tiistai 25. marraskuuta 2014

Monikulttuurinen kuolema haastaa laillisuusperiaatteen

Valkoinen poliisi ampui nuoren mustan miehen Fergusonissa. Tapaus sai maailmanlaajuista julkisuutta, mutta sen yksityiskohdat ovat ainakin julkisuudessa olleiden tietojen perusteella epäselvät.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole ottaa kantaa siihen, johtuiko ampuminen mustiin kohdistuvasta rasismista, uhkaavasti käyttäytyvään mustaan nuoreen kohdistuvasta itsepuolustuksesta vai jostain muusta. Sen sijaan käsittelen tapauksen seurauksia.

Kuten kaikki tietävät, on tähän tapaukseen liittyen tehty oikeudellinen ratkaisu, joka vapautti ampujan syytteistä. Normaalisti länsimaissa tällaisiin päätöksiin ei ole liittynyt sen kummempaa dramatiikkaa, mutta nyt näyttää olevan toisin.

Monin paikoin on nimimttäin syntynyt mielenosoituksia, joissa yksiselitteisesti tuomitaan poliisin vapauttaminen. Hänet halutaan ainakin mielenosoituksissa kannettavien kylttien mukaan vankilaan. Vaatimus ei juuri poikkea siitä, mistä mielenosoittajat syyttävät poliisimiestä. Luulisi heidän pikemminkin vaativan tapauksen yksityiskohtien selvittämistä.

Yhdysvalloissa on aiemminkin ollut rotujen välisiin jännitteisiin liittyviä mielenosoituksia. Alkuun ne vaativat mustille samoja oikeuksia kuin valkoisille ja sitten kun tasa-arvo oli saavutettu lain edessä siiryttiin vaatimaan käytännön tasa-arvoa.

Oikeuden päätöksen jälkeisiä melenosoituksia ei ole estänyt se, että sekä ammutun pojan vanhemmat että presidentti Barack Obama ovat vedonneet yhteiskuntarauhan puolesta. Presidentti vielä erikseen mainitsi laillisuusperiaatteesta maansa perustana. Tällä ei kuitenkaan näyttäisi olevan vaikutusta mielenosoittajien intoon.

Seuraavat tunnit, päivät ja viikot epäilemättä näyttävät mihin suuntaan kehitys jatkuu. Laantuvatko mielenosoitukset vai kärjistyvätkö ne mellakoiksi tai jopa verenvuodatukseksi. Toistaiseksi ne näyttäisivät laajuudestaan huolimatta pysyneen varsin rauhallisina.

Tässä tilanteessa huomion ulkopuolelle on jäänyt mustan miehen ampuneen poliisin tilanne. Häneen on lyöty loppuelämän ajaksi stigma, enkä usko hänen voivan enää harjoittaa ammattiaan. Itse asiassa on suuri riski, että poliisin mielenterveys pettää - etenkin siinä tapauksessa jos hän ei ole rasistinen murhaaja vaan itsesuojelutarkoituksessa aggressiivisen nuoren miehen ampunut tavallinen ihminen.

Olisikin todennäköisesti ollut kaikissa suhteissa paljon parempi, mikäli poliisi olisi saanut syytteen ja tapaus olisi tutkittu oikeudessa. Mikäli ratkaisu olisi ollut siellä vapauttava, olisi yhteiskunnan reaktio ollut todennäköisesti vähäisempi ja myös poliisimiehen tulevaisuuden ja mielenterveyden kannalta suotuisampi.

Kaikkinensa koko surullinen tapahtumaketju muistuttaa jälleen kerran meitä suomalaisia siitä, kuinka ikävä paikka monikulttuurinen yhteiskunta on. Sen väitetään tuovan yhteiskuntaa eteenpäin vievää dynamiikkaa, mutta selkeää näyttöä on vain siitä miten monikulttuurisessa yhteiskunnassa syntyy väestöryhmien välisiä jännitteitä, joiden vaikutus on kaikkien kannalta negatiivinen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Jyväskylän dosentti ehdottaa suomalaisten aivopesua
Kanada siirtyy kohti kontrolliyhteiskuntaa
Afrikkalaiset aktiivisina - EU suunnittelee taakanjakoa

JK Eipä odottelu kauaa kestänyt, sillä heti tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen ilmestynyt uutinen kertoo mellakoiden alkaneen Fergusonissa, Missourissa. Ainakin 12 taloa on tulessa, autoja on poltettu ja tuliaseita käytetty. Poliisipäällikkö arvelee tarvitsevansa ainakin 10 000 miestä rauhoittaakseen tilanteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!