perjantai 17. heinäkuuta 2015

Paratiisi

Helsingin Sanomat kertoi tänä aamuna kirkon ulkomaanavun työntekijästä Kati Miettusesta, jonka mukaan Somaliassa on "paratiisimaiset olot". Lämpötila on hellekautta lukuun ottamatta 25 asteessa, joten maa voisi olla turistien paratiisi mikäli olot vain olisivat rauhallisemmat.

Valitettavasti edelle kirjoittamassani kappaleessa on yksi "jos"-sana. Ilman sitä Suomeen ei olisi pyrkimässä joukoittain koneinsinöörejä ja taitavia sovittelijoita, vaan nämä hankkisivat elantonsa Somaliassa konetekniikan innovaatioita kehittelemällä ja maailmanluokan laitteita rakentamalla sekä turisteja palvelemalla.

Kirkon ulkomaanavun työntekijä kertoo myös oman näkemyksensä siitä, miksi ensimmäisessä kappaleessa on "jos"-sana. Hänen mukaansa "siellä on yksitoista klaania, erilaisia sotajoukkoja ja sirpaleisia hallintoja. Niiden välillä on usein eripuraa. Sitä lietsoo myös ääri-islamilainen järjestö Al Shabaab". 

Kaikista ongelmista huolimatta maan keskiosaan on Miettusen avulla saatu aikaiseksi uusi osavaltio. Hänen mukaansa, aivan oikein, kyseessä on asukkaiden oma osavaltio, jonka he ovat itse halunneet. 

Nyt saavutettujen valmiiden rakenteiden avulla he voivat ryhtyä ratkomaan ongelmiaan. Siinä auttanee somalialaisten legendaarinen sovittelukyky, joka saanee leikiten puretuksi klaanien väliset jännitteet ja johtanee heidät yhtenä rintamana vastustamaan ääri-islamistista Al Shabaabia. Sehän olisi kaikkien yhteinen etu, vai mitä?

Kati Miettunen on historiansa aikana tehnyt paljon muutakin hyvää. Erityisesti pisti silmään hänen kertomuksensa egyptiläisten kansalaisjärjestöjen tukijana vuosina 2011-13. 

Siis täsmälleen sen arabikevään aikana, jonka aikaisen kansalaisliikehdinnän seurauksena maahan on saatu pienten mutkien jälkeen vielä aiempaakin tiukempi sotilashallinto, jonka johtajan väitetään olevan hyvin vauras mies. Se on hienoa, sillä ilman sotilasvaltaa Egyptissä vallitsisi islamilainen hirmuvalta tai täysi anarkia. 

Tänä aamuna saimme jälleen lukea myös kehitysavun leikkaamista vastustavan mielipidekirjoituksen. Sitä lukiessa mieleeni palasivat karut tosiasiat. Eli se, että viime kädessä jokaisen maan kehitys kohti parempia oloja on kiinni kansan omasta tahdosta ja sitoutumisesta parempaan tulevaisuuteen. Ellei kansa halua sitä yksituumaisesti, vaan tappelee mieluummin vuodesta toiseen keskenään, ei ulkopuolinen apu juurikaan hyödytä.  

Mutta toivotaan, että Kati Miettunen on tällä kertaa oikeassa, ja somalit ovat tosissaan päättäneet ryhtyä kehittämään omaa maataan. Ja lopettavat keskinäisen vihanpitonsa niin, että jo muutaman vuoden kuluttua Somalia kilpailee turistien suosiosta muiden olosuhteiltaan paratiisimaisten lomakohteiden kanssa. Ja saa kipeästi kaivattuja tuloja laillisesta puuhiilikaupasta ja karjankasvatuksesta. 

Jään siis jännityksellä odottamaan Somalian nousua vauraaksi paratiisivaltioksi, josta myös muut Afrikan maat voivat ottaa esimerkkiä. Sen pitäisi olla helppoa kuin heinänteko, sillä siihen ei vaadita muuta kuin somaleiden pidättäytyminen väärinkäytöksistä, oman klaanin edun ajamisesta, korruptiosta ja väkivallasta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suoraan somalin suusta
Hauska terrorismi-uutinen
Oma klaani mansikka, muu klaani mustikka

3 kommenttia:

 1. Kati Miettusen ja muiden maailmanhalaajien puuhasteluja ja rahanhaaskausta vai Abdikarim Salah Mohamudin kaltaisia paluumuuttajia? Kumpi on uskottavampi somaliklaanipäälliköiden kanssa käytävissä neuvotteluissa? Kummalle helpommin käy kuten kävi kanadalaiselle Amanda Lindhoutille?

  VastaaPoista
 2. Ei vattu. Juurikin sellainen perus"maailmaasyleilevä femakkohumanisti" joita nämä järjestöt ovat pullollaan ja ilman heitä ne ei toimi.

  Veikkan tuon katinlaisen ehkä 2014 keikan "yhteisöä eheyttävässä projektissa Lähi-idässä" olevan tätä toimintaa: https://www.kirkonulkomaanapu.fi/osallistu/eappi/

  Reissun tuliaisena tuotaneeen Suomeen sellainen ihqu oma kotinee...pamputtaja, jonka Suomen elätyks...sosiaaliturvan piiriin ei edes ko.järjestön voimavaroja säästellä. Saati muiden.

  Taidan jopa tietää vastaavia tapauksia...

  heppa

  VastaaPoista
 3. "Jään siis jännityksellä odottamaan Somalian nousua vauraaksi paratiisivaltioksi, josta myös muut Afrikan maat voivat ottaa esimerkkiä. Sen pitäisi olla helppoa kuin heinänteko, sillä siihen ei vaadita muuta kuin somaleiden pidättäytyminen väärinkäytöksistä, oman klaanin edun ajamisesta, korruptiosta ja väkivallasta."

  Mainio loppukommentti, tuo on asia josta olisi kiva nähdä enemmänkin keskustelua julkisuudessa, mutta turha haaveilla, hesari ja muu mediamme on totaalisesti vasemmistolaisten toimittelijoiden mädättämää.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!