keskiviikko 14. elokuuta 2024

Huolestuttavaa maahanmuuttokeskustelua

Suomalainen valtionmedia Yle julkaisi tiedon, jonka mukaan 89 prosenttia osaajista pitää suomalaista maahanmuuttokeskustelua huolestuttavana, koska se tekee maassa työskentelevien osaajien olon epämukavaksi. Näkemys perustuu englanninkieliseen kyselyyn, johon vastanneet toimivat Suomessa asiantuntijatehtävissä, vakituisessa työsuhteessa ja ovat asunut täällä useamman vuoden.

Tekniikan akateemisten yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokelan mukaan Suomi on ajamassa ulos maasta juuri ne henkilöt, jotka ovat tekemässä täällä tulevaa talouskasvua. Ja siksi päättäjien on turha puhua kauniita juhlapuheissa, jos suomalainen todellisuus näyttäytyy ulkomaalaisille näin luotaantyöntävänä.

Yli kaksi viidestä ulkomaisesta tekniikan asiantuntijasta oli kokenut myös syrjintää rekrytointitilanteissa. Näitä kokemuksia oli erityisesti Afrikasta ja Aasiasta tulleilla asiantuntijoilla, jotka eivät osanneet puhua suomea. 

Toisaalta noin puolet kansainvälisistä tekniikan asiantuntijoista suosittelisi Suomea asuin- ja työskentelypaikaksi ulkomaalaiselle. Näiden henkilöiden kotimaat jäivät kuitenkin arvoitukseksi. 

* * *

Ylen jutun luettuani jäin miettimään miten Suomessa käytävää maahanmuuttokeskustelua tulisi muuttaa, jotta se houkuttelisi nykyistä paremmin sellaisia ihmisiä, joiden nettovaikutus on positiivinen. Eikä vastausta ollut vaikea löytää.

Olen nimittäin aivan varma siitä, että ongelman perimmäinen syy on suomalaismedioiden - luultavasti tarkoituksellinen - tapa uutisoida maahanmuuttoasioista erittelemättä tarkemmin mistä kulloinkin on kyse. Eli sotketaan otsikoissa ja uutisissa keskenään työperäinen, humanitaarinen ja laiton maahanmuutto.

Ja siksi muun muassa Ylen toimituksen - mikäli se on asiasta aidosti huolissaan - tulisi tarkentaa mistä maahanmuuton sektorista he kulloinkin puhuvat. En nimittäin usko, että kovinkaan monella suomalaisella on pahaa sanottavaa ulkomaisista henkilöistä, jotka ovat tulleet Suomeen menestyviksi yrittäjiksi tai tekemään töitä aloille, joilla meillä on työvoimapulaa. 

Enkä usko suomalaisilla olevan pahaa sanottavaa myöskään humanitaarisista maahanmuuttajista, jotka ovat tulleet maahamme turvaan todetun tarpeen perusteella, eläneet aiheuttamatta haittaa ympäristölleen ja pyrkineet töihin elättääkseen itsensä. Tästä hyväksi esimerkiksi sopivat ukrainalaiset.

Sen sijaan on selvää, että monen turvallisen maan kautta maahamme saapuneet spontaanit turvapaikanhakijat aiheuttavat suomalaisissa vastareaktioita etenkin silloin, kun he eivät halua sopeutua maamme tapoihin tai tehdä töitä, mutta aiheuttavat häiriöitä tai jopa turvallisuusriskejä sekä loisivat sosiaaliturvan varassa. Eikä heitä käsittelevällä kriittisellä yhteiskunnallisella keskustelulla ole mitään yhtymäkohtaa niihin ihmisiin - kuten tekniikan akateemisiin - joiden elämäntavalla ei ole mitään tekemistä maassamme käytävään jaYlen mainitsemaan "huolestuttavan maahanmuuttokeskustelun" kanssa.

