perjantai 29. joulukuuta 2023

Strategisen tutkimuksen neuvoston maahanmuuttopoliittinen esitys kaatui

Suomalaisen tieteen rahoituspolitiikasta on syntynyt pieni myrsky vesilasissa. Tarkoitan tällä Suomen Akatemian kautta jaettavia soveltavan tutkimuksen määrärahojen - eli strategisen tutkimuksen rahoituksen - tämän vuoden teemoihin, jollaiseksi ehdotettu maahanmuuttotutkimus ei saanut hallitukselta vihreää valoa. 

Tästä tosiasiasta pillastui poliittinen vasemmistomme. Esimerkiksi MTV3:ssa Nasima Razmyar (sd) kritisoi hallitusta siitä, että "työnjako on aina tähän saakka ollut selvä: Strategisen tutkimuksen neuvosto esittää tutkimuksen teema-alueet ja hallitus vahvistaa niiden rahoituksen. Poliitikot ovat pysyneet tontillaan, eivätkä ole ottaneet kantaa STN:n itsenäisesti valitsemiin tutkimusaiheisiin."

Tosiasia kuitenkin on, että strategisen tutkimuksen neuvosto nimenomaisesti esittää tutkimusaiheita ja hallituksella on valta hyväksyä tai hylätä niitä. Tämä marssijärjestys ilmenee selkeästi laista, jonka mukaan "Akatemian yhteydessä toimii strategisen tutkimuksen neuvosto, jonka tehtävänä on: 1) tehdä valtioneuvostolle aloite strategisen tutkimuksen keskeisistä teema-alueista ja painopisteistä; 2) päättää strategisen tutkimustoiminnan ohjelmarakenteesta valtioneuvoston teema-alueita ja painopisteitä koskevaan päätökseen perustuen; 3) päättää tutkimushankkeiden valinnasta yhteiskunnallisen merkityksen, vaikuttavuuden ja tutkimuksen laadun perusteella; 4) vastata tutkimushankkeiden seurannasta ja vaikuttavuuden arvioinnista."

Nyt käsillä oleva tilanne koskee siis kohtaa 1, jossa STN on valmistellut teema-alueita ja painopisteitä hallitukselle, joka on kuitenkin katsonut, ettei maahanmuuttoon liittyvä esitys ole kelvollinen ja on siksi päättänyt siirtää tämän aiheen tutkimuksen ensi vuodelle. Tähän valtioneuvostolla on täysi oikeus, sillä eihän laissa muuten todettaisi, että STN "tekee aloitteen" valtioneuvostolle. Ellei näin olisi, lukisi laissa, että "STN päättäisi" tutkimuksen keskeisistä teema-alueista ja painopisteistä. 

Sinänsä Razmyarin valitus siitä, että "on täysin poikkeuksellista, että poliitikot ylipäänsä asettavat ehtoja tieteelliselle tutkimukselle" pitänee paikkansa - eli aiemmat hallitukset eivät ole käyttäneet oikeuttaan hylätä STN:n esityksiä, vaan ovat olleet tyytyväisiä niihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Petteri Orpon (kok) hallitus olisi jotenkin ylittänyt poliittisen intervention rajan tieteessä - kuten Razmyar asian ilmaisi. Sen sijaan nykyinen valtioneuvosto on ensimmäinen, joka on käyttänyt ottanut sille kuuluvaa hylkäysoikeutta poliittisesti ohjatun soveltavan tutkimuksen niin sanotun kilpaillun rahoituksen päätöksenteossa.

Toivoa sopii, että STN onnistuu ensi vuodeksi tuottamaan sellaisen maahanmuuttopoliittisen tutkimuksen esityksen, joka täyttää hallituksen vaatimukset. Onhan selvää, että Suomessa tarvitaan tutkittua tietoa maahanmuuton kaikilta alueilta, jotta siihen liittyvät hyödyt saadaan maksimoitua ja haitat minimoitua koko yhteiskunnassa. 

