tiistai 19. joulukuuta 2023

Kreikan talous, maahanmuuttokriittinen vasemmisto ja houkuttelevasti pukeutuva adonis

Brittiläinen lehti the Economist sijoitti Suomen viimeiseksi vertaillessaan 35 maan talouden tilaa. Listauksen kärkeen ylsi Kreikka, mikä kertoo siitä, että mitattavana ei ollut talouden absoluuttinen tila, vaan pikemminkin sen suhteellinen asema. 

Aiheeseen tarttui myös Yleisradio, joka avasi vertailua toteamalla Kreikan yllättävän sijoituksen perustuvan ennen kaikkea valtionvelan hallintaan. Maa on nimittäin onnistunut pienentämään massiivista velkavuortaan jo vuodesta 2021 lähtien. 

Hintana maan sijoittumiselle on 30 prosentin työttömyys, taloudellinen ja sosiaalinen kurjuus sekä maan nettotulojen siirtyminen luotottajille vielä vuosikymmenien ajan - ja pikanttina yksityiskohtana alistuminen kuljettamaan venäläistä öljyä, johon muut eivät tahdo koskea Ukrainan tapahtumien takia. Niinpä meidän suomalaisten tulisi ymmärtää se, ettei Kreikan tilanne ole edelleenkään millään tavalla kadehdittava. 

Sen sijaan se toimii edelleen varoittavana esimerkkinä siitä, mihin holtiton julkinen kulutus johtaa ennemmin tai myöhemmin. Ja sen takia tukee Petteri Orpon (kok) oikeistohallituksen näkemyksiä Suomen julkisen talouden supistamisesta. 

* * *

Ylen nettisivuilla oli tänään myös juttu siitä, kuinka "Euroopan vasemmistopomot kalastelevat äärioikeiston ääniä". Se tapahtuu artikkelin mukaan haukkumalla maahanmuuttoa ja sukupuolivähemmistöjä. 

Jutussa oli haastateltu tutkijaksi opiskelevaa Riku Löfiä Helsingin yliopistosta. Tämän mukaan Suomen perussuomalaiset eivät enää edes yritä perustella leikkauksia hyvinvointivaltion suojelemisella, vaan vihjaavat haluavansa purkaa sen kokonaan. 

Väite on lievästi sanottuna outo, sillä Perussuomalaisten puheenjohtajan, valtionvarainministeri Riikka Purran, mukaan hänen puolueensa ja hallituksen politiikan tarkoituksena on nimenomaisesti pelastaa suomalainen hyvinvointivaltio siltä kohtalolta, johon Kreikassa jouduttiin valtiontalouden romahdettua. 

Tämä ei näyttäisi kuitenkaan häiritsevän tutkijakoulutuksessa olevaa Löfiä, joka arveli Ylen jutussa hallituksen tekevän niin "oikeistolaista politiikkaa, että perussuomalaisten kannattajakunnassa on ´pakko vähän rytistä´". Ongelmaksi tälle rytinälle Ylen artikkelissa nähdään kuitenkin se, ettei Suomessa ole tällä hetkellä merkittäviä vasemmistokonservatiivisiksi laskettavia puolueita, joten vasemmistolaisempaa talouspolitiikkaa kaipaaville perussuomalaisia äänestäville ei näyttäisi olevan vaihtoehtoa.

Sellainen saattaisi muodostua eurooppalaisen esimerkin mukaisesti joko nykyvasemmiston maahanmuuttopoliittisella täyskäännöksellä tai uuden maahanmuuttokriittisen vasemmistopuolueen syntymisen kautta. Tosin Ylen jutussa jäi mainitsematta, että tällainen tällainen puolue saattaisikin syödä pikemminkin wokellukseen kyllästyneiden vihervasemmistolaisten  puolueiden ääniä, kuten Saksassa näyttäisi käyvän. Mutta voisi se myös herättää vasemmistolaisesti ajattelevia nukkuvia äänestäjiä. 

Haastateltu jatko-opiskelija ei - ehkä juuri siksi - näekään uudenlaisen vasemmistopuolueen mahdollista syntymistä hyvänä asiana, vaan arvelee, ettei suomalaisen vasemmiston tarvitse alkaa vastustaa maahanmuuttoa vedotakseen perussuomalaisten äänestäjiin, vaan se voi houkutella äänestäjiä myös viestinnällisin ja imagollisin keinoin, kuten poliitikkojensa ulkonäöllä ja pukeutumisella.