* * *

Lopuksi sallittakoon kommentti ihan eri asiaan. Vantaan sanomat nimittäin uutisoi, että "poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja ja vihjeitä epäillyn tekijän tavoittamiseksi. Tiedotteessa kerrotaan, että epäilty tekijä oli tummaihoinen, hoikkavartaloinen ja noin 165 cm pitkä mies. Miehellä oli huivi kasvojensa edessä ja hän kantoi mukanaan mahdollisesti Guccin muotilaukkua."

Kiitos poliisille ja VS:lle erinomaisista tuntomerkeistä. Toivottavasti rikollinen saadaan niiden perusteella kiinni ja vastuuseen teostaan. 

Ja katso: Vantaalla ei tämän seurauksena ole tänään yhtään enempää rasismia kuin ennenkään. 


29 kommenttia:

  1. Jos Vantaalla ei tämän seurauksena ole tänään yhtään enempää rasismia kuin ennenkään, olisiko Vantaasta peräti muodostunut turvallinen tila?

    VastaaPoista
  2. Tuostahan koko jutussa on kyse. On nimittäin aivan todennäköistä että jos maahanmuuttokeskutelua seuraa vain valtamediasta, ja mistäs nämä ulkomalaiset muualta sitä seuraisivat, niin sieltä todellakin saa sen kuvan että Suomessa vastustettaisiin näitä oikeita osaajiakin aivan kategorisesti. Ei vastusteta. Mutta kun toimittajat aivan tahallaan sekoittavat kaiken puuroksi jossa ei erotella erilaisia ryhmiä toisistaan. Se sekoittaminen on poliittista peliä ja propagandaa vihervasemmiston vapaiden avointen rajojen puolesta, joskin siinä pidetään suomalaisia aivan armottoman tyhminä. Ja tuohon syyllistämiseen alkaa yksi ja toinen olla kurkkuaan myöten kyllästyneitä.

    Toinen asia on sitten että työyhteisö ei aina ihan positiivisesti suhtaudu ammattitaitosiinkaan tulijoihin jos he eivät ole aikeissakaan opetella suomea. Se ulkopuolisuuden ja syrjimisen tunne voi nimittäin tulla siitä, että liki kokonaan muuten suomalainen työyhteisö ei todellakaan vaihda kahvipöydän ja vapaa-ajan keskustelukieltään englanniksi kuin satunnaisesti sen vuoksi että paikalla on yki ulkkari. Ja kyllä niistä palavereistakin tulee teennäisiä sen vuoksi että yhden takia muut eivät voi puhua äidinkieltään, sitä kieltä jolla väärinymmärryksiä tapahtuu vähiten ja asiat on helppo selvittää. Ja sitten vielä se että se "monikulttuurinen" työporukka ei ainakaan teknisillä aloilla, esim tietotekniikka, voi käyttää vain englantia, vaan asiakkaan kieli on yleensä suomi. Ja silloin ollaan heti kustannusvaikutusten edessä. Jos jonkin kehitettävän järjestelmän osalta joudutaan tekemään ja ylläpitämään sanastoa ja käsitteistöä suomeksi ja englanniksi, jotta väärinymmärykset olisivat mahdollisimman pieniä, niin se maksaa. Ja jos mukana on ulkomaalaisia niin käsitteistö pitää vääntää rautalangasta sellaistenkin asioiden osalta jotka jokainen suomalainen tietää selittämättä. Esimerkiksi niinkin yksinkertainen asia kuin lasten päivähoitopaikka pitää nimetä ja kertoa molemmilla kielillä miten se toimii täällä tai muuten se ulkkari käsittää omassa mielessään kuullessaan sanan "kindergarten" tai "daycare" sen mitä se on kotimaassa. Ja erot ovat suuria, sen voin sanoa. Seurauksena on jatkuvaa selittämistä ja väärinymmärryksiä vaikka se sanasto ja käsitteistö olisikin, ei ne vaan muista tarkistaa sieltä papereista että mitä tuo nyt oikeasti täällä tarkoittikaan, vaan se oman maan suunnilleen samaa tarkoittava päänsisäinen juttu ajaa päälle ja persielleen meni, korjataan, muutetaan, selitetään uudelleen. Sellaista se on kieli- ja käsitepuolinen työelämä tänä päivänä. Ei ihme että suomalainen työporukka voi ajatellakin ulkkarin tullessa mukaan että "voi vittu, taas se selittäminen alkaa, tässä olisi oikeitakin töitä tehtävänä kuin paimentaa tuota". Ja se näkyy kyllä naamasta ja ryhmädynamiikasta.

