lauantai 16. joulukuuta 2023

Jarkko Eloranta eroaisi, jos ymmärtäisi olevansa pelkästään haitaksi

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta perusteli työntekijöiden poliittista lakkoilua suuttumuksella ja sillä, että maan hallitus toimii perustuslain suomin valtuuksin antamatta järjestölle sille kuulumatonta valtaa. Jälkimmäisen vaatimuksen taustalla on eräänlainen maan tapa, jota on luonnehtinut aiempien hallitusten noudattama käytäntö delegoida valtaa työmarkkinajärjestöille. 

Tämä tilanne on tietenkin absurdi jo sellaisenaan, etenkin kun Eloranta perustelujensa lisäksi katsoi asiakseen esittää hallitukselle myös suoria uhkauksia. Ei sentään fyysisestä väkivallasta, mutta joka tapauksessa entistä vakavammin ja pidempään maamme taloutta häiritsevistä toimista.

Tosiasia tietenkin on, ettei hallitus ole pyytänyt ay-liikettä ja työnantajia niin sanottuihin kolmikantaneuvotteluihin. Toisaalta työministeri Arto Satonen (kok)  on kuitenkin pyytänyt työmarkkinajärjestöiltä ehdotuksia mallista, "joka täyttää ne tavoitteet, jotka hallitusohjelmalla on, niin silloin se on rinnakkainen vaihtoehto. Silloin voidaan luopua tästä hallitusohjelman kirjauksesta."

Valitettavasti työmarkkinajärjestöt eivät ole kyenneet tekemään työministerin pyytämää esitystä, eikä hallitus voi jäädä sellaista myöskään ikuisesti odottamaan. Tämän tosiasian alleviivasi kylmäävällä tavalla tuore tieto, jonka mukaan Sanna Marinin (sd) punavihreän hallituksen jättämä rahoitusvaje kuluvalle vuodelle oli yllättäen peräti 3,2 miljardia suurempi kuin aiemmin oli luultu. 

Lisäksi Valtionvarainministeriö kertoi pari kuukautta sitten, että "Suomen talous on taantumassa loppuvuoden" ja "julkinen talous heikkenee tästä vuodesta lähtien, ja julkisyhteisöjen alijäämä on 3 prosenttia, tai yli, vuosina 2024–2026". Toisin sanoen Suomen asiat ovat menossa päin helvettiä ja maan talous on vaipumassa yhä suurempiin ongelmiin, joista nouseminen käy sitä vaikeammaksi, mitä pidempään tilannetta korjaavien päätösten tekemiseen ja toimeenpanoon kuluu. 

Tilanne on siis vakava mutta ei vielä toivoton. Valtionvelka on kaikesta huolimatta vielä hiukan matalampi suhteessa bruttokansantuotteeseen kuin se oli 1990-luvun puolivälissä, jolloin maa oli todellisessa vaarassa menettää luottokelpoisuutensa ja sen myötä taloudellisen itsenäisyytensä. Siksi Suomen julkisen talouden ongelmat voidaan edelleen ratkaista, kunhan toimeen ryhdytään välittömästi sekä riittävän voimakkaasti. 

Tämä kaikki näyttää kuitenkin olevan liian vaikeaa Jarkko Elorannan ymmärrettäväksi. Samoin kuin se, että jos järkevä ihminen ymmärtäisi olevansa pelkästään haitaksi itselleen ja ympäristölleen, tekisi hän kaikille kanssaeläjilleen palveluksen toteamalla tilanteen ja astuen syrjään tehtävistä, joita ei kykene hoitamaan.

23 kommenttia:

  1. Tälläiseen vajeeseen ei auta se kuin, että akava vaatii kaikilli työntekijöilleen 10% palkanalennusta ja kovapalkkaisimmille jäsenilleen 20% alennusta akateemiset henkilöt taatusti tajuaa tämän, etenkin niiden luulisi käsittävän jotka saavat palkkansa verorahoista, koska akava ei tuota aloitetta taatusti tee olisi jonkin liiton näytettävä mallia, mikähän se voisi olla?

