Suosittua juuri nyt!

keskiviikko 9. heinäkuuta 2025

Ikivanha kanadalaiskallio

Maapallo alkoi syntyä 4,7 miljardia vuotta sitten, kun Auringon syntyessä ylijääneestä materiaalista syntyneet planetesimaalit alkoivat vetää puoleensa hiukkasia ympäröivästä avaruudesta ja muodostaa planeettoja. Tämä kehitys johti noin 4,6 miljardia vuotta sitten sen kiviplaneetan syntymiseen, jolla kirjoitan tätä tekstiä. 

Tämä tieto on aikanaan opetettu minun ikäisilleni suomalaisille. Samalla meille painotettiin isänmaallisessa hengessä, että Suomen kallioperä on hyvin vanhaa, jopa noin kolmen miljardin vuoden ikäistä - vaikka näin tuskin tehdään enää maailmankansalaisiksi ohjattaville nykynuorille

Itse suomalaiskallioiden pitkä ikä pätee kuitenkin edelleen, sillä maamme vanhin tunnettu kallio on noin 3,5 miljardin vuoden ikäinen. Se sijaitsee hiukan Suomen maantieteellistä keskipistettä pohjoisempana Pudasjärven kunnassa. 

Maapallon varhaisimmasta kuoresta on tosiasiassa hyvin vähän suoraa tietoa, koska hadeeisen kauden kivien ja mineraalien esiintyminen on harvinaista. Siitä huolimatta tiedämme nykyisin, että Pudasjärven kiviaineksen ikä kalpenee kanadalaisen kallioperän rinnalla. 

Tätä käsitystä vahvisti tuore kanadalaistutkimus, jossa vaahteranlehtimaassa sijaitsevan Nuvvuagittuqin vihreäkivivyöhykkeen iäksi määritettiin peräti noin 4,156 miljardia vuotta. Se tarkoittaa, että kyseinen kallioperä on syntynyt maan historian vanhimmalla kaudella eli Hadeeisellä eonilla. Ja siksi kanadalaiskiviaineksen tutkiminen antaa meille uutta tietoa siitä, minkälainen oli vastasyntynyt maapallo. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Metsätuhohypoteesi ja sen testaaminen
Tiesitkö, että vuosi 1952 oli maailmankausien käännekohta?
Elämme juuri nyt kylmintä aikaa lähes 500 miljoonaan vuoteen

3 kommenttia:

  1. Nämä iänmääritysmenetelmät perustuvat tiettyihin lähtöolettamuksiin, joten laskelmat voivat tulevaisuudessa muuttua ja paljon.

    VastaaPoista
  2. Näistä pitkän ajan ennusteista tuli hakematta mieleen nykyinen "ilmastotiede", joka on niin edistynyttä, että osaa ilmoittaa maapallon keskilämpötilan muutoksen esiteollisesta ajasta asteen sadasosan tarkkuudella. Mutta silti meteorologit ilmoittavat seuraavan päivän lämpötilaennusteen asteen tarkkuudella. Miksi eivät sadasosan tarkkuudella ?

    VastaaPoista
  3. Voidaanko nyt arvioida edes miljoonan vuoden tarkkuudella, milloin maapallon ilmastonmuutos alkoi? Viimeksi kuluneiden muutaman vuosikymmenen ajalta se tiedetään asteen ja lätkämailan lavanmitan tarkkuudella ja syntipukitkin tiedetään (ne suomalaiset). Olemme kusessa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!