Olemme saaneet viime päivinä seurata mielenkiintoisia näytelmiä, jotka valaisevat Euroopan Union syvintä olemusta. Tarkoitan Suomessa järjestetyn Ety-kokouksen ja EU:n Venäjään kohdistuvan sanktiopolitiikan välistä suhdetta, Kreikan velkakriisin viimeisiä vaiheita ja Välimerelle synnytetyn kansainvaelluksen kiemuroita.
Ety-kokouksessahan Suomi päätyi muiden EU-maiden painostuksesta tekemään ratkaisun, jonka mukaan venäläisiä matkustuskieltolistalla olevia henkilöitä ei päästetty Suomeen. Päätös saattoi sinänsä olla tyhmä tai viisas, mutta se ei ole tämän kirjoituksen aihe.
Sen sijaan on merkittävää, että suurin osa EU-maista ei Suomen tiedustellessa niiden mielipidettä ottanut kantaa siihen, pitäisikö listalla olevat venäläispoliitikot päästää Suomeen tai vaativat suoraan Unioniintulokieltoja. Sen sijaan monet EU-maiden parlamentaarikot ovat tuominneet Suomen toiminnan jälkikäteen eli nyt, kun Venäjä on odotetusti nostanut asiasta metelin. Näin siitä huolimatta, että Suomi olisi alun alkaen halunnut päästää venäläiset kokoukseen.
Kreikan kriisin suhteen EU:n politiikkaa seuranneille vähemmän yllättävää oli puolestaan se, että ennen Kreikan kansanäänestystä kovasti uhonneet EU-johtajat ilmaisivat halunsa jatkaa edelleen neuvotteluja Kreikan lisärahoittamisesta, vaikka sinne syydetyn omaisuuden takaisin saamisesta ei ole mitään toivoa. Tai no, onhan EU-raha virrannut Kreikkaan jatkuvasti.
Toisin sanoen sääntöjä koko historiansa ajan rikkonut Kreikka saa kyllä muulta EU:lta tukea ja pääomia, vaikka enemmistö unionilaisista ei niitä haluaisikaan antaa. Samanaikaisesti Unionin sääntöjä pilkulleen noudattanut Suomi joutuu sylkykupiksi, vaikka on toiminut Unionin takia omaa tahtoansa vastaan.
Suomeen kohdistuneiden moitteiden kohtuuttomuutta korostaa vielä se, että Suomi on kärsinyt EU:n yhdessä määräämistä pakotteista enemmän kuin Venäjä konsanaan. Ja Kreikankin tapauksesta on hyvä muistaa, ettemme ole hukkaan heitetyillä rahoillamme pelastaneet kreikkalaisia, vaan vastuuttomasti luottoja myöntäneet keskieurooppalaiset pankit.
EU on myös solidaarisuuden nimissä sopinut Välimerestä pelastettujen kehitysmaalaisten sijoittamisesta "vapaaehtoisella pakolla" kaikkiin EU-maihin. Suomessa kansa vastustaa tällaista taakanjakoa, ja olihan kielteinen kanta tavallaan kirjattu hallitusohjelmaankin, jonka mukaan osallistumme taakanjakoon kiintiöpakolaismäärän kautta.
Siitä huolimatta näyttää siltä, että olemme de facto pakotettuja kantamaan vastuumme tästäkin solidaarisuudesta. Eikä tämä tapahdu edes nykyisen pakolaiskiintiömme sisällä. Eikä ainakaan suomalaisten enemmistön tuella.
Kun edelle kirjatut tapahtumat ottaa yhteistarkasteluun, ei voi olla huomaamatta, että orwellilainen viisaus "kaikki eläimet ovat tasa-arvoisisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset" kuvaa EU:n syvintä olemusta turhankin tarkasti. Tämä on valitettavaa, sillä epäorwellilainen EU voisi olla vahvuus ja hyvinvoinnin lähde koko Euroopalle. Nykyinen sen sijaan näyttäisi olevan maanosan ongelmien peruspilari ja lähde.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
60 000 taakkaa jaettavaksi Euroopan maille
Mihin Kreikan vaihtoehdot johtavat?
Uuden Ajan Uljas Kansojen Vankila?