    VastaaPoista
  2. Ei SAK ole ennenkään välittänyt työttömistä ja huonosti pärjäävistä ihmisistä, eikä se ole ole pätkääkään huolissaan esim. siitä, että rakennusalalla työpaikkoja miehittävät ulkomaalaiset työntekijät; edunvalvonta loistaa poissaolollaan. SAK:n tarkoitus onkin näillä vahingollisilla ja typerillä lakkoiluillaan vain kerätä ääniä SDP:lle, jolloin se saattaisi vaalivoiton turvin päästä taas sanelemaan muutoksia lakeihin ja työehtoihin. Ammattiyhdistysliikkeen rajaton valta ei kuulu demokratiaan

    VastaaPoista
  3. Ehkä Teollisuusliiton Riku Aalto on vielä pahempi tapaus?
    Tässä tapauksessa ikävää koko maan kannalta on se, että vaikka maan asiat ovat menossa päin helvettiä ja maan talous on vaipumassa yhä suurempiin ongelmiin, on näiden tyyppien yritettävä hoitaa "työnsä", jotta saavat palkkansa.
    Vaikka se johtaisi siihen, että talous taantuu yhä enemmän ja taantuman johdosta yrityksiä menee konkurssiin ja työntekijät menettävät työnsä.
    Tämähän ei näitä herroja kiinnosta mutta lakkoilevien työntekijöiden pitäisi itse ajatella asioita.

    VastaaPoista
  4. Kun tositv-tähti: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010061006.html oli hallituksessa, toteuttamassa itseään ja unelmaansa ei sen seurauksista ollut vielä numerotietoa.

    Sanonta: "Niin kylmää keliä ei tule, että sosiaalidemokraatti laittaisi kädet omiin taskuihin", pitänee tässäkin paikkansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti joku hoitaa lasta kun äiti huitelee maailmalla "toteuttamassa itseään."
      Ehkä äänestäjät ensi kerralla miettivät tarkemmin ketä äänestävät?

      Poista
    2. Kenties Marin ravistelee äitiysinstituutiota.

      Poista
    3. Samarin jo valmistelee itseään vuoden 2030 presidentinvaaleihin. Siinä häntä suosiollisesti avustavat suomalainen valtamedia sekä kansainväliset naistenlehdet.

      Poista
    4. Marin vaalitentissä vaikuttaa katastrofilta.

      Poista
    5. Tuota olen itsekin miettinyt,että kuka sitä tyttöä hoitaa,kun äiti ei todellakaan kerkeä..hänestä ei pitäisi tehdä otsikoita,kun itsekin pyysi jättämään rauhaan..mitä hän ei todellakaan haluaisi,kunhan myötäsukaisesti vain kohdeltais mediassa

      Poista
    6. Isänsä varmaakin

      Poista
  5. On se kamalaa, kun hallitus toimii perustuslain mukaisesti ja vielä kansan suostumuksella, eikä tottele Jarkkoa, jolle tulee henkinen pipi moisesta suoraselkäisyydestä.

    VastaaPoista
  6. Elorannan ymmärrys rakentui ammattiliitto KTVn piiritoimitsijana Kymenlaaksossa.

    VastaaPoista
  7. En kyllä ymmärrä miten niitä miljardeja tienataan että valmiiksi köyhiltä leikataan asumistuesta joku sun muuta höpöjuttuja, potkitaan nyt ekana tuota päähän kun se on maassa. Sehän se Purra mainosti ennen vaaleja ettei köyhiin kosketa, hyvin piti puheet.
    Ethän sinä tähän vastaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuo hallituksen homma, eti tee pätkätöistä millään tasolla kyllä järkevämpiä, sitä voi itse kukin miettiä, että kela ja työvoimatoimiston ongelmien lisäksi, ei muutamasta päivästä juuri hyödy vaan saa haitta noiden virastojen etenkin tuhannen uuden työvoimavirkailijan takia pitäisi vain odottaa aina, että saa sen vähintään ~4-5viikoa pitkän

