keskiviikko 27. joulukuuta 2023

Näkyykö islantilaisen tulivuoren purkaus pohjoisessa?

Kulunut joulukuu on ollut tavanomaista kylmempi, mistä ainakin hiihdon ystävät ovat varmasti olleet kiitollisia. Rajansa kuitenkin kaikella, sillä tuoreimmat sääennusteet varoittelevat meitä suomalaisia sellaisista tulevan tammikuun hirmupakkasista, jollaisista tuskin kukaan nauttii.  

Kaiken kaikkiaan kuluva vuosi on kuitenkin syksyn uutisten (esimerkki ja toinen) mukaan ollut mittaushistorian lämpimin. Kesällä raportoitiin eri puolilta maailmaa hirmuisista metsäpaloista ja hengenvaarallisista helteistä, joiden katsotaan johtuvan ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. 

Ikävä kyllä menetin luottamukseni niin sanottuihin maanpinnan mittauksiin jo lähes vuosikymmen sitten. Syynä siihen olivat monet noissa tilastoissa havaitsemani omituisuudet. 

Siksi siirryin ensin seuraamaan ensisijaisesti satelliittidataan perustuvia estimaatteja globaalin lämpötilan kehityksestä, ja havaittuani myös niissä epäilyttäviä jälkikäteismuutoksia, vaihdoin lopulta seuraamaan ennustetun ilmastonmuutoksen kehitystä pohjoisen merijään pinta-alan ja laajuuden kehitystä ilmastonmuutoksen edetessä. 

Tämän jään syyskuisen minimipinta-alan olen havainnut korreloivan vahvasti satelliittidatan kanssa, mutta poikkeavan siitä siinä, ettei tilastoihin ilmaannu jälkikäteisiä muutoksia. Siksi ei ollut yllättävää, että tänä ilmastohistorian lämpimimmäksi tituleerattuna vuonna pohjoisen napajään minimikoko oli tilastohistorian toiseksi pienin jääden jälkeen vain "ennätysvuodesta" 2012. 

Tartuin tähän aiheeseen tänä aamuna siksi, että pohjoisen merijään laajuus on viimeisten viikkojen aikana lähtenyt syystä tai toisesta poikkeuksellisen ripeään kasvuun. Sen laajuus oli nimittäin vielä joulukuun 13. päivänä ajankohtaan nähden mittaushistorian kolmanneksi pienin, mutta eilisen tiedon mukaan jo suurempi kuin vuosina 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 ja 2022. Toisin sanoen jään laajuus oli tapaninpäivän tilastoissa suurin yhdeksään ja toiseksi suurin 19 vuoteen. 

En ole havainnut arvailuja pohjoisen merijään pinta-alan nopealle kasvulle, mutta yksi mieleeni tullut selitys voisi olla islantilaisen tulivuoren 18. joulukuuta tapahtunut purkaus. Ehkäpä sillä on ollut vaikutusta arktisen alueen merijään muodostumiseen tavalla tai toisella. 

Merijään laajuuden tuleva kehitys jää nähtäväksi tulevina päivinä, viikkoina ja kuukausina. Ja ehkäpä jossain vaiheessa saamme myös tutkitun tieteellisen selityksen tapahtuneelle riippumatta siitä, onko taustalla tulivuorten purkautuminen vai jokin muu syy. 

Sitä odotellessa voimme kuitenkin seurailla suurella mielenkiinnolla, kuinka hurjan tilastopoikkeaman nyt käynnissä oleva jään laajeneminen lopulta aiheuttaa - ja millä tavalla ennusteet tammikuun hirmupakkasista osuvat yhteen toteutuvan todellisuuden kanssa.

11 kommenttia:

  1. Professorille kiitokset asioiden "uutisoimisesta". Voisiko joku ilmastouskovainen kommentoida miten tällaiset tulokset on mahdollisia tämän ilmastohysterian keskellä?
    Miksi "Vastuullinen" media ei julkaise vastaavia uutisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Vastuullinen media" koittaa pitää käsketysti yllä narratiivia tuosta kovasti kiihtyvästä kuumenemista, joka on täysin keksittyä. Mutta kova kiire johtunee viilenevästä ilmastosta, jotta kunnianhimoiset ilmastotoimet saataisiin riittävän pitkälle ihmisten liikkumisen rajoittamiseksi ja "päästökaupan" kiihdyttämiseksi.
      Tässä video mitatusta ja "adjustoidusta" lämpötilasta.

      https://www.youtube.com/watch?v=coh52TUZcZM

      Ja tässä hyvä kirjoitus siitä, mikä kaiken takana oikein on.

      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovirtaniemi/77350-agenda-21-tie-orjuuteenko/

      Poista
    2. Minua kiinnostaa termi "jälkikäteismuutokset". Tarkoittaako tuo sitä että tuloksia on jälkeenpäin muokattu jonkin tahon näkökulmasta paremmaksi?