    VastaaPoista
  3. Kaikki maahanmuuttoon liittyvä on huolestuttavaa, jopa se keskustelu. Ottakaa oppia luonnosta ja pysykää omilla reviireillänne niin ei tule riitoja

    VastaaPoista
  4. Minä olen ihmetellyt tuota osaaja-sanan käyttöä jopa työpaikkailmoituksissa, eikö sitä vasta työpaikalla tavallisesti opita osaajiksi.
    sehän saattaa karkottaa potentiaalisesti hyvänkin työhakijan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en minä ainakaan ottaisi töihin hemmoa, joka ei osaa sitä hommaa josta hänelle aletaan palkkaa maksaa.

      Poista
    2. Jokainen työntekijä, "huippuosaaja" menee uuteen työpaikkaan koulutus ja ehkä aikaisempi työ takanaan, mutta se varsinainen työ,työmenetelmät, ja käytännöt omaksutaan vasta uudessa työpaikassa.

      Poista
    3. Ei VARSINAISTA työtä omaksuta vasta uudessa työpaikassa. Se varsinainen työ osataan jo tullessa. Talon tavat ja tarvittavat työn lisäpiirteet opitaan siellä uudessa paikassa. Kyllä ne perusteet ei se varsinainen ammattitaito pitää olla jo tullessa. Kenellä hemmetillä on nykyään tuollainen käsitys että ammattitaito eli varsinainen työ mitä pitäisi tehdä opeteltaisiin vasta työpaikassa? ehei.... ilmankos porukka on. työttömänä.

      Poista
  5. Eihän maahanmuuttokeskustelua edes käydä ns. laatumediassa. Itse kerran yritin mutta ei mennyt Hesarissa läpi. Kuka kääntää todellisten keskustelupalstojen juttuja ulkomaisille osaajille? Ei varmaan kukaan. Ylen juttu oli siis tendenssipitoinen. Tekemällä päkistetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siellä mediassa pääse kukaan muu ääneen kuin vihervasemmistolainen toimittelija joka syyttää joka käänteessä suomalaisia rasismista. Kun sitä lukee, voi todellakin tulla hyvin erikoinen käsitys suomalaisten asenteista.

      Poista
  6. Valtamediamme höpöttää aina asian vierestä sen sijaan että puhuttaisiin itse asiasta. Kun ajatellaan jotain lämpimässä etelänmaassa asuvaa älykästä ja sujuvaa englantia puhuvaa osaajaa, niin tuskin hänellä Suomi muuttokohteena ensimmäisenä tulee mieleen. Vaikka työtä tarjoavassa suomalaisfirmassa miten puhuttaisiin työkielenä englantia, niin kyllä se hankala suomen kieli olisi joka tapauksessa opiskeltava jos meinaa pysyvästi jäädä tänne asumaan. Suomen ilmastokaan ei varmasti kaikkia tulijoita houkuttele. Eikä suomalainen verotus.

    Erilaisilla asioilla on tapana kasaantua ja Yhdysvaltoihin ja siellä erityisesti muutamiin paikkoihin, kuten piilaaksoon on kasautunut kaikki parhaimmat vetovoimatekijät yhteiskuntaa hyödyttäville maahanmuuttajille kuten olemme saaneet nähdä. USA tarjoaa koulutetuille ja älykkäille mahdollisuuden menestyä ja rikastua ja sen vuoksi ympäri maailman kaikilla huippuosaajilla ensimmäisenä tulee USA mieleen, jos on tarkoitus muuttaa johonkin.