-
Minua naurattaa, kun moni asiantuntija kommentoi Kreikan tilannetta, että kansalaisten asema käy tukalaksi, kun maasta loppuu raha. Loppuu raha? Maasta joka on nostanut 80 miljardia käteiseksi tänä vuonna. Toissa viikon torstaina nostettiin käteiseksi miljardi.
VastaaPoistaEi sieltä raha lopu kuin verottajalta.
Juu. Ja turistithan kuljettavat mukanaan jatkuvasti käteistä. Tästähän on annettu ohje myös suomalaisille Kreikkaan aikoville.
PoistaMutta toki Kreikka on käyttänyt ison osa saamistaan tukirahoista aiempien velkojensa kuittaamiseen.
PoistaMinä uskon edelleen, että Kreikka rimpuilee eurossa niin kauan kuin rahavirta jatkuu. Kun virta lakkaa, kreikkalaiset sanovat lainansa yksipuolisesti irti. Tämä ei ole Kreikan kansan eikä Kreikkaa rahoittavien maiden etu. Mutta jonkun etua se palvelee varmasti.
Kannattaisi poliitikkojen vaan säännöllisesti matkustaa lautalla Suomenlinnaan kertaamaan, mitä siinä Kuninkaanportin laatassa lukee: "”Eftervard stå här på egen botn och lita icke på främmande hielp”.
VastaaPoistaMeitin marioneettihallitus taipuu EU:n edessä kaikkeen. Vaikka vaalit käytiin, niin eipä herrat parantuneet.
VastaaPoistaTaisi käydä niin, että liian pieni osuus herroista vaihtui. Ja nyt soinilaisille tehdään se, mitä kommunisteille tehtiin Kekkosen aikaan. Valitettavasti se, mikä oli aikanaan järkevää johtaa nyt katastrofiin.
PoistaNykymuotoisen Euvostoliiton rämpimistä katsellessaan on oikeastaan kokolailla pelottavaa havaita, kuinka oikeassa kyseisen lafkan perimmäisestä olemuksesta varoitelleet ovat ja ovat toki olleet kaiken aikaa (mitä en ole toki suuremmin missään vaiheessa epäillytkään). Ja eihän siitä nyt niin kovin kauaa olekaan, kun eurooppauskovaiset Mooseksensa johdolla leimasivat ivalliseen ja kaikentietävän ylimieliseen tyyliinsä meilläkin liki kaikki eri mieltä olevat. Pelkkiä vanhoihin taisteluhautoihinsa juuttuneita kommunistijääriä, raivotautisia kansalliskiihkoisia fasisteja, luku- ja kirjoitustaidottomia peräkammarin juntteja ja pölhöpopulisteja sun muita friikkisirkuksen kummajaisia kaikki tyynni... Ja kuinkas sitten kävikään.
VastaaPoistaTosin kunnia Keijo Korhosen ym. kaltaisille "väärinajattelijoille" siitä, että uskalsivat tuoda epäilyksensä julki jo silloin, kun asiat eivät olleet aivan näin heikolla tolalla, nytpähän ei kukaan voi ainakaan sanoa, ettei asiasta olisi edes yritetty varoittaa. (Tästä voi muuten niin halutessaan vetää analogian myös nykyiseen maahanmuuttokeskusteluun; ainakin islamisaatiosta ym. kulttuurinrikastuksesta varoitelleet ovat nostaneet Mene Tekelin ajoissa seinälle kaikkien lukutaitoisten nähtäväksi. Asia erikseen sitten on, halutaanko heitä tälläkään kertaa kuunnella.)
Nyt kun tämän kertaisten Keisarin Uusien Vaatteiden oikea laita on jälleen kerran paljastunut, on oikeastaan aika mielenkiintoista, että esim. Lipponen kuppikuntineen on lähes tyystin vetäytynyt julkisuudesta. Eikä valtavirtamediakaan ole heille vaivautunut kovin kiperiä kysymyksiä tekemään nykytilanteen syistä ja seurauksista. Miksiköhän...?