      Poista
    3. Juuri sitä se tarkoittaa.
      Eli mittaustuloksia "adjustoidaan" vastaamaan haluttua tulosta, eli kiihtyvää kuumenemista. Kyllä se tuossa videolla kerrotaan.
      Tässä lisää samasta asiasta.

      https://www.youtube.com/watch?v=hsCwZu3nvoM

      Poista
  2. Vähän aikaa sitten Nasan sateliittitutkimus paljasti, että Suomen metsät ovat hiilinielu. Viherkommarit siihen Li Anderssonin myötä loihe lausumaan, että väärin mitattu. Siis mittaustulokset ovat oltava sellaisia, että ne sopivat poliittiseen ideologiaan.

    VastaaPoista
  3. Anteeksi nyt mutta pistää niin vihaksi tämä sirkus täällä pohjoisessa.
    Katsokaa videolta miltä näyttää elintasopakolainen eli "turvapaikanhakija".

    MTV uutiset tänään

    Suomen lakikummajainen: Turvapaikkahakemuksen voi uusia rajattomasti – vuoden 2015 hakemuksia vireillä yhä satoja

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomen-lakikummajainen-turvapaikkahakemuksen-voi-uusia-rajattomasti-vuoden-2015-hakemuksia-vireilla-yha-satoja/8836150

    Artikkelista poimittua

    Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden uusintahakemukset ovat Suomessa merkittävästi yleisempiä kuin muissa EU-maissa, missä toistuvat hakemukset ovat olleet suhteellisen harvinaisia.
    – Suomessa on ollut tämä ilmiö: uusintahakijoiden määrä aika merkittävä, ja muissa Pohjoismaissa on erilaisia rajoituksia myös uusintahakemuksen jättämiseen, kertoo tulosalueen johtaja Anu Karppi Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.

    Maahanmuuttovirastossa ja hallinto-oikeuksissa on käsittelyssä yhä 800 turvapaikanhakijan hakemukset, jotka tulivat vuosina 2015 ja 2016.
    – Heillä on lukuisia uusintahakemuksia, joihin ei mihinkään ole tullut myönteistä päätöstä.
    ...
    ...
    Hakemuksista jopa puolet uusintahakemuksia

    Karpin mukaan Suomi erottuu muista EU-maista uusintahakemusten suurella määrällä, sillä meillä uusintahakemusten määrä on ollut monena vuotena 50 prosenttia.
    ...
    Aiemmin hakijoiden yleinen peruste oli kristinuskoon kääntyminen – nyt perusteena on usein seksuaalinen suuntautuminen sekä maan tilanteen huonontuminen.
    – Monesti vedotaan myös siihen samaan perusteeseen kuin aiemmin ja voidaan lisäksi esittää siihen tulleita uusia asioita, kuten uusia uhkauksia.

    Kuva teksti: Hallitus aikoo rajoittaa turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksia kiristämällä ulkomaalaislakia.

    ///////////////////

    Kalliiksi käy tämä vihervasemmiston haluttomuus huolehtia Suomen ja suomalaisten eduista.
    Jos suomalaiset sitä ei tee, kuka sen tekisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikös tuossakin jo sanota että hommaa tullaan muuttamaan ettei noita uusintahakemuksia saa enää jatkossa jättää? vai mitä sinä oikein kitiset?

      Poista
    2. Vihervassarithan eivät edellisten hallitusten aikaan haklunneet tätä muuttaa, Helsinkihän oikein tarjosi näille "paperittomille" erikoispalveluja joita ei paikalliset saa vaikka jonottaisivat. Papereitahan heillä on vaikka kuinka monet, hylättyjä anomuksia, viranomaisen papereitahan ne on nekin, eivät ole paperittomia.

      Poista
  4. En voi kiistää epäilyäsi tulivuoren purkauksen vaikutuksesta mutta varsinkin koillisessa Kanadassa loppusyksy oli varsin lämmin ja Hudsoninlahti oli jäätön epätavallisen pitkään. Nyt se on humahtanut jäähän varsin nopeasti mikä selittää tuon äkkinäisen nousun jään laajuudessa.

    Johtuuko sitten kylmä aika islannin purkauksesta vai muusta sitä en osaa sanoa.

    Justis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo purkaus ei ilmeisesti tuo ilmakehään kovinkaan paljoa partikkeleita tai kaasuja, koska siitä ei ole haittaa edes viereiselle lentokentälle, toisin kuin siitä edellisestä jäätikön alaisesta purkauksesta. Ja se ei edes ole kovin suuri noin tulivuoren purkaukseksi muutenkaan ja sehän loppui jo eli oli kovin lyhytaikainenkin. Eli kovin olisi kaukaa haettua että se nimenomaan olisi niin suurten ilmiöiden takana.

      Poista
    2. Näin minäkin olen asiaa ajatellut mutta sillä nyt ei ole paljon virkaa mitä minä ajattelen. Tuskin se muutamassa päivässä mitään vaikuttaa.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!