    Suomessa ei ensinnäkään ole mitään sellaisia teollisuuden aloja, jotka tarvitsisivat todellisia huippuosaajia, kuten ilmailu- ja avaruusteollisuutta. Rohkenen veikata että Suomeen ovat tulleet lähinnä ne toisen luokan huippuosaajat, siis ne jotka eivät syystä tai toisesta ole saaneet töitä Yhdysvalloista. Huvittaa ajatuskin että jos joku Elon Musk olisi suunnitelmineen muuttanut aikoinaan Etelä-Afrikasta Suomeen, niin mitähän mahdollisuuksia Suomi olisi muka voinut Elon Muskin kaltaiselle nerolle tarjota. Tuskinpa mitään muuta kuin mielenterveyspalveluja hänen epätodellisille avaruushaaveilleen!

    Me eletään maassa johon on kasautunut paljon itselleen ja kansalleen valehtelevia vallanpitäjiä. Sitä kyseenalaista osaamista tästä maasta kyllä löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää tuohon että me saamme ne kaikki jotka eivät ole saaneet töitä mistään muualtakaan länsimaista sen Yhdysvaltojen lisäksi. Eli jos tänne joku tulee, se tulee rakkauden vuoksi eli yleensä naisen perässä, harvoin toisinpäin, tai sitten hän ei saa töitä mistään muualta Euroopasta tai jenkeistä. Tai sitten hän ei saa viisumia muualle ja kun on sen saanut ja käynyt kääntymässäm täkäläisen firman ovella, kantaa matkalaukkunsa samantien kun lipun saanut ostettua muualle Eurooppaan. Bruttopalkkataso eli pienet palkat, nettopalkkataso eli tolkuton verotus, euron ostovoima eli kalliit hinnat ja siihen päälle se veemäinen ilmasto, niin ei tänne tulla ellei ole pakko kun ei ole muita vaihtoehtoja.

      Poista
  7. Hyvä kirjoitus, koska olen itsekin ihmetellyt miksi ulkomaiset osaajat suhtautuvat maahanmuuttokeskusteluumme huolestuneena. Syynä saattaa olla tosiaankin juuri valtamedian tapa niputtaa yhteen kaikki maahanmuutto, jolloin ulkomaalaiselle jää kokonaiskuvasta yksityiskohdat huomaamatta koskien suomalaisten erilaista suhtautumista eri maahantulijaryhmiin. Toisaalta Tle myös tarkoituksellisesti julkaisee tämän tutkimuksen, jotta suomalaisia voitaisiiin syyllistää nuijasta asenteesta maahanmuuttoa kohtaan ohittaen jälleen valtamedian tapaan sen, miten eri lailla eri tulijaryhmiin suhtaudutaan. Olen työssäni törmännyt itsekin ulkomaalaisiin työntekijöihin,jotka ovat muuttaneet pysyvästi maahanmme ja osa opettelee suomen kielen ja osa taas ei. Asialliset hommat pystyn hoitamaan rallienglannilla, mutta kuten ylläkin on todettu niin kahvipöytäkeskustelusta puuttuu kyllä jotain, kun ei voi puhua äidinkielellään.

    VastaaPoista
  8. Suomalainen maahanmuuttopolitiikka houkuttelee tänne sosiaaliturvalla eläviä ja karkottaa törkeällä verotuksella ja korkeilla elinkustannuksilla ne, joita tänne haluttaisiin. Kurjalle ilmastolle emme mitään mahda, mutta rasismista syyttäminen joka käänteessä on täyttä puppua. Siitä kertoo jo pelkästään se, että laittomasti maassa olevia ja jopa vakavan rikoksen tehneitä ei saada millään maasta pois vaikka annetaan rahatukko mukaan. Moni syrjäseudulta Helsinkiin muuttava ottaisi mielellään sellaisen avustuksen vastaan päästäkseen elämisen alkuun. Siinä missä maahanmuuttaja saa asunnon, huonekalut ja muut tykötarpeet tuosta vaan, suomalainen laitetaan asuntojonoon ja asumaan jonkun kaverin tai sukulaisen nurkkiin. Vihervasemmisto, joka ketunhäntä kainalossa vaatii lisää maahanmuuttoa ei varmaan koskaan ole kuullutkaan positiivisesta syrjinnästä. On muuten siinäkin termi! Miten syrjintä voi koskaan olla positiivista, mutta kyllä se näköjään voi, kun kohteena on suomalaiset!