-G-mies-
Kappas, Henri Myllyniemi on kirjoittanut myös asiasta, ja kokolailla samantyyppisin äänenpainoin:
VastaaPoistahttp://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197941-euroopan-kolossaalinen-virhe
-G-mies-
Ainakin Liisalla tuntuu vielä olevan usko lujalla pohjalla:
VastaaPoista"Koko maailma seuraa nyt, mitä Kreikalle tapahtuu seuraavaksi. Vaakalaudalla on koko Euroopan tulevaisuus ja uskottavuus globaalina taloudellisena toimijana. Neuvottelijoilla on edessään erittäin vaikea tehtävä löytää ratkaisu, joka ei tarkoittaisi Kreikan eroa eurosta. Sitähän kreikkalaiset eivät halua, vaikka esimerkiksi Marine Le Pen ja Nigel Farage yrittävät adoptoida Kreikan kansanäänestyksen äärioikeiston asiaa palvelemaan."
http://liisajaakonsaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197946-kreikan-dramaattinen-maanantai
Eli löytyihän se tuttuakin tutumpi Mörkö sieltä jo heti ensimmäisestä kappaleesta. ;) Toivokaamme siis, ettei tuo demoninen Äärioikeisto nyt vaan keikuttaisi venettä, niin kaikki muu hoituukin jo kuin tanssi vain... Tai jotain.
-G-mies-
Se on jännä, kuinka tosiasioiden tunnustaminen on joillekin aivan mahdotonta. Liisa parka.
PoistaMuutama juttu:
VastaaPoistaMitään merkkejä Suomen "painostamisesta" venäläisten maahantulokieltoasiassa ei ole näkynyt. Kyllä päätös oli ihan suomalaisten oma ja mielestäni ihan oikea.
Eurooppalaisissa medioissa ei ole myöskään revitty otsikoita kremlin nostattamasta älämölöstä. Jos joku huomionkipeä c-luokan politikkon on kuoroon ryhtynyt ei yllätä ketään.
Kreikkaan "syydetty" raha on viime vuosina kulunut pääosin lankeavien velkojen maksuun, käytännössä velkoja on maksettu uudella velalla ja vipin antaja on saanut omat rahansa takaisin saman tien.
Saksalaisista ja Ranskalaisista pankeista puhumiselle voi pistää pisteen. Kyseiset rahalaitokset tekivät aikaa sitten Kreikan veloista 130 miljardin alaskirjauksen. Tällä hetkellä käytännössä kaikki Kreikan velkakirjat ovat muiden kuin yksityispankkiirien holveissa.
Suomen pakotteista kärsimien menetysten rinnastaminen Venäjän tappioihin ei toimi edes huonona huumorina. Itse en edes pidä minään tappiona sitä että verovaroin ylitsevuotavasti tuetun maatalouden ylijäämätuotteita ei saada dumpattua subventoidulla hinnalla Venäjälle. Jos Valio ei saa tuotteitaan kaupaksi muualle maailmaan niin menköön nurin koko kioski.
Kiihkossanne voisitte miettiä mikä olisi Suomen asema yksin osana Venäjän etupiiriä ilman EU:n antamaa suojaa ja tukea.
Hopliitilla on mittarissa numeroita sen verran paljon että kekkoslovakiasta on omakohtaisia kokemuksia: Valuuttasäännöstely, lainojen korot kaksinumeroisissa lukemissa ja lainaa sai vain jos oli erityisen hyvissä väleissä pankinjohtajan kanssa. Suunnitelmatalous, ei kilpailua eli markkinat jaettu hyvien veljien kesken ja ulkomaisten pelureiden tulo markkinoille estetty mistä seurasi kauppojen ankea valikoima ja tuplahinnat länsimaihin nähden.
Jos haluatte ihan käytännössä kokea millainen olisi "itsenäinen" Suomi niin vierailkaa vaikka Valko-Venäjällä. Se olisi Suomen tila nyt, ja länsinaapurina olisi 90-luvulla sekä EU:n Euron ja NATON jäseneksi liittynyt Ruotsi.
Tässä tilanteessa te olisitte itkemässä Suomen EU-jäsenyyden perään.
Täydellinen on hyvän pahin vihollinen ja on aika lapsellista lähteä repimään Euroopan Unionia palasiksi ja leimata se epäonnistuneeksi kun se ei ole pystynyt tekemään teidän elämästänne maanpäällistä paratiisia.
EU ei ole projekti vaan se on prosessi joka etenee jarrumiehistä huolimatta pienin askelin. Kreikka - ja Suomi - osoittavat että kansallisvaltiot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan omia ongelmiaan omien kyläpäälliköiden voimin. Kyläpäällikköä kun kiinnostaa oma uudelleenvalinta enemmän kuin kansakunnan etu. Siksi EU:n valtaa pitää lisätä, ei vähentää. Verotuskäytönnöt, budjettiKURI, talouspolitiikka ect. pitää yhdenmukaistaa ja pelisääntöjen noudattamista pitää VALVOA.
