perjantai 14. lokakuuta 2011

Maastohiihdon uudet sotkut

Suomalaisten vanhaa paraatilajia eli maastohiihtoa vaivaa jälleen omituinen riita.

Jo viime talvena hiihtourheilun toppatakkimiehillä oli eripuraa urheilijoidensa kanssa: erityisesti päävalmentajaan oltiin tyytymättömiä. Riita ratkaistiin silloin sopimalla, että jatkossa hiihtäjien kanssa keskustellaan kaikista päätöksistä. Näin ei kaikesta päätellen ole kuitenkaan tehty, vaan toppatakkimiehet lienevät jatkaneet sanelulinjalla.

Tällä kertaa akuutiksi leimahtanut riita koskee paperia, joka hiihtäjien olisi pitänyt allekirjoittaa, jotta he voisivat olla mukana maajoukkueen toiminnassa. Sen mukaisesti maajoukkueen nuorimpien hiihtäjien olisi pitänyt tulouttaa viisi prosenttia palkkiorahoistaan maastohiihto ry:lle. Tämä käytäntö on perua ajalta, jolloin hiihtoliitto oli korviaan myöden taloudellisessa suossa; eikä kyseiselle sopimukselle enää ole ainakaan rahaan liittyviä tarpeita, sillä nyt talousasiat ovat kunnossa.

Vaikka sopimus koski vain maajoukkueen nuorimpia hiihtäjiä, jätti maajoukkue neljää poikkeusta lukuunottamatta sopimuksen allekirjoittamatta. Tämä ehkä kertoo hiihtäjien välisestä solidaarisuudesta ja hyvästä joukkuehengestä, mikä onkin tämän riidan ainoa valopilkku.

Toppatakkimiesten urheiluhengestä puolestaan kertonee se, että he päättivät vastatoimena erottaa  maajoukkueesta allekirjoittamatta jättäneet hiihtäjät. Sen seurauksena näillä ei ole asiaa Keski-Eurooppaan korkean paikan leirille, ei ainakaan maajoukkueen rahoittamana.

Leirin väliin jääminen ei tietenkään paranna hiihtäjien tuloskuntoa ensi talvena. Näin päävalmentajalle tulee yksi murhe lisää. Magnar Dalen onkin julkisesti harmitellut sitä, ettei asioita hoidettu kuntoon jo keväällä, kuten olisi tietenkin piitänyt tehdä. Hiihtäjistä ainakin Ville Nousiainen pitää leiriä niin tärkeänä, että lähtee sinne omalla kustannuksellaan; hänen tuloskuntoonsa maajoukkueesta erottamisella ei siis ole merkitystä. Mutta mikäli sopimusta ei synny, ei hän kuitenkaan pääse mukaan maailmancupiin, koska valinnat sinne tekee Maastohiihto ry.

Hiihtäjien puhemiehenä toiminut Sami Jauhojärvi puolestaan on todennut tilanteen tulehtuneen jo sellaiseen pisteeseen, ettei toppatakkimiehillä ole enää edellytyksiä jatkaa tehtävässään. Eikä mennyt kuin hetki, kun tilanne eskaloitui entisestään kun maajoukkueen suurin suksitoimittaja, Patrol Oy, alkoi ihmetellä tilannetta ja uhkasi vetää sopimuksensa pois. Se tästä vielä puuttuisikin, jotta koko pahan makuinen soppa olisi valmis.

Nyt tilanteen ollessa mahdollisimman kärjistynyt olisi syytä hengähtää hetki ja miettiä asiaa koko suomalaisen maastohiihdon kannalta. Tilanteen edelleen kärjistyminen kun ei tuota kuin häviäjiä, kuten huippu-uransa päättänyt Pirjo Muranenkin totesi.

Ensinnäkin, tärkeintä ovat hiihtäjät. Maastohiihto ry:n ainoa oikeutus olemassaololleen on heidän asioistaan huolehtiminen. Mikäli puheenjohtaja Reijo Alakoski ja kumppanit eivät siihen pysty, ei heillä ole edellytyksiä jatkaa tehtävässään.

Toiseksi, kiistelty rahasumma on tällä hetkellä varsin pieni eikä sillä ole juurikaan merkitystä Maastohiihto ry:n toiminnalle. Tämä asia palautuu myös järjestön tehtävään, ja siksi muistutan uudelleen, etteivät hiihtäjät ole olemassa ry:tä varten, vaan Maastohiihto ry on olemassa hiihtäjiä varten. Niin nuoria kuin vanhempiakin.

Innokkaana penkkiurheilijana toivoisinkin, että kaikki asianosaiset rauhoittuisivat. Sen jälkeen kun Maastohiihto ry:n toppatakkimiehet ovat oivaltaneet paikkansa koko systeemissä, he voisivat poistaa sopimuksesta koko 5% pykälän, palauttaa maan parhaat hiihtäjät maajoukkueeseen ja keskittyä luomaan toimintaedellytyksiä suomalaisen hiihdon parhaaksi.

Hiihtäjät puolestaan voisivat tästä kaikesta sisuuntuneina osoittaa yhteishenkensä, ja hiihtää tulevalla kaudella oikein joukolla maailmancupin kärkisijoille. Ja seuraavana vuonna komeaan arvokisamenestykseen!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Robert Helenius maailman huipulla
MM-kilpailut pohjoismaisten hiihtolajien Mekassa - Holmenkollenilla!
Hiihdon likaisen ajan testamentti - katse tulevaisuuteen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!