Jälkimmäisen osalta olisi erityisen tärkeää, että ohjelman yhteydessä selvitettäisiin eri maahanmuuttajaryhmiin liittyvät kustannukset, jottei enää tarvitsisi erityisesti humanitaarisen maahanmuuton osalta turvautua Suomen perustan tai Pauli Vahteran (ps) - sinänsä hyvin tehtyihin - laskelmiin, vaan poliittisen päätöksenteon pohjaksi saataisiin luvut, joiden kiistäminen epämääräisin poliittisin perustein ei olisi mahdollista edes poliittiselle vasemmistolle. 

30 kommenttia:

  1. Hallitukselta hyvä päätös. Kun maahanmuuttotutkimus tullaan tekemään - ja se saadaan Suomessa tehdyksi vain yhden kerran - se on tehtävä kunnolla ja totuudenmukaisesti.
    Vihervasemmiston valehtelua ja ruikutusta on kuultu riittävästi. Se saadaan loppumaan vain faktoilla.
    Samalla saadaan tietoa niistä Suomelle täysin turhista raharei´istä, joihin verovaroja valuu kuin Kankkulan kaivoon.
    Tutkimuksen jälkeen voidaan tehdä päätökset niistä kuluista, jotka voidaan lopettaa - ellei hallitus joudu tekemään päätöksiä jo keväällä, taloustilanteen edelleen heikentyessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässähän niitä kulunaiheuttajia on lueteltu. Nämä voisi lopettaa vaikka heti, niin säästyisi satoja miljoonia ja pelkissä palkkakuluissa, puhumattakaan toimitilojen vuokrista, tulkeista yms. paapomiseen liittyvistä kustannuksista.

      https://jukkahankamaki.blogspot.com/2017/12/kuinka-maahanmuutto-pelastaa-suomen.html

      Poista
    2. Älä luule, että se virhevasemmiston itku ja ruikutus loppuu faktoihin, ei se ole ennenkään loppunut.
      Kyllä siitä suunnasta löytyy kiistoa kiiston perään olkoon faktat vaikka kuinka esillä ja tosia.
      Kiistiväthän he myös Suomen perustan esittämät faktat jotka on kerätty virallisista viranomaisten tilastoista.
      Huru-ukko

      Poista
    3. Ymmärtääkseni tässä nyt hylätyssä tutkimuksessa ei olisi puututtu mihinkään maahanmuuton ongelmiin ja kustannuksiin, vaan keskitytty vanhaan mantraan, jonka mukaan maahanmuutto on rikkaus ja voimavara. Kerrankin oikea päätös, rahaa ei ole hukattavaksi eikä huijattavaksi!

      Poista
    4. Tällainenkin, varmastikaan ei ihan pieni kustannuserä on todennäköinen myös Suomen valtion budjetissa lähivuosina:

      "Ruotsi kolminkertaistaa vankipaikkojen määrän – lisää tilaa myös ulkomailta",
      https://www.suomenuutiset.fi/ruotsi-kolminkertaistaa-vankipaikkojen-maaran-lisaa-tilaa-myos-ulkomailta/

      Edellä sanotusta ei ole epäilemistä huomioonottaen seuraavan:

      "2023 uusi väkivaltarikosten ennätysvuosi
      Julkaistu 27. joulukuuta 2023 klo 15.01
      Kotimainen. Ruotsissa ei ole koskaan aiemmin tapahtunut niin paljon räjähdyksiä ja ampumisia kuin vuonna 2023, selviää poliisin tilastoista.

      Tänä vuonna on tähän mennessä rekisteröity 496 väkivallantekoa räjähdysten ja ampumisten muodossa.
      Tämä on korkein luku sitten vuoden 2018, jolloin poliisi alkoi pitää näitä tilastoja.
      Poliisin keskusalueen tiedustelupäällikkö Jale Poljarevius vertaa tilannetta sotaan.
      - "Kun olemme olleet näiden tapahtumien keskipisteessä, se on muistuttanut matalan intensiteetin sotaa", hän sanoi Ekotille.
      Jengirikollisuuden vähenemistä ei ole odotettavissa ensi vuonnakaan.
      Poliisiviranomaisen kansallisen operatiivisen osaston (Noa) komissaari kommentoi kehitystä talvikeskustelussaan Ruotsin radiossa.
      - 'Sekä jengirikosten tekijät että uhrit ovat yhä nuorempia. Uusia rajoja ylitetään koko ajan', hän sanoo.'"
      https://www.friatider.se/2023-nytt-rekordar-valdsdad

      Poista
  2. Hallituksen päätös on hyvä myös siksi, että Ruotsissa on tekeillä professorin toivomaa tyyppiä oleva tutkimus ja on tietysti käytettävä hyväksi ruotsalaisten kokemuksia ja näkemyksiä. Mielestäni meillä on jo riittävästi maahanmuuttoon liittyviä tutkimuksia tyyliin 'muukalaisten kehollinen kohtaaminen' ja 'mikroaggressioiden aiheuttama jatkuva angsti ja siitä johtuva raiskausoireilu'.