    Englannissa ja Irlannissa valtamedian mukaan natsit ja äärioikeisto riehuvat kaduilla. Uskokoon ken haluaa, kun porukkaa on kymmeniä tuhansia ja kaiken ikäisiä ihmisiä, joilla vaan on tullut mitta täyteen! Herää kysymys, miksi asiat on päästetty tuohon pisteeseen ja milloin Suomessa?

    VastaaPoista
  9. Yleiskäsitteet noituvat ymmärryksemme (Wittgenstein). Kieli on talo, jossa elämme (Heidegger). Pitäkää tiettyä etäisyyttä (Zizek).

    Hahmotamme maailmaa kokonaisuudesta osiin päin. Kaikki tietoisuudessamme muotoillut ajatukset palautuvat alkuperäisseen tajunnalliseen symbioosiin jonka vallassa elimme kun olimme tähän maailmaan vasta syntyneet. Siksi näemme aina kaikessa jotain yhteistä, yhdistävää, eikä esimerkikiksi logiikka ole muuta kuin yritys määritellä ajattelulle sellaisia muotosääntöjä, jossa yksityisen palauttaminen yleisen yhteyteen ei johtaisi ristiriitoihin.

    Käsitteitä pitäisi käyttää niin, että ne kuvaisivat maailmaa mahdollisimman tarkasti ja jäännöksettömästi, ei niin että yleistäisimme meille vaikeat ja kipeät asiat pois käsitemaailmastamme. Jos ja kun yhteisö sosiopsyykkisesti sairastuu, kieli on se yhteisyyttä ylläpitävä elementti -- "yksityinen kieli on mahdottomuus" -- Wittgenstein -- jossa yhteisöllinen häiriö heti näkyy.

    Nyt elämme niin sairasta aikaa ettei pahemmasta väliä. "Maahanmuutto" on vain yksi mammuttimainen käsiteharha, jota ahkerasti viljelemällä olemme kasvattaneet ajatteluumme pelkkiä rikkaruohoja rehevästi kasvavan pellon. Itse asissa aivomme ovat jokseenkin täynnä symbioottista tunnustuksellista ajatusssaastaa -- poliittisia ideologioita, pahimpana "ihmisarvo- ja -oikeusideologiat" -- joilla ymmärrys on noiduttu niin totaalisesti, että vanhat eurooppalaiset kielellis-kulttuuriset kansallisvaltiot ovat de facto menettämässä erityislaatuisen "demokratiansa" ja taantumassa totalitarismeiksi.



    VastaaPoista
  10. Vähän hämmästelen, että kyselyn sanotaan edustavan "kansainvälisten osaajien" mielipiteitä. Kysely lähetettiin "to all english speaking members of IL and TEK". Minä olen kyllä TEKin jäsen ja puhun englantia, mutta en mitään tällaista kyselyä saanut. En siis ole kansainvälinen osaaja.

    Jotenkin veikkaan, että kansainväliseen osaajuuteen ei riitä, että puhuu englantia. Pitää lisäksi olla osaamatta suomea.

