. Se tosiasia, että valtiot joutuisivat hankkimaan ne(kin) rahat verottamalla asukkaitaan, ei tule vaatimusten esittäjille ainakaan heti ensimmäiseksi mieleen, pienen miettimisen jälkeen ehkä.
Liian helposti saatavalla rahalla on passivoiva vaikutus joka paikassa. Se on nähtävissä usein pitkäaikaistyöttömissä ja kokonaisissa kehitysmaissa. Liian helposti saatavan rahan vuoksi monet pitkäaikaistyöttömät jää pysyvästi pitkäaikaistyöttömiksi ja kehitysmaat jää pysyvästi kehitysmaiksi.
VastaaPoistaMutta olkaamme rehellisiä. Kaikkein pahiten tämä ilmiö on nähtävissä hyvinvointivaltioiden kohdalla, jotka ovat saaneet liian helposti lainarahaa menojensa hoitamiseen. Olipa kerran eräs valtio joka liian helposti saatavalla lainarahalla tuhosi 30 vuodessa taloutensa aivan kokonaan. Se maa alkaa S-kirjaimella ja toinen kirjain on u-kirjain, mutta se maa ei ole Sudan!
Tätä rahaa ei ole kuitenkaan viety toisten maiden kansalaisilta ja korot sekä takaisinmaksu täytyy hoitaa omin voimin, vaikka jotkut vassarit toisin väittävätkin.
PoistaMaappallon ilmastoa säätelee, aurinko ja tulivuoret, hullut ilmastohuutelijat on kaikki mielisairaita jotka väittää että ihminen vaikuttaa mitenkään ilmastonmuuttumiseen. Nykyään yritetään niin kovin juntata ajatusmallia että vuodenaikojen muutokset ja sään muutos on jo ilmastomuutosta, tollompaa ei voi olla, tuo menee samaa kastiin väitteen kanssa, mieskin voi synnyttää.
VastaaPoistaTuossa pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa oli ennen ainakin tältä osin parempi ajatus käytössä. Teetettiin ns. hätäaputöitä eli kun osalla kansaa oli hätä leivästä, valtio perusti työmaita joilla maksettiin palkkaa, pientä tosin, mutta palkkaa kuitenkin, jolla tämä työtä tekevä saattoi ruokkia ja vaatettaa perheensä ja itsensä. Säilyi halu parempiin töihin, kun ei se lapion varressa radan tai tien tai ojan kaivuu mitään herkkua ollut. Nythän näin ei ole ja korvauksetkin sinne sohvalle paljon parempia kuin aikoinaan lapion varteen. Tosin nyt ollaan siinä tilanteessa ettei tällaisille lapiomies joukoille ole edes niitä lapiotöitä eli mitä ne hätäaputyöt voisivat edes olla tänä päivänä? kenelläkään ideaa?
VastaaPoistaHätäaputöistä luovuttiin käsittääkseni paljolti siitä syystä, että niiden järjestäminen tuli tolkuttoman kalliiksi. Kustannuksiahan syntyy myös palkan lisäksi.
PoistaLuulen kuitenkin, että olet oikeassa hätäaputöiden vaikutuksesta ihmisiin ja siinä mielessä voidaan kysyä, että kannattaisiko valtiovallan kuitenkin kuitata tuo kustannus - olettaen, että lopussa esittämääsi kysymykseen löytyy järkevä vastaus. On nimittäin niin, että työn tulee joka tapauksessa olla tekijänsä näkökulmasta jollain lailla järkevää. Eiväthän 1940-luvun alun keskitysleiriläisetkään seonneet silloin, kun kantoivat kiviä yhdestä paikasta toiseen, vaan vasta kun heidän piti sen jälkeen kantaa ne takaisin.
Nyt tuo on orjuuttamista ja täysin terveytensä menenttäneiden kiduttamista heitellä heitä mihin ikinä vain virkailijat haluaa 9€ päivälisällä työttömyysturvaan.
PoistaVoisko yrittää vaikka metsänhoitoa, kuten risusavottaa, harvennuksia ja raivauksia. Tai ympäristön puhtaanapitoa, roskien keräystä kesällä, lumitöitä talvella.
PoistaVain 300 miljardia! Voisin todeta haavistomaisesti: häpeän olla suomalainen.
VastaaPoistaNyt jää kehitysmaaeliitin suihkarit ja Rollsit ostamatta. Siinä ohessa toki ilmastokin on mennyttä.
Kun valtiolaivan ruoriin saadaan: Tuppurainen, Arhinmäki, Koskela, Honkasalo et. al. niin suunta pysyy ylevänä, tuhontienä.