    VastaaPoista
  3. Yksi osa tätä maahanmuutto asiaa on tosiaan kustannukset.
    Jos meillä olisi hyvää taloustilanne, Suomella olisi varaa kustantaa omien kansalaisten sosiaaliturvaa ja myös tukea maahanmuuttokompleksia. Enää ei olla siinä tilanteessa.
    Nyt taloustilanne heikkenee, ay-liike lakkoilee ja välit kiristyvät koska olemme jo tukeneet elintasopakolaisia eli niin sanottuja "turvapaikanhakijoita" yli varojemme.

    Nyt täytyy tehdä valintoja mihin valtion varoja käytetään ja siihen tuleva tutkimus varmasti antaa eväitä.
    Toisaalta en muista kuulleeni, että kukaan olisi vakavasti kiistänyt tai vääräksi osoittanut jo tehtyjä Suomen Perusta-ajatuspajan tutkimuksia tai Pauli Vahteran laskelmia.
    Kyllä niistä käy ilmi kustannukset. Kannattaa tutustua niin ei tarvitse ihmetellä nykytilannetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisäministeri Petteri Orpo ilmoitti 2018 että Pauli Vahteran saama lopputulos on väärä. Orpo siis tietää oikean summan. Orpo myös lupasi laittaa virkamiehet töihin laskemaan oikean summan. Tutkimukset jatkuvat.

      Poista
    2. Onko osoitettu tai todistettu vääräksi?

      Poista
    3. Ei tietenkään. Se, että Vahteran tulos on väärä, johtuu siitä että se oli epämiellyttävä, ei siitä että se olisi jotenkin oikeasti todistettu vääräksi.

      Poista
    4. Se, että Nasa totesi tutkimuksessaan, että Suomen metsät ovat hiilinieluja ja oikeastaan Suomi on jo nyt hiilineutraali, ei kelvannut Li Anderssonille. Tällaisia asiantuntijoita meillä on! Kuten tässä maahanmuutossakin; The Unelma on särkynyt realismiin, mutta kynsin hampain pidetään valheesta kiinni.

      Poista
    5. Vaikea uskoa, että pätevän tilintarkastajan laskelmat, jotka perustuvat mm. Tilastokeskuksdn tietoihin, olisivat vääriä. Vika taisi olla siinä, että "väärät" asiat korostuivat, kun pitäisi painottaa kaikkea sitä hyvää, mitä kehitysmaamaahanmuutto saa aikaan vaikkapa kotimaisilla työmarkkinoilla. Erään demarin mielstä kun ovat niin päteviä, että voisivat liittyä suoraan Akavaan ja todelliset osaajat (joita on vaikea tänne houkutella) solahtavat tuosta vaan työelämään, vaikka eivät osaa sanaakaan suomea tai englantia.

      Poista
    6. 29051453: hyvä kun muistutit. Toivottavasti Orpo toteuttaa lupauksensa nyt, kun hänellä on siihen valta.

      Poista
  4. Olen katsellut Ylen Areenasta kolmiosaista sarjaa Monacon sisäpiireissä.

    https://areena.yle.fi/1-60934884

    Sarjasta käy ilmi, että asukkaat muuttavat sinne koska tuloveroa ei peritä mutta myös turvallisuuden vuoksi.
    Turvallisuus, rauhallisuus jne koetaan tärkeiksi asukkaiden mielissä.

