sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Kestääkö perussuomalaisten kannatus?

Tälle päivälle vielä lyhyt rykäys ensi vaaleihin liittyen. Tämä siksi, että Kaleva hämmästeli perussuomalaisten kannatuksen nousua ja epäili sen ulottumista vaaleihin asti.

Voihan se olla, ettei vaalipaikalla puoluetta vaihdeta ihan niin helposti kuin mielipidetiedusteluissa. Toisaalta ihmisten mitta on täynnä verotaakan uusjakoa köyhille, älyttömiä paskalakeja, johtajien optioita, maahanmuuttajia sekä valtion irtisan... eikun tuottavuusohjelmaa, toimintojen ulkoistamista ja valtionhallinnon hajasijoitusta ynnä muuta nykyhallituksen politiikkaa.

Kaikki edellä luettelemani asiat eivät toki kohtaa vastustusta jokaisessa kansalaisessa, mutta niitä kansalaisia, joita joku luetelluista kohdista harmittaa on todella paljon. Ja kun demarit ei ole ollut uskottava vaihtoehto nykymenolle Lipposen valtakaudella eikä sen jälkeen, kanavoituu tyytymättömyys perussuomalaisiin. Näin siitä huolimatta, ettei heillä ole asettaa ehdolle kovinkaan montaa tunnettua ehdokasta. Tämä ei kuitenkaan tällä kertaa haitta, sillä vaalit 2011 käydään protestivaaleina, jolloin ehdokkaan tunnettuutta ei kysellä.

Nähdäkseni perussuomalaisten kannatus siis kyllä kestää ja voi vielä noustakin, elleivät soinilaiset itse sählää. Soinin kuningastien ainoa este on siis hänen oma väkensä. Näin siksi, että puolueen listoilla ja jäsenistössä on kokematonta ja mielipiteiltään varsin monenkirjavaa väkeä. Sellaisiakin, jotka suunsa avaamalla syövät aina puolueensa ääniä. Ja joita kaikkia Soini ei mitenkään pysty paimentamaan.

Tunnettujen ehdokkaiden puutteesta jotuu sekin, että veikkaan perussuomalaisten ja koko vaalien ääniharaviksi Soinia ja Halla-ahoa, joiden kautta kanavoitunee lähes kokonaan perussuomalaisten kannatus Uudellamaalla ja Helsingissä. Molemmille tullee reilusti yli 20 000 ääntä ja jopa 50 000 voi olla mahdollisuuksien rajoissa. Monessa muussa vaalipiirissä perussuomalaisten ääniharava puolestaan on aakkosissa ensimmäisenä oleva ehdokas, kuten Liisa Arranz protestivaaleissa 1983.

Mutta vaaleissahan tuo nähdään.

Viimeaikaisia ajatuksiani samasta aiheesta:
Populismin vastavoima
Vihreilla on seuraavissa vaaleissa kohtalon hetki
Puolueiden maahanmuuttoasenteista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!