tiistai 18. lokakuuta 2011

Miksi Sven ja Åke näpistelevät ja raiskaavat?

Tämä Iltalehden juttu herättää ajatuksia. Sen mukaan ruotsalaiset ovat Pohjoismaiden pahimpia näpistelijöitä. En ole aiemmin tottunut ajattelemaan ruotsalaisia Svenejä tai Åkeja sen enempää kuin Camilloja tai Pernillojakaan mitenkään ansioituneina varkaina. 

Vielä hämmentävämpää on, että alkuvuodesta ruotsalaiset paljastuivat myös varsin koviksi raiskaajiksi. Tämä oli todella yllättävää, sillä jokin aika sitten tehty tutkimus viittasi ruotsalaisten naisten miesihanteen viittaavan pikemminkin rauhalliseen kuin rauhattomaan yhteiskuntaan.

Ilmeisesti vanha ja vakaa ruotsalainen yhteiskunta on tullut jonkinlaisen yllättävän muutoksen vaiheeseen. Vanhat arvot murtuvat ja uudet tavat saapuvat hyökyaallon tavoin tilalle. Olisi mukava lukea jonkun väitöskirjatyöntekijän tai edes tutkivan journalistin selvitys tämän muutoksen syistä. 

Tai no, olisikohan kyseessä sama asia, josta poliisin ylijohtaja jo puolitoista vuotta sitten kertoi; tai ainakin vihjaili. Ja antoi samalla varoituksen, jota olisi syytä tarkastella erityisesti maan hallituksessa ja eduskunnassa. Mikäli päättäjien on vaikea päästä alkuun, voi täältä vapaasti louhia ideoita, joilla voisi päästä alkuun.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

2 kommenttia:

  1. On myös mahdollista, että Ruotsissa raiskausten ilmoittamiskynnys on alhaisempi kuin monissa muissa maissa ja että raiskaukset tilastoidaan tarkemmin.

    VastaaPoista
  2. Periaatteessa kyllä, mutta nykyisten tilastojen selittäminen edellyttäisi sitten todella merkittävää trendinomaista muutosta ilmoittamiskynnyksessä tai tilastoinnissa. Tätä selitystä vastaan puhuu kuitenkin se, että esimerkiksi irakilaisperäisen maahanmuuttajan riski raiskata on yli kahdeksankertainen verrattuna kantaruotsalaiseen (katso kirjoitukseni "Maahanmuutolla on seurauksia, mutta myös hinta" 6. syyskuuta 2010).

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!