Aloitan tämän aamun blogimerkintäni katsauksella 111 vuoden taakse. Silloin Itävallan kruununprinssi Frans Ferdinand ja hänen vaimonsa Sophie murhattiin 28. kesäkuuta 1914 Itävalta-Unkariin tuolloin kuuluneessa Sarajevossa, Bosniassa.
Syynä oli se, että Bosnian serbit halusivat liittyä Serbiaan ja toteuttivat tätä pyrkimystä poliittisen murhan avulla. Sen seurauksena Itävalta-Unkari julisti sodan Serbialle 28. heinäkuuta 1914.
Serbia sai pian liittolaisekseen Venäjän ja Itävalta-Unkari Saksan, joka välttääkseen kahden rintaman sodan hyökkäsi Ranskaan Belgian kautta. Tämä taas johti Iso-Britannian liittymiseen mukaan sotaan, josta näin muodostui ensimmäinen maailmansota. Siinä menetti henkensä noin 16 miljoonaa ihmistä.
* * *
Dodikin johdolla Serbitasavalta on säätänyt lakeja, jotka estävät valtion viranomaisten toiminnan alueellaan. Lisäksi hänen hallintonsa on vaatinut serbeille omaa perustuslakia, joka olisi askel Bosnia ja Hertsegovinan hajoamiselle kahdeksi valtioksi.
Taustalla on varsinaisen Serbian ja sen takana lymyilevän Venäjän vahva tuki - ja ikävä kyllä joukkoon on liittynyt myös EU-maa Unkarin presidentti Victor Orbán, joka on lähettänyt erikoisjoukkojaan harjoittelemaan serbien kanssa. Toisin sanoen kyse on osasta Vladimir Putinin laajempaa strategiaa, jonka pyrkimyksensä on siirtää läntisen Euroopan huomio Ukrainasta Balkanille.
Toistaiseksi tilanne on kuitenkin rauhallinen ja suurin osa niin bosniakeista, kroaateista kuin serbeistäkin toivoo vakautta ja näkee tulevaisuutensa EU:ssa, eikä Dodik saa yksimielistä kannatusta edes Serbitasavallan alueella. Mutta kuten hyvin tiedetään, ihmisten näkemyksiin on helppo vaikuttaa sopivalla propagandalla.
* * *
Meidän suomalaisten kannalta asia on monella tavalla merkittävä. Ensinnäkin jokainen Putinin sotilaspoliittinen voitto lisää riskiä siitä, että Venäjä testaisi jonkun NATO:on kuuluvan rajamaan sotilaallista valmiutta tarkoitukseen sopivalla erikoisoperaatiolla. Ei ehkä välttämättä juuri Suomen rajalla, mutta luultavimmin kuitenkin lähialueillamme.
Toiseksi Bosnia-Herzegovina on ollut yksi humanitaarisen maahanmuuton kulkuväylä, joten sen joutuminen sekasorron kohteeksi saattaisi hyvinkin lisätä EU:n alueelle saapuvia ihmisvirtoja. Ja sen seurauksena edistää niistä eniten kärsivien EU-maiden - kuten Saksan, Ranskan, Hollannin tai Ruotsin - sisäistä epävakautta.
Näistä syistä Ohra-aho päätti kolumninsa toiveeseen, jonka mukaan "Euroopan on siksi toimittava viisaasti mutta päättäväisesti. Sanoista on siirryttävä tekoihin: lisää tukea Bosnian rakentaville voimille, selkeä viesti separatismia vastaan ja konkreettisia askelia kohti Nato- ja EU-integraatiota. Vakaus ei synny itsestään, ja Balkanilla sen arvo ymmärretään usein vasta silloin, kun se on jo menetetty."
Venäjä, ei pelkästään Putin, pelaa pitkää peliä.
VastaaPoistaEi hätää. Jälkiteollisten oleskeluyhteiskuntien sivistyneet keskiluokat murskaavat nopeasti kaikki väärinajattelijat. EU:n yhteinen armeija marssii voitokkaana kohti hiilineutraaliutta.
VastaaPoistaRyssä ei osaa muuta kun jälleen kerran olla aiheuttamassa uutta maailmansotaa.
PoistaNimen omaan näin. EU-heiluu takki auki "ihmisoikeuksien suurvaltana" eikä kohkaamiseltaan huomaa, mitä todella Euroopassa tapahtuu ja on tapahtunut! Väestönvaihto on päällä ja pullon korkit menevät kaiken ohi! Todella säälittävää touhua!
PoistaEihän tuossa tarvitse muuta kuin katsoa karttaa, eli Venäjä halajaa väylää lämpimälle merelle, joka on ollut sen ikiaikainen pyrkimys. Natomaa, hah-hah, Unkari ja myös EU-maa häärää Orbanin ohjauksessa eikä koira perään hauku?
VastaaPoistaPutin tarvitsee paremman syyn sekaantuakseen jonkin maan sisäisiin asioihin.
VastaaPoistaSe on venäläisvähemmistö.
Baltian maat, Moldova...
Niinpä, venäläisiä täytyy aina muka "puolustaa" ja "suojella" joka puolella - käyttäen Venäjän armeijaa tai "tuntemattomia vihreitä" miehiä tässä tehtävässä.
PoistaNämä Krimin "vihreät miehet" olivat Ukrainan armeijan omia venäläisiä sotilaita, jotka vain repivät Ukrainan tunnukset irti hihoistaan. Koittakaa nyt vaan tajuta, että kyseessä _on_ myös sisällissota.
PoistaEli Catryssän mielestä Suomi aloitti ilmeisesti sodan neukkuja vastaan -40 luvulla.. Mitä jos juoksisit rajan yli tämä maa ei ryssille kuulu.
PoistaVoisitko kysyä Sauli Niinistöltä, mitä hän tarkoitti v 2015 viitatessaan Mariupoliin ja Donbassiin, että "Putinin pitäisi tehdä jotakin".
PoistaNo kysy jos kiinnostaa. Minua ei kiinnosta tuon sanomiset sillä ko presidentin kuse... syystä Suomi on eu syövässä. Koko neukkula pitäisi hävittää olemassaolostaan.
PoistaVenäläiset olivat siis soluttautuneet Ukrainan armeijaan Krimin valloitusta varten. Olivatko ehkä kaksoiskansalaisia.
Poista