perjantai 20. elokuuta 2010

Puolueiden maahanmuuttoasenteista

Vuoden 2011 vaalit lähestyvät ja maahanmuutto näyttää nousevan yhdeksi niiden pääteemaksi. Tämä on sikäli mielenkiintoista, että vielä pari vuotta sitten asiasta ei puhuttu oikeastaan lainkaan.

Sitten esiin nousi Jussi Halla-aho, jonka blogitekstit on kirjoitettu ärsyttävän kärkevästi, mutta joiden argumentointi perustuu lähes tieteellisen tarkasti lähdemateriaaliin: tilastoihin, oikeustapauksiin ja lehtijuttuighin. Kyseessä oli siis meidän mediakentässämme lähes täysin uudenlainen mielipidekirjoittelu.

Halla-aho joutui oikeuteen, minkä seurauksena suuren yleisön huomio kiinnittyi häneen. Miestä haukuttiin rasistiksi ja hänen kirjoituksiaan perustelemattomiksi. Näin minunkin kaltaiseni passiivinen henkilö päätyi katsomaan mitä siellä Scriptassa oikein lukee. No, yllätys oli suuri kun huomasin ristiriidan miehen kirjoitusten ja niistä julkisuuteen välitetyn kuvan välillä.

Se Halla-ahosta. Tällä hetkellä on mielenkiintoisempaa tarkastella eri puolueiden asemaa suhteessa maahanmuuttoon.

SDP:stä on puhuttu eniten, sillä se on lähtenyt ristiretkelle halpatyövoiman käyttöä ja sen aiheuttamia lieveilmiöitä vastaan. Sen sijaan puolueen suhtautuminen sekä korkeasti koulutetun työvoiman että humanitaarisen maahanmuuton eri muotoihin on ainakin jonkinasteisen usvan peitossa. Näin voisi ainakin päätellä Jutta Urpilaisen, Paavo Lipposen, Michael Jugnerin ja Eero Heinäluoman erilaisia lausuntoja vertailemalla. Kaukana ei ole ajatus siitä, että SDP pyrkii tietoisesti ajelemaan kohti tulevia vaaleja kaksilla rattailla.

Kokoomus on maahanmuuttoasioissa eduskunnan erikoisin puolue. Se suhtautuu erittäin myönteisesti kaikenlaisen työvoiman liikkuvuuteen, eikä ilmeisesti halua tosissaan rajoittaa edes ulkolaisen halpatyövoiman käyttöä. Sen sijaan humanitaarisen maahanmuuton osalta kokoomuksen rivit ovat pahasti sekaisin. Siinä missä Ville Rydman tai Ben Zyskowicz näkevät suuria ongelmia, ovat Jyrki Katainen ja varsinkin Alexander Stubb aivan tosilla linjoilla. Kokoomuksesta voisikin todeta, että selvemmin kuin mikään muu puolue se ajelee häpeämättömän röyhkeästi älyllisen epärehellisyyden kaksilla rattailla.

Keskusta ei ole juuri profiloitunut maahanmuuttokysymyksissä. Tosin puheenjohtaja Kiviniemi näyttäisi olevan enemmän monikulttuurin suosija kuin sen vastustaja. Mutta toisenlaisiakin näkemyksiä on kuultu esimerkiksi Paavo Väyrysen suusta. Jotenkin minulle on syntynyt sellainen vaikutelma, että keskusta on maahanmuuttoasioissa ikään kuin kokoomuksen väljähtäneempi versio.

Vihreät, RKP ja vasemmistoliitto muodostavat oman äärijoukkonsa. Ne eivät juurikaan näe ongelmia minkäänlaisessa maahanmuutossa. Tai jos ongelmia on, ne ovat ratkaistavissa maahanmuuttajien kotoutumisrahoitusta lisäämällä.

