keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Pitkä kuuma kesä

Iltalehti uutisoi tänään ennusteen, jonka mukaan kehnot kesäkelit jatkuvat Suomessa myös seuraavat kolme kuukautta. Siitä tuli mieleeni reilun kolmen kuukauden takainen ennuste, jonka mukaan meille piti tulla ennätyskuuma kevät ja alkukesä.

Todellisuudenhan kaikki tiedämme, kesäkuu oli Suomessa joko kylmä tai poikkeuksellisen kylmä, eikä toukokuukaan ollut sen kummempi vaikka huhtikuu olikin lämmin. Kaikkiaan tuo ennuste meni siis aika lailla pieleen.

Tämän päivän uutisoinnin seurauksena päätin käydä katsomassa samaisen instituutin ennusteen seuraaville kolmelle kuukaudelle. Sen mukaan Suomessa on seuraavat kolme kuukautta selvästi normaalia lämpimämpää -  siis toisin kuin Iltalehden tänään uutisoimassa ennusteessa.

Kuten edelle kirjoittamastani ilmenee ja kaikki lukijani varmasti muutenkin tietävät, on näillä pitkän aikavälin ennusteilla vain viihdearvo. Siksi onkin huvittavaa, että myös Ilmatieteen laitos julkaisee yhtä tällaista ennustetta, joka on toki muualla tehty, mutta jota laitoksen meteorologi kuitenkin kommentoi. Sen mukaan tämän vuoden heinä - syyskuun lämpötila ei poikkea normaalista, eikä sitä tee myöskään sademäärä.

Jään siis jännityksellä odottelemaan kuka ennustajista osui tällä kertaa oikeaan. Osoittaakseni meteorologista oppineisuutta tai vaihtoehtoisesti ennustajaeukkomaisuutta esitän tässä myös oman sääennusteeni seuraavan vuoden ajaksi kolmen kuukauden jaksoina.

Sen mukaan heinä - syyskuun aikana on selvästi lämpimämpää kuin sitä seuraavalla kolmen kuukauden jaksolla eli loka - joulukuussa, joka puolestaan on lämpimämpi kuin sitä seuraava kolmen kuukauden jakso. Sitten alkaa lämmetä niin, että vuonna 2016 meillä on edessä pitkä kuuma kesä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ristiriitainen lämpötilaestimaatti
Etelämantereen jäähyllyt sulavat, mutta lämpeneekö manner?
Onko luvassa ennätyskuuma kesä?


1 kommentti:

  1. Ja kuten reinikainen tankkitäyteen ohejlmassa sanoi, juhannnussää oli tyypillinen suomalainen, vettä tuli niiin maanperusteellisesti ..

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!