Nähtäväksi siis jää, millä tavalla suomalainen vasemmisto muuttuu tulevaisuudessa. Selvää kuitenkin on, että Perussuomalaiset on sekä maan suurin työssä käyvien puolue, että eduskunnan suurin yrittäjäpuolue

Siis sellaisten ihmisten puolue, joka edustaa ahkeruuteen ja yrittelijäisyyteen perustuvaa yhteiskuntaa, jonka rakentaminen perustuu terveeseen markkinatalouteen. Ja siksi on vaikea nähdä, miten marxilaiseen tasapäistämiseen ja himoverotukseen pohjautuva poliittinen vasemmistopuolue voisi viedä heidän kannattajiaan, vaikka suhtautuisikin kielteisesti maahanmuuttopolitiikkaan tai rekrytoisi houkuttelevasti puheutuvia adoniksia.

22 kommenttia:

  1. Löfin kanssa samaan sarjaan kuuluu Korkmanin tämänaamuinen HS mielipide. Joulunpyhinäkin pitää moittia ja haukkua omalla työllään vaurastuvia tai hyvin toimeen tulevia. Muistakaa haukkua heitä ahneiksi toteaa Korkman, tämä sosialisoinnin eläköitynyt, mutta Jumalaa pelkäävä reliikki. Kun peräseinä lähestyy niin armoa ja taivasosuutta kalastellaan mitä oudoimmilla ulostuloilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei todellakaan ollut samaa sarjaa miltään osin korkamanillla on sentään asian ydin hyvin vaikka paskaa onkin joukossa.

      Tässä on taas teikkäläisiä omalla tyllään vaurastuvia joita ei saisi haukkua:
      https://yle.fi/a/74-20062005

      Poista
    2. Myös tällaiset "ihan vahinko ei tapahdu toiste." duktiigit on yksi näitä omalla työllään rikastuneita eri alallla eli paskan jauhannallla, suomeksi perus nilkki:

      https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000010058725.html

      Poista
    3. HD-Parts-firman omistajat ovat varsinaisia Putinin kätyreitä, jotka pitäisi tuomita maanpettureina ja kaikki heidän omaisuutensa pitäisi takavarikoida.

      Poista
    4. Marja Leskelä on eräs globalisti-rikollisten suuren ilmastohuijauksen uhri.

      Poista
    5. Joskus kirjoitin tänne, että kun sota loppuu, suomalaisyritykset oikein rientävät Venäjän markkinoille. Poissa on silloin ajatukset maan ikuisesta hylkiöasemasta. Joku ehti jo asetella hartioilleni Putin-viittaa, vaikken mitään tukea Venäjälle kommentissani edes antanut. Totesinpa vai ihmisten ahneuden voittavan jalot aatteet.

      No, olin sikäli väärässä, että osa ahneista ei näköjään malttanut odottaa edes sodan loppumista, vaan katsovat oikeudekseen tehdä liikevoittoa ihmishenkien kustannuksella. Eipä siinä tosin mitään yllättävää ole, että ruumiin haju ei rahoista huou.

      Poista
  2. Siis Suomen aikuiset alisuorittavat talouskehityksessä sekä ottavat koko ajan lisää valtion velkaa ja lapset/nuoret eivät pärjää Pisa-testeissä.
    Mikä on maan tulevaisuus ja mitä pitäisi tehdä - varsinkin kun ymmärtääkseni mitenkään erityistä talouskasvua ei ole ennusteissa?

    SAK ja vasemmisto pyrkivät lakkoilulla parantamaan asioita. Mahtaakohan se auttaa?
    "Hyvät" ihmiset haluavat lisää elintasopakolaisia eli niin sanottuja "turvapaikanhakijoita". Auttavatko he Suomen taloutta tai tilannetta mitenkään vai ovatko kallis kuluerä lopun ikäänsä?

    Auttaako se maata jos noudatetaan ja toteutetaan haliitusohjelmaa? Jää nähtäväksi ja vajaan neljän vuoden päästä arvioidaan tilannetta.
    Sitä odotellessa äänestetään Presidentistä. Toivottavasti hän on järkimies ja Mestariainesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yle tänään

      Ruotsalaisjengin huumerekat jyristivät Suomeen Tornion kautta – ”Haluamme pysäyttää ilmiön Suomen rajoilla”
      Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan ulkomaalaisten rikollisten pääsy Suomeen on pyrittävä torjumaan ja turvattava siihen myös riittävät resurssit.

      https://yle.fi/a/74-20065503

      Poista
    2. Suomi vanhenee - miten se muuttaa yhteiskuntaa ja talouttamme?
      Ovatko tulokkaat tuottavia vai tappiota tuottavia?

