sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Populismin vastavoima

Ulkoministeri ja puheenjohtaja Jyrki Katainen julisti kokoomuksen populismin vastavoimaksi. Taustalla on maamme tunnetuimman ”populistipuolueen” eli perussuomalaisten kannatuksen rakettimainen nousu mielipidemittauksissa.

On sinänsä mielenkiintoista että Suomen suurin puolue alkaa määritellä politiikkaansa pienemmän haastajansa kautta. Minusta se kertoo gallupien aiheuttamasta lievää suuremmasta paniikista, mutta voin toki olla väärässäkin.

Joka tapauksessa pääministeri Mari Kiviniemi on ottanut varsin erilaisen linjan. Hänhän ilmoitti keskustapuolueen keskittyvän oman sanomansa parempaan esilletuomiseen. Keskusta siis luottaa siihen, että puolueen sanomalla on vastakaikua äänestäjien parissa, kunhan he vain kuulisivat sen. Hiukan minua kyllä ihmetyttää millä puolueella olisi ollut johtavaa hallituspuoluetta paremmat mahdollisuudet sanomansa esilletuomiseen. Eli olisiko ongelma sittenkin siinä sanomassa eikä sen levittämisessä.

Mutta palatakseni Kataisen kannanottoon: minkä asioiden vastavoimaksi kokoomuspuolue nyt siis puheenjohtajansa suulla asettuu. Periaatteellisella tasolla asia aukeaa populismi-sanan merkityksen kautta. Kuten jo aiemmin olen todennut, sana on Suomen politiikassa yleisesti käytetty haukkumasana, jonka todellinen merkitys on tavallisen kansan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti toimiminen.

Katainen siis asettaa kokoomuksen vastavoimaksi tavallisen kansan toiveille ja eduille. Tämä on äänestäjän hyvä tietää.

Toinen tapa tarkastella Katainen kannanottoa, on soinilaisten poliittisten linjausten tarkastelun kautta. Seuraavassa otan esiin kolme eri aspektia, joista perussuomalaisilla on nähdäkseni varsin selkeät käytännön vahvistamat linjaukset.

Ensinnäkin perussuomalaiset haluaisivat Suomen noudattavan pragmaattista EU-politiikkaa, jossa yhteisöstä pyrittäisiin saamaan maallemme mahdollisimman suuri hyöty. Käytännössä tämä on tarkoittanut päätöksenteon paikallisuuden korostamista. Näin EU toimisi vain Euroopan laajuisissa asioissa, mahdollisimman suuren osan päätöksenteosta jäädessä paikalliselle tasolle.

Toiseksi perussuomalaiset ovat julkaisseet maahanmuuttopoliittisen linjauksen, jonka johtavana ajatuksena on optimoida maahanmuutosta saatava hyöty samalla rajoittaen Suomen kansantaloutta rasittavaa humanitaarista maahanmuuttoa.

Kolmanneksi perussuomalaiset haluaisivat verotuksen osalta vauraan väestönosa kantavan yhteisistä menoista pienituloisia suuremman taakan. Toisin sanoen se on vastustanut verotuksen laajamittaista siirtämistä kohti tasaveromallia.

Kaiken kaikkiaan kokoomus on Kataisen suulla siis asettunut vastustamaan pragmaattista Suomen etuja ajavaa EU-politiikkaa, kannattamaan hallitsematonta humanitaarista maahanmuuttoa sekä ilmoittanut pyrkivänsä kohti suurituloisia suosivaa tasaveromallia.

Käytännön tasolla Kataisen linjaus ja siitä tekemäni analyysit näyttäisivät oikeilta ottaen huomioon kokoomuksen vahvan aseman hallituksessa, jonka ratkaisut esimerkiksi Kreikan tukipaketin, maahanmuuttopolitiikan ja verotuksen painopisteen siirtämisessä vahvistavat analyysini.

Minusta on hienoa, että puheenjohtaja Katainen on ilmoittanut puolueensa linjan näin selkeästi. Tosin vielä parempi olisi ollut tuoda esiin puolueen tavoitteet suoraan, eikä kilpailevan liikkeen tavoitteiden negaationa. Mutta erinomaista näinkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!