keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Matti Vanhanen päätti ratsastaa Sipilän hevosella

Entinen pääministeri ja nykyinen edunvalvoja Matti Vanhanen palaa politiikkaan. Syyksi hän ilmoittaa Suomen vaikean taloustilanteen, jonka korjaamiseksi olisi huolehdittava yritysten kasvuedellytyksistä.

Vanhasen analyysi taloustilanteesta on oikeansuuntainen. Suomen taloutta voitaisiin minunkin käsitykseni mukaan piristää huomattavasti parantamalla yritysten toimintaedellytyksiä.

Ennen kaikkea pienten yritysten kohtaamaa byrokratiaa pitäisi keventää. Samoin aloittelevien yritysten verotusta sekä kaikkien yritysten kynnystä uusien työntekijöiden palkkaamiseen. Vastapelurina on ay-liike, jonka ilmeisenä tavoitteena on jäykistää työmarkkinat mahdollisimman heikosti työllistäviksi.

Toinen puoli suomalaisen yrityselämän pelastustalkoita liittyy osaamiseen. Suomalainen tutkimus ja kehitystoiminta on palautettava menestystuotteita suoltavaksi. Tähän on kaksi lääkettä eli esteiden poistaminen sekä julkisen että yksityisen tutkimuksen ja tuotekehityksen tieltä.

Nopealla aikavälillä auttaisi myös yrityselämän nykyistä suurempi kiinnostus yliopisto- ja tutkimuslaitosjärjestelmiemme tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tässä kannattaisi vaihteeksi "syyllistää" yritysmaailmaa sen sijaan, että vuosi toisensa jälkeen hoetaan tutkijoille syytöksiä asiakasnäkökulmien puuttumisesta. Hyvään yhteistyöhönhän tarvitaan aina kaksi, ja juuri nyt en usko uusia innovaatioita rajoittavan tekijän löytyvän tutkimuksen puolelta vaan enemmän yrityselämästä.

Mutta palataan takaisin Matti Vanhaseen. Koska hän on muiden nykypoliitikkojen tapaan ns. poliittinen broileri, en usko hänen paluunsa ainakaan kokonaan perustuvan Suomen talouselämän kriisiin. Sen sijaan epäilen vahvasti, että hän on nähnyt Juha Sipilän yrityselämää ainakin poliittisissa puheissa huomioivan linjan tehokkuuden. Vanhanen aikoo siis ratsastaa Sipilän hevosella takaisin eduskuntaan.

Keskustan nykyinen puheenjohtajahan on saanut taakseen jo neljänneksen suomalaisista. Tämä tarjoaa Vanhaselle helpon paluun takaisin politiikkaan; vaalikarja on unohtanut jo vanhat synnit ja äänestäjien halveksunnan. Lisäksi miehen tausta perheyrittäjien kärkihahmona viittaa äänestäjän silmissä vahvasti juuri nyt äärimmäisen suositun Sipiän linjoille.

Matti Vanhasta voi siis onnitella jo etukäteen eduskuntapaikasta kevään vaaleissa. Samalla täytyy toivoa, että Vanhanen itse ja keskusta puolueena kerrankin jättäisi pettämättä äänestäjänsä ja  pitäisi lupauksensa yrityselämän edellytysten parantamisesta.

Sitä odotellessa ei voi kuin toivoa parasta ja pelätä pahinta. Tai toivoa, että äänestäjät vielä ennen vaaleja sittenkin siirtyisivät keskustaa paremmin lupauksensa pitävän sekä yrityselämän (ja tuotekehityksen) esteitä purkavan puolueen taakse.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Münchausen - poliitikkojen ilmeinen esikuva!
Kristillisten Jouko Jääskeläinen haluaa mällätä toisten rahoilla
Miksi Kataja hyökkäsi Sipilän kimppuun?

6 kommenttia:

 1. Sipilällä taitaa olla vastassa vanha puoluekoneisto, joka ei niin vaan käänny

  -jpt-

  VastaaPoista
 2. Kova kanto kaskessa ja kivi veneväylällä on varmastikin vanha tuttu Mauri Pekkarinen (ja hänen hovinsa).
  Taitaa MV tarvita uuniperunaa ja ******piirakkaa tueksi ..
  -Beowolf-

  VastaaPoista
 3. Masa on nyt ollut jonkun vuoden jäähyllä ja kaiketi uskoo ja toivoo takavuosien hölmöilyjensä jo painuneen unholaan? Ministerinpostiahan se ihan selvästi tuntuu jo kiikaroivan (voi ei...!), joten toivottavasti edes jostakin sieltä harmittomimmasta päästä. Tehtäköön Masasta siis vaikkapa siltarumpuministeri. ;)

  Tai vaihtoehtoisesti jokin haastava kansainvälinen tehtävä voisi olla paikallaan, vaikkapa suurlähettilääksi Keski-Afrikan tasavaltaan? (Mieluiten lähettäisin ko. tehtävään Käteisen, mutta paremman puutteessa Mattikin menettelee.) Suomella ei pätkivän muistini mukaan edes ole suurlähetystöä (vast.) siellä päin, mutta ainahan sellainen voidaan perustaa, taitaisi tulla parasta ennen-leimansa sivuuttaneitten poliitikkojen loppusijoituspaikkana jopa kotimaisia vaihtoehtojaan halvemmaksi? Taisi olla grand old man Konrad Adenauer kun jo aikanaan tuumaili, että kansanedustajalla tulee olla hyvä palkka ja paljon ulkomaanmatkoja sun muita etuja, niin pysyvät sillä tavoin tyytyväisinä eivätkä niin mielellään ole sotkemassa kotimaan asioita. ;)

  VastaaPoista
 4. "Tai toivoa, että äänestäjät vielä ennen vaaleja sittenkin siirtyisivät keskustaa paremmin lupauksensa pitävän... puolueen taakse."

  Nyt oikeasti.. onko sellaisia enää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mutta jos oikein muuistan, niin Timo Soini kieltäytyi vuoden 2011 vaaleissa menemästä halitukseen, jonka ohjelma olisi rikkonut hänen keskeisen vaalilupauksensa olla tuhlaamatta suomalaisten verovaroja taloutensa tuhonneiden EU-maiden tai oikeammin niitä rahoittaneiden pankkien pelastamiseen.

   Poista
 5. Pistän jo popcornit tulille; Viihdyttävää seurata millaisia prinsessakohtauksia Paavo Väyrynen järjestää kieroillessaan itselleen mahdollisimman painavaa ministerisalkkua Sipilän ykköshallituksessa. Skenaario jossa keskustan suurimmat ääniharavat ovat Sipilä, Vanhanen ja Väyrynen on varsin uskottava ja niitä ministerin paikkoja on rajallisesti. Nyt kun vielä uudempaan poliittiseen kulttuuriin kuuluu 50% naiskiintiö eikä alle viisikymppisiäkään voi syrjiä niin tappelusta tulee erittäin kiinnostava ja toivottavasti YYA-haamuille tappiollinen. Toivottavasti Sipilässä on miestä pitämään dinosaurukset poissa hallituksesta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!