      Yle tänään

      Suomen väkiluku on ylittänyt 5,6 miljoonaa

      https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-199029

      Tilastokeskuksen mukaan Suomen väkiluku kasvoi kuluvan vuoden tammi–marraskuun aikana 39 105 hengellä ja ylitti 5,6 miljoonaa lokakuussa.
      Väkiluvun kasvu on perustunut Suomessa jo useiden vuosien ajan muuttovoittoon ulkomailta. Maahanmuuttoja oli 54 151 enemmän kuin maastamuuttoja.
      Syntyneitä oli puolestaan 15 020 vähemmän kuin kuolleita.

      Poista
    3. Suomi vanhenee - miten se muuttaa yhteiskuntaa ja talouttamme?
      Vuonna 2007 Suomen talous oli Euroopan huipulla. Tämän vuoden jälkeen kansantalous ei ole kasvanut käytännössä lainkaan ja vaihtotase on ollut pääsääntöisesti negatiivinen, mutta valtion menot ovat kaksinkertaistuneet. Samoihin aikoihin suuret ikäluokat alkoivat siirtyä joukolla eläkkeelle. Voisiko näiden kahden asian välillä olla joku syy-seuraussuhde?

      Poista
    4. Vaihtotase on huono. Silloin aikoinaan kun osti nesteeltä/finnnoilta bensaa niin rahat jäivät pääsääntöisesti suomeen samoin kuin sähkölaskujen markat ja eurot jo pelkästään nuo välttämättömyydet syöksee valuuttaa ulos maasta :(

      Joskus mainostettiin televisiossa "Suosi suomalaista" ei olisi tuollainen kamppanja nyttenkään pahittteeksi ja siinä voisi olla lyhyt tietoisku miksi, koska tuntuu, että nykyään monet eivät sitä ymmärrä miksi on hyvä, että raha jää tänne.

      Mielenkiintoinen on EU:n toiminta sähkön kanssa jos nyt simsalabim täällä olisikin enemmän sähköä tarjolla ja kaikki jostain syystä haluasivat tuoda tehtaansa kiinasta takaisin suomeen, tulisi eusta itkua koska suomi ei saa käyttää niin paljoa sähköä vaikka se olisi tuotettu millä tavalla ja osa suomen osuudesta tietysti pitäisi pistää pakettiin ja toimittaa vaikka saksaan, ehdottomasti..

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d216ca49-18e1-4038-a1f3-37a4fb333293

      https://valtioneuvosto.fi/-//1410877/energiatehokkuusdirektiivista-alustava-yhteisymmarrys-eu-trilogissa

      https://www.metsateollisuus.fi/uutishuone/energiatehokkuus-nuukuudella-ja-kayton-rajoittamisella-on-vissi-ero

      "Joku" muu maa päättää paljon suomessa saa kuluttaa sähköä vaikka suomi tuottaisi kaiken itse. Vielä kahelimpaa on se, että suomessa rajoitettua sähköä pitäisi muuntaa vedyksi ja toimittaa sitä sitten putkea pitkin saksaan..

      Poista
    5. Montas kertaa on arvosteltu venäjän tukemisesta muita maita kuin unkaria? Kun tuo eu:n ukraina tuki on mitä on mutta mitä maata se oikeasti tukee? Mitä etelämpi maa niin sitä enemmän:

      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/eu-maat-kayttavat-edelleen-miljardeja-venajan-maakaasuun-ja-raakaoljyyn-ollen-venalaismaakaasun-suurin-ostaja/

      Että sinnänsä eu:n sähkön kulutuksen leikkauksess on tällä hetkellä järkeä. Kulutuksen leikkaukset pitäisi kuitenkin olla venäjän suurimmissa tukijamaissa ranskassa ja espanjassa eikä suomessa..

      Poista
  3. Vasemmistolaisuuden kevytversioiden lukeminen riittä perusteeksi niistä luopumiseksi: esim. Mäkynen ja Urpilainen.
    Syventävät opinnot: Li Andersson ja Anna Kontula, puhumattakaan US-blogin vihervasemmistolaiset öykkärit, todellisuudesta vieraantuneet ajattelurajoitteiset: pitäisi viimeistään herättää horroksesta.
    Kuten tuolla naapuriblogissa kävin toteamassa: suurin osa suomalaisista on nähnyt keisarin vaatteet kuin myös Tokatzierin juoksevan kolmanneksi.