Suomalaisen maahanmuuttopolitiikan varsinaista kritiikkiä löytyy sitten kristillisistä ja etenkin perussuomalaisista. Kristillisiä näyttäisi hirvittävän etenkin islamilaisen uskonnon rantautuminen Suomeen. Perussuomalaiset taas näyttäisivät olevan huolissaan sekä ulkomaisen halpatyövoiman että humanitaarisen maahanmuuton vaikutuksista. Ilmeisesti Halla-ahon vaikutuksesta sen asenne on selvästi selkeämpi ja analyyttisempi kuin muiden puolueiden: koulutettu tai muuten Suomen lakien mukaisesti työllistyvä maahanmuuttaja on tervetullut, mutta hänen laittomasti maahan saapuva tai veronmaksajalle kuluja tuottava kollegansa ei.

Eduskunnan ulkopuolisista liikkeistä pitänee maahanmuutosta puhuttaessa mainita myös piakkoin puoluekartalle nouseva Muutos 2011. Se ajaa sveitsiläistyylistä suoraa demokratiaa, joka toteutuessaan johtaisi humanitaarisen maahanmuuton voimakkaaseen rajoittamiseen. Aika näyttää haluaako osa kansasta ottaa vallan suoraan omiin käsiinsä äänestämällä puolueen eduskuntaan, vai onko edustuksellisella demokratialla äänestäjien jakamaton kannatus.

Näistä lähtökohdista on mielenkiintoista nähdä minkälaiseksi muotoutuvat tulevat vaalit. Nousevatko maahanmuuttoasiat yhdeksi johtavaksi vaaliteemaksi, vai jäävätkö ne lopulta taustalle. Jotenkin itselläni on sellainen hytinä, että nyt saatamme nähdä kaikkien aikojen suurimmat muutokset eduskunnan paikkajakaumassa. Jos näin käy, niin muutosten aiheuttajana on mitä suurimmalla todennäköisyydellä maata viime vuosina johtaneiden puolueiden kansan näkemyksistä täysin piittaamaton politiikka monien asioiden suhteen, joista yksi räikeimmistä on ollut maahanmuuttopolitiikka.

5 kommenttia:

  1. Maahanmuutosta saattaa todella tulla merkittävä vaaliteema, koska aiheena se aiheuttaa ristiriitoja ja toimittajille se on tarpeeksi yksinkertainen hallita. Lisäksi teema on erinomainen esimerkki täysin kansan mielipiteestä irronneesta hallintovallasta. Maahanmuutto itsessään ei tietenkään ole Suomen suurin huolenaihe, mutta sen paremmin ei nykyisen tasa-arvoon perustuvan ideologian käytännön toimintaa voisi havainnollistaa. Tai no ehkä se, jos Suomi antaisi turvapaikan kaikille niille homoille, joita kotimaassaan sorretaan. Mutta laajamittaista Thai-naisten invaasiota ei nykyisessä feministisessä poliittisessa ilmapiirissä sallittaisi. Jännää.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus. Onnistuit mielestäni aika hyvin jakamaan puolueet niiden esittämien maahanmuuttoon liittyvien esiintulojen mukaan. Toivottavasti hytinäsi osoittautuu paikkansapitäväksi! Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. "Jotenkin minulle on syntynyt sellainen vaikutelma, että keskusta on maahanmuuttoasioissa ikään kuin kokoomuksen väljähtäneempi versio."

    Kepun äänestäjäkunnan huomioonottaen Kiviniemen höpötykset ovat kyllä yllättävänkin liberaaleja. Mistä lie peräisin.. :)

    VastaaPoista
  4. Tosiaan hienoja ajatuksia, Ps:llä on joitain hyviä ideoita, mutta,TE TARVITSETTE LOOGISEMMAN JA VARMEMMAN OHJELMAN , silloin teihin voi luotaa.
    JH

    VastaaPoista
  5. Sanotaan nyt selvyyden vuoksi, ettei minulla ole mitään tekemistä sen enempää persujen kuin minkään muunkaan puolueen kanssa. Vaikka näiden vaalien osalta olenkin nähnyt esimerkiksi maahanmuuttoasiat heidän kanssaan paljolti samalla tavalla ja vaikka vanhojen valtapuolueiden vallan mukanaan tuoman vauhtisokeuden takia soisin soinilaisille menestystä näissä vaaleissa. Se kun terveydyttäisi koko poliittista kenttää.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!