      Poista
    2. Asumistuet ei todellisuudessa halvenna asumista lainkaan, vaan kun on tällainen taho kuin valtio mukana maksamassa, niin vuokrat nousevat sen verran mitä tukea tulee. Ja on siinä sekin että porukka asuu niiden tukien avulla suuremmissa ja paremmilla paikoilla olevissa asunnoissa kuin mihin heillä oikeasti olisi varaa. Kun tuet poistetaan, on pakko palata aiempaan eli ne joilla ei ola varaa, asuvat ahtaammin ja sivummalla. Ei kukaan palellu siitä ettei voi asua monta sataa euroa kalliimmassa asunnossa kuin minkä itse pystyisi maksamaan. Jos haluaa paremman asunnon, se ei tule meidän muiden maksamana, vaan pitää itse tehdä asialle jotain. Hankkia ylipäätään se työpaikka, hankkia parempi työpaikka, opiskella että saisi paremman työpaikan, kehittää muuten itseään että olisi halutumpi työntekijä jolle maksetaan paremmin ja jolla sitten on varaa parempaan kämppään. Kyse on hienosti sanottuna insentiiveistä. En oikein käsitä miksi meidän muiden pitää maksaa ne isommat kämpät paremmilta paikoilta kun näillä asukkailla ei tunnu olevan siihen haluja ja kykyjä.

      Poista
    3. Asia on monesti juuri näin. Eräskin nainen tyhmyyttään kertoi jossakin haastattelussa, että kun asumistukea pienennetään, niin hän ei voi enää vaurastua! On aikoihin eletty!

      Vielä erikseen sitten ovat nämä ideologiset elämäntapatyöttömät, jotka kehtaavat jättäytyä toisten elätettäväksi ja lorvivat päivät pitkät tukia nostamalla. Ihmisillä on kummallinen käsitys siitä kuinka yhteiskunta toimii, mitkä ovat oikeudet ja velvollisuudet; joillekin vain "kuuluu" kaikki etuudet pelkästään sen takia että ovat sattuneet syntymään. Mätä yhtyeiskunta sallii kaikenlaisen keplottelun ja elämisen toisten siivellä ja sille siivelle tulee joka päivä lisää väkeä kehitysmaista. Kuinka kauaksi mätä lentää kun paise puhkeaa, on vielä arvoitus.




      Poista
  8. Jokaisen suomalaisen pitäisi joutua elämään ja huolehtimaan perheestään vaikkapa 24kk pienyrittäjän asemassa! Ihan kuin asevelvollisuus, vaikkapa osana sitä? Pitää huolehtia ITSE, kaikesta, joutua käsittämättömän myllyyn, kun vaaditaan, ahdistellaan milloin mistäkin virastosta! Naapurit katselevat kieroon, kun tuokin saatanan venkula kumminkin kusettaa yhteiskuntaa, vaikka hoitaisit kaiken kunniallisesti. Juu sama työ, palkkaa saat sen mukaan, kuinka paljon jää sopimastasi kk tai tuntiveloituksesta? Lomat ja sairastamiset= hahaa! Lohtuna olisi, että saat palata takaisin sinne marmattajien ja valittajien kastiin, jos enää kehtaat?
    Juu pitää paikkansa, että KAIKKI lailliset keinot täytyy käyttää, että riittäisi rahat edes normi elintasoon.
    Nykyajan hyvinvointiin tottuneet " kermaperseet" joutaisivat kohdata TODELLISEN romahduksen, jolloin vain oma kekseliäisyys ja tahdonvoima punnitaan!
    Vihervasemmiston " kaikille kivaahyvää" lakkaa toimimasta, ihan kuin yksityisen eläjän pikavippisaldo tulee täyteen!
    Eikö tämä kansa tajua, että vanhempiemme ja aikalaistemme saavutukset hupeloidaan EU, ilmastohömppä, ja maahanmuutosyöttiläiden rahoitukseen! Terv mitättömällä sairauaseläkeellä rimpuileva Rane

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neljännesvuosisata pienyrittäjän vaimona allekirjoitan Ranen kommentin joka sanan. Pahimpia arvostelijoita ovat sosialistit, jotka eivät tiedä aiheesta yhtään mitään ja joilta itseltään putoaa rukkaset kädestä kun tehtaan pilli soi. Nytkin ollaan pysäyttämässä koko maata, kun ensimmäinen sairauspäivä uhataan jättää palkattomaksi! Voi pyhä yksinkertaisuus!

