maanantai 11. huhtikuuta 2016

Sattuiko HS:lle harmiton virhe vai syyllistyikö se lukijakunnan harhauttamiseen?

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että taisteluissa olleet maahanmuuttajat voivat olla samanlainen uhka kuin kantasuomalaiset ”yksinäiset sudet”. Tämä on tietenkin vähintäänkin totta.

En kuitenkaan kirjoita tätä tekstiä kommentoidakseni HS:n otsikon itsestäänselvyyttä: kuten kaikki tiedämme, muiden maiden kokemukset osoittavat islamilaisista maista tulevaan humanitaariseen maahanmuuttoon liittyvän kiistatta kantaväestöön kohdistuvan järjettömän väkivallan. Sen sijaan huomasin tämän päivän lehdestä korjauksen, joka vaatii esille nostamista.

Kysymys on sunnuntain uutisessa alkujaan olleesta virkkeestä, jonka mukaan "viime kesän lopulla alkoi tulla turvapaikanhakijoita lähinnä Irakista ja Syyriasta". Kuten tämänkin blogin lukijat hyvin tietävät, ei Suomeen ole koskaan tullut kovinkaan paljon syyrialaisia.

Vuonna 2015 heitä tuli kaiken kaikkiaan 877 kappaletta. Esimerkiksi Afganistanista ja Somaliasta tuli noin 5000 ja 2000 turvapaikanhakijaa. Puhumattakaan irakilaisista joita tuli yli 20 000.

Koska kaikki maailman tapahtumia vähänkin seuraavat ihmiset tietävät, on Syyrian tilanne ollut jo useita vuosia katastrofaalinen. Siksi keskiverto suomalainen tuntee ainakin jonkin verran myötätuntoa syyrialaisia kohtaan. Tai ainakin enemmän kuin aiempaan (tai Syyriaan) verrattuna varsin rauhalliseksi muuttuneista Somaliasta tai Afganistanista tulevia kohtaan.

Siksi on syytä kysyä, oliko HS:n uutisessa viaton virhe vai tarkoituksellinen valhe. Itse epäilen vahvasti, että kyseessä oli lehden toimituksen tarkoituksellinen monikulttuurisuusagendan ajaminen ja lukijakunnan harhauttaminen.

Ilmeisesti juttuun tuli kuitenkin niin paljon palautetta, että siihen jouduttiin tekemän korjaus. Siinäkään ei kuitenkaan tuotu esiin syyrialaisten häviävän pientä osuutta kaikista tulijoista (vuonna 2015 vain noin 2,7 prosenttia kaikista turvapaikkaa hakevista), vaan käytettiin sinänsä oikeaa, mutta edelleen suurta osaa lukijoista harhaanjohtavaa järjestysnumeroa (neljäs). Ehkä tarkoituksena oli edelleen luoda käsitys siitä, että tulijoita olisi ollut kohtuullisen paljon.

Tämä pieni episodi osoittaa, ettei maamme mahtilehden taloudellinen tilanne ole vielä mennyt kovin huonoksi. Edelleen on varaa johtaa maksavia asiakkaita harhaan jopa asiassa, josta 96% suomalaisista on eri mieltä toimituskunnan kanssa.

Ellei sitten kysymyksessä ollut jutun kirjoittaneen toimittajan täydellinen tietämättömyys kirjoitukseensa liittyvistä faktoista. Eli järkyttävä ammattitaidottomuus.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Välttääkö Yle monikulttuurisuusagendansa naurunalaistamista?
96% suomalaisista haluaa rajoittaa EU:n ulkopuolelta tulevaa maahanmuuttoa
Turvapaikanhakijoiden kansallisuudet eivät osoita kansainvälisen suojelun tarvetta

8 kommenttia:

 1. Ei olisi ensimmäinen kerta kun Hesarilla on faktat hakusessa.

  Vuonna 2015 Suomeen tuli 32476 hakijaa, joista vain 877 ilmoitti tulleensa Syyriasta eli vaivaiset 2,7 %.

  Maahanmuuttoviraston uusimpien tilastojen mukaan 1.1.-29.2.2016 Syyriasta tuli 136 hakijaa, Irakista 326 kpl. Hakijoita yhteensä 1878 kpl. Näin ollen syyrialaiseksi itsensä ilmoittavia hakijoita oli 7 % kaikista tämän vuoden alussa tänne tulleista. Hesari ei varmastikaan halua mainita että enemmän hakijoita tuli mm. Intiasta (167 kpl) ja Afganistanista (489 kpl). Viikkotilastoissa aikavälillä 1.3.-3.4.2016 Syyria on mainittu neljäntenä (7 %) Afganistanin (22%), Irakin (20 %) ja Intian (8%) jälkeen.