    Ja totta tosiaan. Kuvissa ei näkynyt katujengejä, ei college-housuissa tallustelevia ja metelöiviä tummia, jotka huutamalla puhuvat ja melskaavat.
    Ei näy ruokajonoissa olevia kansalaisia vaan kustannuksista huolimatta ihmiset jotenkin pärjäilevät.
    Naiset ei näytä ollenkaan pelkäävän tulevansa raiskatuksi, kansalaiset saavat vuokratukea, etusijan työpaikkoihin jne.
    Toki ymmärrän, että tämä ohjelma on eräänlainen mainos mutta silti tuli verrattua Suomen tilanteeseen ja mietittyä miten he toimivat asylum-tarinoiden suhteen?

    Meillä sanotaan, että pelolle ei saa antaa valtaa mutta epäilen, että tästä huolimatta osa meistä joutuu pelkäämään tai kärvistelemään eri syista. Osa on jopa asunnottomia.

    Lopuksi jäi miettimään, että maahanmuuttajat Monacossa tai Suomessa ovat kovin erilaisia...

    VastaaPoista
  5. Nazima voisi keskittyä pohtimaan, miksi hänen vanhempansa ovat olleet Suomessa yli 30 vuotta tekemättä päivääkään töitä eivätkä osaa suomen kieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko Nasima joskus tehnyt tuottavaa työtä?

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Nasima_Razmyar

      Poista
    2. No ainakin matkailun edistämistä, kun ollaan ajetultu tampereelle särkäniemeen linnanmäen sijaan kun ei ole mannerheimin lastensuojelulaitosta halunnut tukea...

      Poista
  6. Nasima Razmyarilla olisi ollut Helsingin apulaispormestarina mahdollisuus kaikkien alojen asiantuntijana korjata Helsingin koulujen surkea tilanne, koska koulut ja opetushan kuuluivat hänen vastuualueeseensa. Mutta haaste oli liian suuri, koska vähä-älyisiä maahanmuuttajia on Helsingin kouluissa liikaa. Hän ymmärsi asian ja lähti helpompiin hommiin. Nyt ei tarvitse vastata mistään ja voi vapaasti päästellä noita valheellisia kannanottoja, pääasiassa koskien maahanmuuttoa. Koska mediahan kohtelee kallisarvoista kultamunaa silkkihansikkain, eikä missään nimessä kyseenalaista lemmikkinsä aivopieruja.
    Politiikka on siitä ihmeellinen laji, että siinä voi melko vähäpätöisellä koulutuksella ja olemattomilla meriiteillä päästä varsin korkeisiin asemiin, kun omaa sopivan suojavärin, ymmärtää valita oikean puolueen ja veisaa ahkerasti yhteistä rasismivirttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä turhake on päässyt ohituskaistalla huipulle. Sellainen ymmärrettävästi lisää rasismia.

      Poista
    2. Perussuomalaisia haukutaan aina yhden asian puolueeksi. Tosin se pitääkin ainoana puolueena maahanmuuttoasioita esillä, sillä se on niin Suomen kuin koko Euroopankin kohtalonkysymys. Mutta mitä tekevät nämä Eduskuntaan päässet fatimat ja nasimat; valittavat joka käänteessä maahanmuuttajien huonosta kohtelusta ja rasismista. Mitään muuta agendaa tai sanottavaa ei ole. Eikö Suomi ole heillekään tarjonnut yhtään mitään; pelkkää köyhyyttä, sortoa ja ylenkatsetta?

      Kiittämättömyys on maailman palkka, sanoo suomalainen kansanviisaus.

      Poista
  7. "sinänsä hyvin tehtyihin - laskelmiin, vaan poliittisen päätöksenteon pohjaksi saataisiin luvut, joiden kiistäminen epämääräisin poliittisin perustein ei olisi mahdollista edes poliittiselle vasemmistolle. "

    Tämähän tietenkin varmistetaan sillä, että tutkimuksen tekee Oula ja ihmisoikeusproffessori lakeijoidensa kanssa.