    VastaaPoista
  4. Edullinen energia - talouden perusta

    Ydinvoiman puolesta, Greenpeacea vastaan – nuoret ympäristöaktivistit saivat luvan osallistua EU-oikeudenkäyntiin

    Greenpeacen toiveita vastustavan Dear Greenpeace -kampanjan osalliset aikovat tuoda asiantuntijanäkemyksiä EU:n tuomioistuimeen kannattaakseen ydinvoimaa.

    https://yle.fi/a/74-20065711

    Artikkelista poimittua

    Dear Greenpeace -aktivistit uskovat, että ydinvoiman ympäristöhaitat ovat marginaalisia verrattuna ilmastonmuutoksen haittoihin laajassa kuvassa. Heidän mukaansa tärkeämpää olisi keskittyä fossiilisten polttoaineiden vähentämiseen tai kieltämiseen.

    Asiaa kommentoi syyskuussa Deat Greenpeace -kampanjaan kuuluva tamperelainen Ellen Ojala.
    – Me uskomme, että ilmastokriisi on näistä kahdesta huomattavasti akuutimpi uhka ja tarvitsemme kaikki keinot taistellaksemme ilmaston lämpenemistä vastaan, Ojala sanoi.

    VastaaPoista
  5. Talous on maailman uusi valtauskonto -- taloususkonto -- joka irrottaa "rahan" reaalimaaperältä, puhtaaksiviljelee "rahaan" kuuluvan, pohjimmiltaan uskonnollislaatuisen kaikkivoipaisuuskuvitelman, muuttaa kaiken vailla reaalisisältöä oleviksi numeroiksi, ja lopuksi vielä tekee itsessään ajattomista ja blankoista numeraaleista taloustieteen lauseiden toimijasubjekteja --

    -- joten valtavien ajatusharhojen kanssa siinä ollaan tekemisissä, ei minkään syysuhteita ja todellisuudenhallintaa oikeasti antavan järjen kanssa.

    Kun talous toimii hyvin, se kasaa pääomien harvojen valtaan, ja esimerkiksi edesmennyt N-liitto oli siinä suhteessa maailman taloushistorian toistaiseksi tehokkaimmin pääomia keskittänyt valtio. Tilanne, jossa talous sen nykyisillä rahaohjaisilla ehdoilla toimii kuten "markkinataloutta" nimellisesti kannattavat ihmiset toivovat sen toimivan, on käytännössä johtanut siihen, että valtavat sijoitussummat on pakkomyyty kansallisvaltioille valtionvelaksi -- se on ollut ainoa keinotteloijoiden käteen jäänyt keino taata kootuille numeromäärille edes jokin reaalinen vastine.

    Niin sanotun demokratian aika on ohi. Valtionvelka on uusi, demokratian jälkeinen hallitusmuoto.

    VastaaPoista
  6. Siis vasemmisto voisi houkutella persujen äänestäjiä pukeutumalla paremmin ja meikkaamalla? 😂😂😂
    Aika pihalla tuo tutkiskelija on 😂😂😂... varmaankin vassari 😂😂😂
    Siis oikeesti... parodian tekeminen on vaikeata, koska... 😂😂😂
    -Lukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kenties tuo viittasi Malli Sariiniin:

      kun muuan poliitikkotyttö tuli kuvauksiin jättäen bleiserin alta paidan ja rintsikat pois, hänestä tuli Maailman Kaikkien Aikojen Paras pääministeri.

      Kun seuraava jättää bleiserinkin pois, siinähän on tuleva maailmankeisarinna!
      Jotain tämäntapaista tuo tutkiskelija mahdollisesti pohdiskelee.

      Poista
  7. "Ja sen takia tukee Petteri Orpon (kok) oikeistohallituksen näkemyksiä Suomen julkisen talouden supistamisesta. "

    Julkisten henkilöitä pitäisi supistaa, säästöt voisi aloittaa siitä kun potkittaisiin ne tuhat turhaa johtajineen jotka marin palkkasi te-toimistoihin tarjoamaan "töitä." Nyt on vaan leikkailtu tukien määriä muttei missään ole kuulunut turhien ihmisten turhista palkkauksista mitään..