    VastaaPoista
  11. ”Miehistä 41 prosenttia ja naisista 43 prosenttia ilmoitti kokeneensa syrjintää. Syiksi ilmoitettiin esimerkiksi puutteellinen suomen kieli sekä se, että täkäläisillä työmarkkinoilla ei arvosteta Suomen ulkopuolella tehtyjä tutkintoja ja työkokemusta. Eniten syrjintäkokemuksia oli Afrikasta ja Aasiasta tulleilla asiantuntijoilla.” Aina on syrjintää, kun pitäisi osata kieltä ja minkä tahansa vessapaperitodistuksen pitäisi riittää todisteeksi opinnoista ja työkokemuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja syystäkin ollaan skeptisiä ulkkareiden sekä opintotodistuksiin että heidän CV:nsä sisältöön. Sen verran olen heitä rekrynnyt eri tiimien kanssa töihin että en suosittele ketään ottamaan ulkomaalaista, enkä oikein enää suomalaistakaan, töihin ilman päivän mittaista työnäytettä siitä ammattitaidosta miksi heitä ollaan palkkaamassa. CV:t ovat useimmiten niin liioiteltuja että ne lähentelevät suoranaista huijausta. Mitä etelämmäs mennään, sitä mielikuvituksellisempi osaaminen ja CV:t pelkkää satuilua. Ja se työnäyte pitää oikeasti olla tehty siten valvottuna että se jota ollaan palkkaamassa tekee sen itse. Olen useasti törmännyt siihen, ennenkuin asiaa alettiin natimaisesti valvoa, että sen työnäytteen teki joku muu joka osasi asiaa. Jos rekryttävältä sitten kysyi miksi hän on käyttänyt tässä tai tässä kohtaa tätä juttua tai muuta vastaavaa, ei hän ole osannut sanoa siitä mitään kun ei osaa lainkaan koko asiaa. Heissä on huijareita niin helvetisti että en yhtään ihmettele että firma tai porukka jolla on näistä kokemusta, suhtautuu lähtökohtaisesti kaikkiin epäluuloisesti ennenkuin on todistettu että väitetyt asiat pitää edes auttavasti paikkansa. Se on sitten sitä rassismia, nääs..... voi vittu.

      Poista
    2. Koska ihminen on lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalinen laumaolento, kaiken elämän tulisi perustua yhteisölliseen eheyteen -- ja onko karmaisevampia esimerkkejä perusturvallisuuden ja -luottamuksen katoamisesta, kuin mitä tarjoavat nähtäville tänne vaeltavat, kokonaan eriperusteisista kulttuureista lähtöisin olevat "maahanmuuttajat", joiden joukossa jostain syystä jotkut meistä haluavat nähdä vain omaa yhteisöämme joko kulttuurisesti tai taloudellisesti "rikastuttavia" yksilöitä?

      Oma yhteiskuntamme on romahtamassa perusturvallisuuden ja -luottamuksen puutteeseen -- jota valtamedian harrastama uutisointi viimeiseen saakka peittelee -- uutisoi yliyleistävin yleiskäsittein ja kiertoilmauksin ja yrittää epätoivoisesti estää todellisuuden kokokuvan muodostumista ja välittymistä -- ja sitten omat ennen kunnolliset instituutiomme, virkakoneisto yleensä ja erityisesti sen haavoittuvimmat osat kuten sosiaaliturva ja terveydenhoito vajoavat "puhumattomuuden kultturin" normipaineessa hajoamistilaan -- ja meillä olisi aivan tarpeeksi tekemistä selviytymisessä oman vähenevän väestömme kanssa, sen sijaan että ehdoin tahdoin sallimme tänne suuntautuvan kansainvaelluksen.

      Ja poliitikkomme -- laidasta laitaan, sanoisin -- ovat puhumattomuuden kulttuurin sankareita, hyvätapaisia tossukoita, jotka -- kuten presidentivaalin loppukierroksen kandidaatit -- osaavat kehua ja taputella selkään toisiaan ja kuvittelevat, että toinen toisensa kunnioittaminen on niin suuri hyve, ettei totuutta kannata kunnioittaa.

      Yhteisöolentoa ei uhkaa mikään niin perusvanalaatuisesti kuin yhteisöllisen luottamuksen romahtaminen. Se meillä on jo käynnisssä, eikä mitään sitä estävää ole näköpiirissä. Poliitikoille ja journalisteille -- ihmisoikeusjuristeristeista puhumattakaan -- riittää messuaminen yliyleistävillä yleiskäsitteillä. Varmasti oikeusvaltio on pönäkästi olemassa vielä sen jälkeen kun reaalinen valtio rajoineen on jo historiasta kadonnut.