Historia ei opeta meille yhtään mitään sillä historia ei ole analoginen mekaaninen laite jossa A:sta seuraa B koska näin on ennenkin käynyt. EU:n tai minkään muunkaan yhteisön tulevaisuutta ei voi ennustaa viivottimella ja uskottelemalla että nykyinen suunta jatkuu hamaan maailman tappiin tai että jokin historian tapahtuma kertautuisi koska A --> B ect.
Toivottavasti Kreikan pöljäilyt potkaisevat EU:n liittovaltiokehityksen kunnolla käyntiin ja Euroopasta saadaan rakennettua USA:n ja Kiinan kanssa tasavertainen toimija.
Järkevää puhetta, mutta liittovaltiokehitys ja tulonsiirto-unioni pitäisi estää, koska se ei ole järjen rajoissa toteutettavissa. Syynä tähän on se, että unionin alue ei ole kulttuurillisesti tarpeeksi yhtenäinen. Pelkkä puhuttu kieli tuottaa ongelman, eikä muut kulttuurilliset edut palvele mitään muuta kuin valtavaa vitutuksen nousua kun pohjoisen poika ajattelee erilaisia paikallisia lainsäädäntöjä, verotusta ja niin edelleen. EU:n valtaa ei toisin sanoen pidä lisätä, vaan asiassa pitäisi ottaa rehellinen aikalisä, jonka aikana mietittäisiin asioita ilman taka-ajatuksia tai tunteita.
PoistaJa mitä virkaa EU:n vallalla ja säännöillä edes olisi kun EU kuitenkin tarvittaessa rikkoo omia sääntöjään?
PoistaTotesin, että EU voisi olla vahvuus ja hyvinvoinnin lähde, jos se ei olisi orwellilainen. Valitettavasti se on sellainen.
PoistaSuomen asenteesta venäläisten maahantuloon antoi lausunnon presidentti Ninistö. Minulla ei ole syytä epäillä sen todenperäisyyttä.
Se, ettei saksalaisilla tai ranskalaisilla pankeilla ole enää Kreikan lainapapereita liittyy asiaan siten, että ne sosialisoitiin EU:lle heti kriisin alussa. Pankkien tekemä alaskirjaus oli vain pieni osa kaikista pankeille tulossa olleista luottotappioista. Nyt loputkin kaatuu Suomen syliin. Tosiasia kuitenkin on, ettei summa ole mitenkään järjettömän suuri: "vain" samaa suuruusluokkaa kriisin aikana annetun kehitysavun kanssa.
Jotta EU toimisi sen tulisi tehdä kaksi asiaa. Yksi: noudattaa omia sääntöjään, kuten tuossa Ano jo todetesikin. Kaksi: rakentaa tulonsiirtojärjestelmä, joka siirtäisi (isoja) varoja tuottavammilta alueilta vähemmän tuottaville. Vain siten kaikkien EU-maiden talous voisi toimia yhteisessä valuutassa.
"Jotta EU toimisi sen tulisi tehdä kaksi asiaa..." Tarkoitat varmaan yhteisvaluuttaa. Kansallisten valuuttojen ollessa käytössä niin että ne ovat kelluvia ja vapaasti vaihdettavia, silloin ei tarvita tukitoimia. Huonomman tuottavuuden maan tilannetta kompensoidaan markkinoiden toiminnalla siten että sen valuutta halpenee suhteessa paremmin tuottavien maiden valuuttoihin. Paremman tuottavuuden maan valuuttakurssi kallistuu suhteessa huonommin tuottavien maiden valuuttoihin. Samalla markkinat toimivat niin että korkotaso on oikealla tasolla suhteessa tuottavuuteen.
VastaaPoistaBritannia, Tanska ja Ruotsi ovat EU:n jäseniä mutta eivät kuulu euroalueeseen. Ne pärjäävät siitä huolimatta tai just sen takia. Sveitsi ja Norja eivät ole edes EU:ssa mutta pärjäävät siitä huolimatta tai nimenomaan sen takia.
Euroaluetta tarkoitin, kuten arvelinkin.
Poista