lauantai 23. huhtikuuta 2016

Suomi kantoi vuonna 2015 vain puolet taakastaan

Helsingin Sanomat kertoi tänä aamuna, että EU-maat antoivat ainakin jonkinlaisen suojan peräti 330 350 turvapaikanhakijalle. Suomen osuus tuosta luvusta oli 1795 turvapaikkaa tai oleskelulupaa.

Kantaako Suomi siis niin sanotun taakkansa? Se selviää yksinkertaisella jakolaskutoimituksella, eli vertaamalla suomalaisten osuutta EU:n väkiluvusta Suomen osuuteen suojapaikoista.

Suomalaisia on noin 1,08 prosenttia kaikista unionilaista. Suojapaikoista osuutemme on sen sijaan vain 0,54 prosenttia. Jos siis katsomme, että meidän tulisi ottaa vastaan sama osuus tulijoista kuin keskimäärin kaikki EU-kansalaiset, emme ole vuonna 2015 kantaneet taakkaamme.

Miksi minä kirjoitin tästä? No siksi, että Petteri Orpo on Suomen edustajana keskustellut EU:n taakanjakomekanismista ja hyväksymässä EU-maiden kiintiöitä kriisitilanteissa. Edelle kirjoitetun perusteella todennäköisin ratkaisu on sellainen, jossa meidän taakkamme tulee kasvamaan viime vuoteen verrattuna kaksinkertaiseksi.

Tosin on todettava, että tänä vuonna Suomeen saanee luvan jäädä noin 10 000 turvapaikanhakijaa. Se tarkoittaa, että otamme kantaaksemme yli viisinkertaisen taakan verrattuna viime vuoteen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Helsingin Sanomat, pääkirjoitus
Petteri Orpo myi Suomen laittomille maahanmuuttajille
Taakanjaosta

2 kommenttia:

 1. " Julkisen talouden suunnitelman määräraha-arvioiden laskentaoletuksena on 10 000 vuosittaista turvapaikanhakijaa, kun se syksyn kehyspäätöksessä oli 15 000 vuosittaista turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijaennuste on valmisteltu poikkihallinnollisesti SM:n johdolla. Turvapaikanhakijoiden kasvaneesta määrästä johtuvat menot ovat kokonaisuudessaan noin 700 milj. euroa vuoden 2019 tasossa. "
  - http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-sopi-julkisen-talouden-suunnitelmasta-vuosille-2017-2020?_101_INSTANCE_3wyslLo1Z0ni_groupId=10616

  Tuo on siis 5833,33e / kk / turvapaikanhakija.

  Vrt., mitä pakolaisten auttaminen maksaisi lähempänä sota-alueita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysymyksesi on enemmän kuin aiheellinen. Siitä seuraa kuitenkin myös toinen kysymys: miksi poliitikkomme eivät ymmärrä nykyisen turvapaikanhakujärjestelmän epäreiluutta kaikkia hädänalaisia kohtaan. Eikä siihen liittyvän rahankäytön tehottomuutta. Miksi?

   Poista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!