      Poista
    3. "Oma yhteiskuntamme on romahtamassa perusturvallisuuden ja -luottamuksen puutteeseen "

      Eli agenda etenee suunnitelman mukaisesti.
      Alla oleva kirjoitus on jo yli kymmenen vuoden takaa, mutta nyt huomataan se konkretia, joka tuossa on ennustettu.

      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovirtaniemi/77350-agenda-21-tie-orjuuteenko/

      Poista
    4. @ Anonyymi14. elokuuta 2024 klo 13.23
      Kommentoija tarkoitti varmaan, että CV:t ovat 'pekka-haavisto' -tyyppisiä!

      Poista
  12. Siis tutkimuksen teetti Tekniikan akateemiset, ja Insinööriliitto yhdessä.
    Eikä suinkaan YLE niinkuin kirjoituksessa yritetään kertoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. En toki tahallani yrittänyt kertoa kirjoituksessa väärää tietoa, mutta siitä huolimatta asiasta saattoi tosiaan saada väärän käsityksen. Kiitos siis tarkennuksesta.

      Poista
  13. Käytännössä turvapaikanhakijat saa jäädä maahan . Työperäisiä taas valvotaan tarkasti. Pitäisi olla tietenkin päinvastoin, ihan hullua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se työperäinenkään saa valua sosiaaliturvaperäiseksi. Mitä järkeä siinä olisi että ottaisimme tänne porukkaa töihin ja sitten ne liittyisivät sosiaaliturvaporukkaan heti kun ansioiden mukaisen työttömyysturvan päivät täyttyisivät. Onko se nyt puolivuotta ja nousiko se nyt hallituksen päätöksellä johonkin.

      Poista
  14. Viisainta olisi muuttaa sosiaaliturva kansalaisuusperustaiseksi.

    VastaaPoista
  15. MTV uutiset tänään

    Ruotsista leviävä raaka rikollisuus riivaa Tanskaa – nuori mies kulki Kööpenhaminassa käsikranaattien kanssa

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ruotsista-leviava-raaka-rikollisuus-riivaa-tanskaa-nuori-mies-kulki-koopenhaminassa-kasikranaattien-kanssa/8990062

    Artikkelista poimittua

    Käsikranaatteja mukanaan kantanut ruotsalainen 25-vuotias mies on pidätetty Kööpenhaminassa, uutisoi Ruotsin yleisradio SVT. Asiasta on tiedottanut Kööpenhaminan poliisi.
    ...
    ...
    Tanskassa tehdyn pidätyksen lisäksi Ruotsin poliisi pidätti tiistaina Ruotsin puolella 21-vuotiaan ruotsalaismiehen tanskalaisten pyynnöstä.

    Tanskan puolella on tapahtunut viime aikoina useita rikoksia, joiden tekijät ovat tulleet maahan Ruotsin puolelta.

    Väkivalta rehottaa

    Esimerkiksi lauantaina 24-vuotiaat ruotsalaisnainen ja ruotsalaismies pidätettiin epäiltyinä Kööpenhaminassa aiemmin käsikranaatilla kioskiin tehdystä hyökkäyksestä. Kaksikko on sittemmin vangittu.
    ...
    ...
    – Nyt on tärkeintä estää "ruotsalaisten lapsisotilaiden" hyödyntäminen rikoksiin Tanskan puolella, maan oikeusministeri Peter Hummelgaard sanoi asiasta.

    ------------------------------------------

    Maahanmuuttokeskustelun yhteydessä voidaan keskustella myös siitä milloin "ruotsalaiset" lapsisotilaat alkavat vierailla Suomessa?
    No toki täytyy totuuden nimissä sanoa, että onhan se Dödspatrullen jo täällä vieraillut...

    VastaaPoista
  16. Lukuehdotus kaikille lukijoille

    PT-media tänään

    Saksassa paljastui mittava afgaanien lomailu kotimaassaan

    https://pt-media.org/2024/08/14/saksassa-paljastui-mittava-afgaanien-lomailu-kotimaassaan/

    VastaaPoista
  17. Putkosen aviisissa on julkaistu hyvä kolumni 14.08.2024.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!