    VastaaPoista
  8. Tuo talouskasvu osuus... joudun/saan työni puolesta seurailla aika tiiviisti lainsäädäntöä joka vaikuttaa teollisuuden ja talouden toimintaan joko suoraan tai epäsuorasti. Lainsäädäntömme on muuttunut viimeisten 20-25 vuoden aikana lievästi sanottuna vihamieliseksi yritystoimintaa ja etenkin innovaatioita kohtaan. Tämä ei koske yrityksen perustamista (joka on helppoa), vaan yritystoimintaa kokonaisuudessaan. Yrityksien toiminta on nykyään ylisäänneltyä ja ylivalvottua toimintaa, jossa yrityksien "toimintatila" on ajettu hyvin ahtaalle, ikäänkuin "samaan muottiin"... tämä näkyy meidän heikkona tuottavuutena ja surkeana alisuoriutumisena. Eurolla ja EU:lla on luonnollisesti osuutensa asiaan.
    -Lukija

    VastaaPoista
  9. Yle tänään

    Valtiovarainministeriö heikensi talousennustettaan, mutta ennustaa kasvua jo ensi vuodelle – Ylijohtaja: Keväällä tarvitaan vielä yli miljardin lisäsäästöt

    Suomi on taantumassa, arvioivat valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki. Ensi vuoden osalta näkymät ovat ristiriitaisia: VM ennustaa jo kasvua, mutta Suomen Pankki arvioi talouden kutistuvan myös ensi vuonna.

    https://yle.fi/a/74-20065751

    -----------------------

    HS tänään

    Eduskunta hyväksyi ensi vuoden budjetin – hallitus sai luottamuksen äänin 96–80

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010069844.html

    Kaikki budjetin pääluokat hyväksyttiin valtiovarainvaliokunnan mietinnön mukaisina. Valiokunnan esitys valtion talousarvioksi oli noin 87,9 miljardia euroa.
    Budjettitalouden tuloiksi arvioidaan noin 76,4 miljardia euroa, eli talousarvio on noin 11,4 miljardia euroa alijäämäinen.
    Alijäämä katetaan ottamalla velkaa.

    ------------------------

    IL tänään

    IL:n tiedot: Suomi taas seis - "Yleislakosta" ilmoitus tulossa

    Iltalehden tietojen mukaan SAK:ssa suunnitellaan yhä yleislakon omaisia toimia.
    Pohdinnassa on useammalla päivälle esimerkiksi suurten tehtaiden ja satamien sulku sekä joukkoliikenteen seisaus.

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8c898d03-f46b-467d-889d-e53b024248ac

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yle 20.12.2023

      Konkursseja eniten 25 vuoteen

      https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-199173

      Viime 12 kuukauden aikana on haettu konkurssiin 3 293 yritystä, kertoo Tilastokeskus. Määrä on suurin 25 vuoteen, käy ilmi Tilastokeskuksen konkurssit ja yrityssaneeraukset -tilastosta.
      - Konkurssihakemusten määrä on kasvanut suuremmaksi kuin finanssikriisin aikaan vuonna 2009, kertoo yliaktuaari Tommi Veistämö tiedotteessa.

      Viime 12 kuukauden aikana hakemuksia on tehty 25 prosenttia enemmän edelliseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

      1990-luvun laman konkurssilukemat ovat kaukana. Esimerkiksi vuonna 1992 tehtiin kaikkiaan 7 391 konkurssihakemusta.
      Konkurssiin haettujen yrityste lukumäärä on ollut hyvin yleisesti vuosittain 2 200–2 600.

      Poista
  10. Yle tänään

    Jussi Halla-aho teki rikosilmoituksen koomikko Iikka Kivestä kunnianloukkauksen takia

    Iikka Kivi kutsui Jussi Halla-ahoa fasistiksi viestipalvelu X:ssä. Halla-aho sanoo haluavansa selvittää, missä kulkevat leimaavien sanomisten rajat.

    https://yle.fi/a/74-20065893

    Artikkelista poimittua

    Näin Halla-aho perustelee

    Tapaus liittyy Halla-ahon vierailuun Ukrainassa ja siellä parlamentissa ukrainaksi pitämäänsä puheeseen. Ukrainalainen toimittaja Illia Ponomarenko kehui Halla-ahon esiintymistä X:ssä kutsumalla Halla-ahoa kielitaitonsa takia virtuoosiksi.

    – Kävin sitten kommentoimassa kontekstia asettaakseni, että minun nähdäkseni Halla-aho on fasisti ja Orbanin tukija ja on pitkään johtanut Suomen Venäjä-mielisintä puoluetta, Kivi sanoo.

    -------------------------

    Jussi Halla-aho on tällä hetkellä eduskunnan puhemies ja presidenttiehdokas.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!