lauantai 16. huhtikuuta 2016

Grönlannin lämpöaalto ja ilmastotilastot

Grönlantiin on ilmaantunut poikkeuksellinen lämpöaalto, jonka seurauksena saaren lämpötilat ovat nousseet sellaisiin lukemiin, joita on tavallisesti vasta kesällä Grönlannissa. Kylmän saaren jääpeitteestä peräti 12 prosenttia on sulanut.

Saarella työtään tekevä ilmastotutkija kertoi edellä linkitetyn uutisen mukaan myös, että "meidän piti oikein tarkastaa, että säämallimme toimivat oikein". Tutkijat uskovat, että kyseessä voi olla osaksi luonnon oma ilmiö, jota ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos pahentaa.

Tuosta tuli mieleeni katsoa GISS:n julkaisemaa ilmastodataa mantereen eri mittauspisteistä. Seuraavassa kuvakaappaukset kolmen sääaseman tilastoista.

Godthab Nuukissa on ilmaston kehitys ollut tilastojen mukaan seuraavanlainen:Egedesmindessä lämpötilahistoria puolestaan on tällainen:Ja Angmagssalikin mittaussarjasta löytyvät seuraavat tiedot:


Kuvia tarkastelemalla näyttäisi siltä, että Grönlannin ilmaston lämpeneminen oli voimakasta 1980-luvulta aina 2000-luvun alkuvuosiin asti. Sen jälkeen lämpötilat ovat kuitenkin pikemminkin laskeneet kuin nousseet.

Looginen johtopäätös mittaustulosten pohjalta lienee siis sellainen, ettei nykyisiä huippulämpötiloja selitä niinkään ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen vaan poikkeukselliset sääilmiöt. Itse arvelen, että parhaillaan Grönlannin eteläpuolella olevan korkeapaineen lisäksi nyt havaitun lämpöaallon merkittävin tekijä keväisten lämpötilojen nousulle lienee talven poikkeuksellisen voimakas El Niño-ilmiö, joka on muutenkin nostattanut maapallon keskilämpötilaestimaatit ennätystasolle.

Mutta jäädäänpä odottelemaan. Olemme varmasti viisaampia jo vuoden kuluttua, kun El Niño on laantunut. Mikäli lämpötilat ovat jääneet edellä olevia kuvia korkeammalle tasolle, saa myös ilmastonmuutoshypoteesi vahvistusta reaalimaailman mittauksista.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lämpimin maaliskuu
Uusi ennätys on syntynyt
Alaska ja globaali ilmastonmuutos5 kommenttia:

 1. Liekö nuo käyttämäsi grafit adjustoituja.

  "Altogether, out of the stations currently operational and with records since 1940, and located in Greenland, Iceland, northern Norway, Russia and Siberia (for the latter three, above 65N), there are 19 stations that have been adjusted this way to produce an artificial warming trend since the 1940’s, and only 4 stations that have been unadjusted. No stations at all have been adjusted the other way. [Clarification – this covers Siberia as far as 87E). Adjustments of a degree centigrade or more are common"

  https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2015/02/04/temperature-adjustments-transform-arctic-climate-history/

  Ilkka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin paljon mahdollista. Kuten ehkä muistat, olen itsekin havainnut varsin villejä muutoksia mittaustuloksissa. Siksi käytän globaaleihin ilmakehän lämpötilan tarkasteluun nykyisin vain sstelliittidataa, jota en ole huomannut adjusteeratun oleellisesti.

   Poista
  2. Hyvää onnea sopii toivoa. Kyllä nekin datat vielä 'korjataan' yhteensopiviksi simulaatiomallien kanssa, paha arvata milloin tämä tapahtuu mutta vuorenvarmasti näin vielä tehdään.

   Poista
  3. Ainakin sellaisesta jää kiinni. Esimerkiksi minulla on vanhoja datoja tallessa. Ja kerron muutoksista varmasti, jos sellaisia havaitsen.

   Poista
 2. Al Jazeeran kautta kierrätettyä uutisointia. Ei sillä, että pitäisin tuota mitenkään erityisen epäluotettavana tietolähteenä, mutta mutkissa tulee virheitä, esimerkiksi käännösvirheitä. Kuten vaikkapa IS:n artikkelin antamasta DMI-linkistä käy ilmi, Grönlannissa on nyt jäätä keskimääräistä enemmän. Se 12% sulaminen tarkoittanee, että tuollaisella alueosuudella lämpöaalto on sulattanut pintaa.
  Toisaalta väitteeseen "voi aiheuttaa" sisältyy aina se savolainen vaihtoehto: "voi olla aiheuttamatta".

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!