sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Ratkaistaanko talousongelmat laillistamalla perheväkivalta?

Yhdysvaltain Kansasista kuultiin hyytävä uutinen. Osavaltion pääkaupungissa Topekassa aiotaan laillistaa perheväkivalta, koska kaupunki on talousahdingossa.

Atlantin tällä puolella Kreikalla on pitkälle yli 300 miljardin euron velat. Määrä on niin suuri, että Kreikan selviäminen ilman jonkinasteista velkojen anteeksiantoa lienee toiveajattelua. Jos ja kun Kreikka vaipuu tästä syystä velkasaneeraukseen, on myös EU:n alueelle odotettavissa suuria talousvaikeuksia.  Ja suoranainen katastrofi mikäli vielä Italia tai Espanja seuraavat kreikkalaisten esimerkkiä.

Vaikka Suomi on yksi Euroopan terveismmistä talouksista, on armaalla kotimaallammekin pahasti alijäämäinen julkinen talous jo ilman Kreikan romahdustakin. Romahduksen vaikutuksia voi arvioida erilaisten riskien ja vastuiden kautta.

Tänään kuulimme, että Suomen pankilla on lähes kolmen miljardin euron sijoitukset riskipapereissa. Suomen valtio puolestaan sitoutui ensin 1,5 miljardin euron tukipakettiin Kreikalle, ja toisessa osassa tukea lisätään 2,2 miljardilla, josta 880 miljoonalle saatiin vakuudet. Ne voi lunastaa aikaisintaan 15 vuoden kuluttua, joten ei niistä mitään hyötyä olisi akuutin kriisin iskiessä, vaikka pitkällä aikavälillä voivat vähän lohtua tuodakin.

Suorien riskien lisäksi Suomen tilanteeseen vaikuttaisi mahdollinen kriisimaiden kaatumisesta syttyvä lama, joka hidastaisi vientiä. Näin siitä huolimatta, ettei meillä ole minkäänlaista Suomen sisäistä ongelmaa, koska suomalaiset rahoituslaitokset eivät juuri ole sijoittaneet riskimaihin. Tästä saanemme kiittää 1990-luvun pankkikriisiä.

Joka tapauksessa Kreikan kaatumisella tulee siis olemaan vakavat seuraukset. Suomen kannattaisi siis mitä pikimmin tehdä suunnitelma pahimman varalle. Mieluiten koko poliittisen kentän pitäisi ottaa vastuu tällaisesta suunnitelmasta. Toisin sanoen kriisisuunnitelman tekotalkoisiin tulisi ottaa mukaan myös oppositio, jotta kriisin sattuessa toimenpiteillä olisi koko eduskunnan tuki.

Näin voitaisiin löytää parhaat ratkaisut ja välttää kansasilainen erikoisratkaisu, jossa budjetin ongelmat ratkaistaan jättämällä parisuhteen heikommat osapuolet vaille lain suojaa ja väkivaltaisten puolisoidensa armoille.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä.
Kreikkalainojen vakuudet ja niiden seuraukset
Onko Etelä-Afrikan tie myös Suomen tie?
Valtion tehtävät

1 kommentti:

  1. Sinulla on hyvä blogi ja sen parantamiseksi suosittelisin katsastamaan youtubesta löytyvän todella hyvä dokumentin "Money as Debt II Promises Unleashed", jonka ensimmäinen osa kahdeksasta löytyy täältä: http://www.youtube.com/watch?v=_doYllBk5No

    Suomalainen Kani kirjoittaa myös oivaltavia postauksia nykymenosta & rahajärjestelmästä täällä: http://ebolakani.blogspot.com/

    Tämän asian suhteen tieto koko kansalla tosiaan olisi valtaa!

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!