      Poista
  9. Kaikenlaisia huomioita eri asioista.
    Tämän päivän Aamulehti kertoi että Tampereella nousevat vuokrat suurimmillaan yli 14 % ensi vuonna, joten ei vaikuta ennakkotieto asumistukien laskusta ainakaan siihen.
    Ilmeisesti matematiikan PISA tulokset ovat huonontuneet jo aiemmin, koska valtionkonttorissa ei ole ymmärretty + / - koron eroa ja aiheutettu valtiolle salatun suuruiset korko tappiot ( mahdollisesti jopa satoja miljoonia € /vuosi , kenties jopa miljardi € )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nostavat vielä kun ehtivät ennen kuin heidän on pakko alentaa vuokria jotta saavat pidettyä hyvät vuokralaiset. Tampereella ei ole kovin hyvät vuokranantajan markkinat, joten hieman ihmettelen sitä että olisi mahdollista nostaa kovin kovasti vuokria. Voi olla että niille jotka nostavat ei riitä kohta kuin sellaisia vuokralaisia joiden vuokran maksaa kokonaan Kela, ja he nyt eivät ole niitä ihanneasiakkaita missään mielessä, voi tulla tappioita kun pistävät kämpän palasiksi.

      Poista
  10. MTV uutiset tänään

    Purra vieritti velkaantumista Marinin hallituksen kontolle: "Emme kykene ylläpitämään tällaista järjestelmää"

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/perussuomalaisten-purra-vieritti-velkaantumista-marinin-hallituksen-kontolle/8841168

    Artikkelista poimittua

    Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) puolusti hallituksen kaavailemia menoleikkauksia puheessaan puoluevaltuustolle.
    Perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan edellinen hallitus ei tehnyt mitään julkisen talouden tilan kohentamiseksi.

    Purra sanoi lauantaina puoluevaltuustopuheessaan, että aiempi hallitus lisäsi julkisia menoja ja Suomen velkaantumista. Edellistä hallitusta johti SDP:n Sanna Marin.
    – Edellinen hallitus lisäsi menoja kaikissa kuviteltavissa olevissa asioissa, velaksi tietenkin, totesi Purra.

    Hän puolusti nykyhallituksen ajamia sopeutuksia pitäen niitä välttämättöminä julkiselle taloudelle.
    Purran mukaan Suomen talous ei ole tällä hetkellä siinä kunnossa, jota pohjoismaiselta hyvinvointiyhteiskunnalta voi vaatia.
    ...
    ...
    Puheessaan lauantaina myös Purra puolusti hallituksen leikkauksia ja piti välttämättömänä sitä, että julkisen talouden velkaantumista hillitään.

    – Emme kykene oikeasti ylläpitämään tällaista järjestelmää. Siksi velkaannumme kovaa vauhtia, hän totesi.

    VastaaPoista
  11. MTV uutiset tänään

    Minna Helle: Palkkamallineuvottelut ohi – "Ymmärsin, että kirjan kannet on nyt laitettu kiinni"

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/minna-helle-palkkamallineuvottelut-ohi-ymmarsin-etta-kirjan-kannet-on-nyt-laitettu-kiinni/8840654

    Artikkelista poimittua

    Työnantajajärjestö Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle ei usko, että keskustelut uudesta työmarkkinamallista enää jatkuvat.

    Keskustelut palkkamallista katkesivat viime keskiviikkona, jolloin torstain lakot toteutuivat.
    – Neuvottelut katkesivat, kun SAK ei ollut niitä valmis jatkamaan, ja ymmärsin neuvottelijoilta, että kirjan kannet on nyt laitettu kiinni, sanoo Helle MTV:n Uutisextrassa.
    ...
    Orpon hallitus on ilmoittanut, että jos järjestöt eivät pääse keskenään ratkaisuun asiasta, se aikoo säätää lain, jolla valtakunnansovittelijaa estetään antamasta yli niin sanotun yleisen linjan meneviä sovintoesityksiä työehtosopimuskiistoihin.

    Yleisen palkankorotuslinjan ovat käytännössä määrittäneet vientialojen palkankorotukset.

    VastaaPoista
  12. Kyllä se vientivetoinen palkkamalli juurtuu Suomeen uudelleen, kunhan kuntavetoinen palkkamalli on putsannut kunnilta ja hyvinvointialueilta viimeisetkin killingit.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!