    VastaaPoista
  8. ""Sinänsä Razmyarin valitus siitä, että "on täysin poikkeuksellista, että poliitikot ylipäänsä asettavat ehtoja tieteelliselle tutkimukselle" pitänee paikkansa""

    Todellisuudentajuisempi tapa panna nuo asiat oikeaan järjestykseensä voisi olla:

    ""on täysin säännönmukaista, että tutkijat omaksuvat jo lähtökohdikseen sellaisia opillisia ismejä, joissa aatteelliset ja tiedolliset "totuudet" saavat huomaamatta sulaa yhteen -- ja näin yhteiskuntatutkijat ylipäänsä asettavat julkilausumattomia ehtoja näennäisesti tieteelliselle tutkimukselle"""



    VastaaPoista
  9. Pillastuminen on sikäli jännää, että koko STN-rahoitushan on lähtökohtaisesti poliittisesti ohjattua. Se on luotu juuri siihen, että vasemmistoviritteinen hallitus saa haluamiaan tutkimustuloksia. Valtioneuvostolta poliittisesti saatava rahoitus näköjään on OK niin kauan kuin valtioneuvosto suuntaa sen rahoituksen vasemmiston mielen mukaisesti. Jos ei, nousee itku että "nyt se alkoi se poliittinen ohjaus".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vasemmisto on näissä omia etujaan ajavissa totalitaristisissa jutuissa unohtanut täysin sen että ne ovat aseita, joilla voi ampua moneen suuntaan, jos miehistö vaihtuu. eli saavat nyt ihan sitä mitä tilasivatkin.

      Poista
  10. Natsiman kannattaisi omalla olemattomalla koulutustaustallaan olla ihan hiljaa tutkimuksista ja niiden hyväksymisprosesseista. Kyllä se vaan on niin, että maksaja on asiakas ja hyväksyy/hylkää esitetyn aiheen jo otsikkotasolla tai jos esitetetty tutkimussuunnitelma on kuraa.
    Olen ollut prosessissa mukana useita vuosia ja oletan siviilipuolen käytännön olevan saman suuntainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei Suomen Akatemia hylkää sellaisia oikeaoppisia määrärahahakemuksia joissa tutkimussuunnitelma on kenen tahansa havaittavissa olevaa täyttä kuraa. Heillä on niin vahva ideologinen eetos, että mitkään perseilyt eivät johda hylkyyn jos on oikeat tekijät ja oikea tavoite. Ei hallitus ole vielä tehnyt oikeasti mitään estääkseen Akatemiaa heittämästä satoja miljoonia murrinperseeseen vihervasemmiston ideologisten tutkimusten myötä. Menee ainakin tuo ensi vuosi ihan samalla tavalla kuin tähänkin saakka. Sieltä pitää nimittäin vaihtaa liki koko henkilökunta että mitään muutosta tulee. Olen nimittäin ollut siellä ja nähnyt homman.

      Poista
    2. Nasimalta puuttuu ylempi korkeakoulututkinto. Eli ei ole tehnyt edes gradua.

      Poista
    3. Samaa mieltä Ano kl 1621 kanssa. Kaikkein ikävintä on, että sama ideologiamädätys määrittää kaikkien - niin julkisten kuin yksityisten - tutkimusrahoittajien päätökset. Eräskin tuttuni ei millään saa rahoitusta/apurahaa/vast. vaikka tutkii nyt XV vuottaan Ukrainaa, Moldovaa, Keski-Aasiaa - näkökulmasta, miten itänaapuri siellä toimii!

      Poista
  11. Jostain syystä Pauli Vahteran laskelmia maahaanmuuton kustannuksista ei kukaan ole vielä osoittanut kyseenalaisiksi. Orpo lupasi aikoinaan "todelliset" kustannukset virkamiestyönä. Jostain syystä ovat viivästyneet. On mennyt sen verran aikaa, että Paulin laskelmat voisi osoittaa virallisiksi totuudeksi, koska kukaan ei ole niitä kiistänyt.
    Eli kun lasketaan maahanmuuton kustannukset nykyään 5 miljardia, kehitysapu 1.5 miljardia, yleisradiao 1 miljardia, lainojen korot 4 miljardia. Eikös siitä helposti tule se 11 miljardia joka mene ns. hevon v.....n.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko mahdollista suorittaa kansalaiskeräys ja niillä varoilla Pauli Vahteralle maksettaisiin korvaus laskelmien päivittämisestä.

      Huomioiden, että valtaosa Suomen valtion velasta on Pauli Vahteran laskelmien mukaan aiheutunut maahanmuuton ja kehitysavun kustannuksista niin johan ko. velkaosuuden korot ovat useita miljardeja euroja vuodessa.

      Jamppa vaan



      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!