perjantai 10. heinäkuuta 2015

Positiivinen uutinen

Microsoftin massairtisanomisen varjossa Suomen talouselämästä saatiin eilen myös hyvä uutinen. Lääkeyhtiö Orion antoi nimittäin positiivisen tulosvaroituksen, jonka seurauksena sen pörssikurssi nousi noin kymmenellä prosentilla.

Mielenkiintoisen uutisesta tekee se, että toimitusjohtajan mukaan varoitus ei perustu mihinkään erityiseen tapahtumaan, vaan ainoastaan siihen, että alalla menee nyt kovaa. Näin siksi, että läntisten valtioiden väestöt vanhenevat nopeasti ja tarvitsevat yhä enemmän terveydenhuoltoa.

Samalla maailman julkiset sektorit pyrkivät supistamaan terveydenhuoltokulujaan. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi lääkkeiden käytön lisääminen on oiva keino.

Näemme siis, ettei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Ainakin Orioniin sijoittaneet saavat vastinetta sijoituksilleen. Näin erityisesti siksi, että yhtiön osakkeen eilinen kurssinousu oli vain uusi askel jo pidempään jatkuneeseen kehitykseen: esimerkiksi kolme kuukautta sitten osakkeen arvo oli vain reilut 27 euroa, ja eilen pörssin sulkeutuessa siis yli 35.

Koska nykymenolle ei ole näkyvissä loppua, on odotettavissa, että Orion jatkaa hyvää tuloksentekoa myös jatkossa. Näin erityisesti siksi, että Parkinson-lääkkeiden patenttien pelätty vanheneminenkaan ei näytä vaikuttaneen yhtiön tuloksentekokykyyn.

Sijoituskohteena Orionia arvioitaessa on kuitenkin huomioitava sen pörssiarvon nousu. Se on ollut nopeaa, mutta toisaalta osakkeen arvo on ollut tuloksentekoon verrattuna alhainen - ainakin jos sitä mitataan osingonmaksun kautta.

Viime vuodelta yhtiö maksoi jokaisesta osakkeesta 1,30 euroa, eli mikäli jaettava summa pysyisi samana saisi nykyhintaiselle osakkeelle vajaan neljän prosentin tuoton. Tämä on katsottava minimiksi, sillä positiivisen tulosvaroituksen valossa on osakkeenomistajille odotettavissa jonkin verran enemmän.

Orion lienee siis edelleen ihan hyvä sijoitus. Huipputuottoja ei kuitenkaan ole enää odotettavissa, vaan kaukaa viisaat ovat jo tehneet parhaat rahat - ainakin jos osaavat realisoida voittonsa ajoissa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomalaisen matkapuhelimen dilemma
Kuinka turvata kehitysyhteistyön ja luonnonsuojelun rahoitus?
Mihin Kreikan vaihtoehdot johtavat?

2 kommenttia:

  1. Hienoo kun vanhukset saavat viettää elämänsä viimeset vuodet lääketokkurassa sängyssä ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silti eniten valitetaan kehitysavun leikkauksista. Jostakin on julkisia menoja kuitenkin leikattava. Ja dementiapotilas ei valita mistään...

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!