  On myös syytä olettaa että moni valehtelee lähtömaansa siinä toivossa että saisi jäädä tänne.

  ” Kansalaisuus kirjataan tilastoihin yleensä hakijan ilmoittaman mukaan silloin, kun hakijalla ei ole kansalaisuutta osoittavia asiakirjoja. Jos hakijan henkilöllisyys ja kansalaisuus jäävät varmistamatta, myös päätöstilastoihin kirjautuu hakijan itse ilmoittama kansalaisuus.”

  http://www.migri.fi/download/65764_Tp-hakijat_tammi_2016.pdf?943c3e355a5cd388
  http://www.migri.fi/tietoa_virastosta/tilastot/turvapaikka-_ja_pakolaistilastot

  VastaaPoista
 2. Samaisessa Hesarissa on juttu laivojen painolastitankkivesien mukana kulkeutuvista vieraslajeista. Mmiten minnusta tuntui siltä, että vieraslajien kulkeutuminen Suomeen -siis eliölajien, tapahtuu samalla tavalla, olipa sitten ihmiset tai eläimet. Sama vaikutus alkuperäiseen kantaan. Holtiton lisääntyminen ja elintilan valtaaminen alkuperäisen eliölajiston kustannuksella...

  VastaaPoista
 3. ...oliko HS:n uutisessa viaton virhe...
  On se hassua miten paljon HS:n uutisissa (kuten myös YLEn, TS:n jne) on näitä harmittomia, viattomia pikku virheitä. Ja aina samaan suuntaan:
  - Hallitsematon maahanmuutto on rikkaus, kaikki siihen syydetyt miljardit ovat itse asiassa tuloa! [no comments]
  - Suomalaiset ovat velkaa kolonialismista. [Mutta kenen kolonialismista ja kenelle? Suomihan se oli vuoronperään Ruotsin ja Venäjän siirtomaana. He tässä ovat velkaa meille.]
  - Meidän kuuluu suvaita muslimeja. [Myös silloin kun he ammuskelevat tai räjäyttelevät pommeja paikoissa missä liikkuu paljon viattomia ihmisiä?]

  jne. jne. [Kyllä me kaikki olemme kuulleet näitä kyllästymiseen saakka.]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kummallisempaa on se, että oosa lukijakunnasta ei ymmärrä lainkaan mistä on kysymys.... Tai no, en kyllä ymmärrä minäkään, mistä lopultakin on kysymys. Mutta en nyt tarkoittanut sitä.

   Poista
 4. Lähetin kommentin tuohon hesarin tämän päiväiseen ns.korjaukseen. Käytin siinä kommentissasi olevia lukuja, kiitos niistä. Ei tarvinnut itse hakea tietoja:)

  VastaaPoista
 5. Poliisin tiedote 29.1.2016
  "19.1.2016 mennessä vastaanottokeskuksiin kohdistuneita iskuja on tiedossa 17, joista neljä on polttopulloiskuja. Lisäksi on ollut erilaisia ilkivallantekoja."

  Hesari eilen:
  Vastaanottokeskuksiin tehty yli kymmenen polttopulloiskua.

  En tiedä onko tämä luku tullut KRP:n Lardot'lta vai onko Hesarin Reinboth laittanut omiaan, luvuissa on kuitenkin ristiriita. Tätä punahilkkajuttua kymmenistä tai ainakin yli kymmenestä polttopulloiskusta nyt näköjään halutaan hesarissa levittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hesari kertoo meille myös kuinka Helsingissä ilmoitetaan juuri nyt poikkeuksellisen paljon raiskauksista. Toimittajan tapa testata lukijansa sisälukutaitoa on mielenkiintoinen.

   Artikkelissa rauhoitellaan huolestuvaa lukijaa sillä, että viimeisten vuosien aikana kuohuttaneita puskaraiskauksia on tehty Helsingissä viime vuonna 14 ja toissa vuonna enää 9.

   Selkeästi laskevan trendin lisäksi xenofobikot saisivat hävetä, sillä Helsingin poliisin raiskausrikoksista epäillyistä henkilöistä lähes neljä kymmenestä oli vuonna 2013 ulkomaan kansalaisia. Toissa vuonna epäillyistä enää joka neljäs oli ulkomaan kansalainen ja viime vuonna lukema oli laskenut niinkin alas että se oli enää lähes puolet.

   Raiskaustapausten kvantitaavisen määrän trendi johtuu siitä että raiskausten uhrit uskaltavat nykyisin tehdä ilmoituksia aiempaa useammin.

   Tällaisesta tilastojen esittämisestä oli toisella bloggaajalla erinomainen esimerkki.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!