keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Poliittinen värityskirja

Heinolalainen Harri Salonen (ps) haluaa poistaa lukion yhteiskuntaopin oppikirjasta kohdan, jossa kerrotaan Suomen eduskuntapuolueista. Hänen mukaansa kirjaan painetut puolueiden esittelyt ovat räikeällä tavalla poliittisesti latautuneita ja vinoutuneita.

Esimerkkeinä tällaisesta hän mainitsee seuraavat asiat: tasa-arvo on nimetty pelkästään vihervasemmistopuolueille tärkeäksi arvoksi, Perussuomalaiset on nimetty ainoaksi populistiseksi puolueeksi ja hyvinvointivaltion sanotaan olevan pitkälti sosiaalidemokraattien luomus. Vinoutuneiden eli virheellisten väitteiden listaa voi jatkaa lisäksi sillä, että Vihreät ovat vaikeasti vasemmisto-oikeisto -akseliin sijoitettava puolue. 

Mainituista asioita ensimmäinen kuuluisi kaikille  kirjassa esitellyille puolueille, sillä Suomessa ei yksikään puolue aja ihmisten välistä epätasa-arvoa. Toinen kohta eli populismi kuvaa tänä päivänä useita puolueita. 

Näin erityisesti edelliseen hallitukseen osallistuneita oppositiopuolueita, jotka moittivat nykyhallitusta monista asioista - kuten budjetin leikkausten kohdistamisesta - ilman, että tarjoavat selkeää vaihtoehtoa. Tai ilmoittavat poliittiseksi tavoitteekseen yksinkertaisesti hallituksen kaatamisen. 

Kolmas kohta on puhdasta lööperiä, koska kaikki suomalaiset puolueet kannattavat tänä päivänä hyvinvointivaltiota, jossa suuri osa palveluista on yhteiskunnan vastuulla. Puolueita erottavat vain keinot, kuinka se toteutetaan ja kuinka paljon se saa maksaa.

Neljäs, eli minun esille nostamani kohta, taas ei pidä paikkaansa, koska Vihreät on nykyisin - todennetusti - talouspolitiikaltaan vasemmistolainen ja arvopohjaltaan ääriliberaali puolue.

Edelle kirjoittamilla perusteilla on helppo yhtyä Harri Salosen kritiikkiin. Ja samalla ihmetellä syvästi kyseisen koulukirjan tekijöiden ilmiselviä poliittisia motiiveja, joiden tavoitteena näyttäisi olevan koululaisten aivopeseminen näkemään erityisesti poliittinen vihervasemmisto todellisuutta paremmassa valossa. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kohutun koulututkimuksen tekijöiden kehno tutkimusetiikka
Kympin oppilas osasi ennen enemmän kuin nyt
Opetushallitus linjasi spurgut ja puliukot puhekielen ulkopuolelle

8 kommenttia:

  1. Lukion yhteiskuntaopin oppikirja - uusi pirkkalan moniste!

    VastaaPoista
  2. Vihervasemmiston vallan lonkerot ovat niin monitahoiset ettei moni tule edes ajatelleeksi asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö siellä opetushallituksessa ole joku koulukirjaosasto joka valitsee käytettävät oppikirjat? Ja kuten tiedetään opetushallitus on virhevasemmiston läänitys. Kuten oli edellinen ministerikin.
      Huru-ukko

      Poista
  3. Ylen uutisen kommentointi sensuroi lievänkin epäilyn puolueellisuudesta automaattisesti.

    VastaaPoista
  4. Media uutisoi tuon vaatimuksen aivan kuin kyse olisi ollut kirjojen polttamisesta tai sensuurista. Eli vihervasemmiston propagandaa ei saisi vastustaa mitenkään tai se on nasseilua ja vaskismia...

    VastaaPoista
  5. Putinkin pani kaikki oppikirjat uusiksi, niin miksei Suomessakin.

    VastaaPoista
  6. No, menemättä tarkemmin yksityiskohtiin ilman juonipaljastuksia, työssäni olen kohdannut populismia erityisesti vihreiden ja kokkareiden suunnalta. Molemmissa on todella sitä äärilberaalia ajattelua ja sekä perustelemattomia väittämiä. Sellaista kivaa puskasta huutelua.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!