perjantai 13. toukokuuta 2016

Maahanmuutto on Vantaan kaupungin talouden tuhoava voimavara

Helsingin Sanomat kertoi, että Vantaan kaupunki on taloudellisessa umpikujassa. Kaupungin verotusta pitäisi kiristää peräti kahdella prosenttiyksiköllä, jotta budjetti saataisiin tasapainoon. Syynä tähän kaikkeen on väestön lisääntyminen.

Kaupungin väkiluku on lisääntynyt kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 1300 henkilöllä. Sen sijaan veronmaksajat eivät ole lisääntyneet, joten budjettiin on syntynyt peräti 85 miljoonan euron aukko.

Uutinen ei kerro ketkä Vantaalle juuri nyt muuttavat. Tämä selviää kuitenkin viimesyksyisestä Ylen uutisesta, joka kertoi, että Vantaa on Suomen maahanmuuttajavaltaisin kunta, jonka väestönkasvu perustuu melkein kokonaan maahanmuuttoon.

Myös kaupunginvaltuutettu Juha Malmi kertoi reilu vuosi sitten, että silloinen Vantaa käytti maahanmuuton kuluihin kokonaista 124,7 miljoonaa euroa vuodessa. Se on kaupungin noin 1,5 miljardin euron budjetista yli kahdeksan prosenttia.

Jos nyt revennyt 85 miljoonan euron aukko on tosiaan syntynyt kokonaan maahanmuuttokuluista, muodostavat ne tänä vuonna jo peräti 13% Vantaan menoista. Asiaa ei taida auttaa se, että myös Vantaalla maahanmuuton parissa työskentelee veronmaksajien rahoja polttavaa unelmaväkeä toistellen virttyneitä mantroja.

Siis tällaisia: maahanmuuttajat "ovat ehdottomasti voimavara. Se näkyy hyvin nyt, kun olemme organisoimassa turvapaikanhakijoiden tukemista. Meillä on jo vahvoja maahanmuuttajien omia järjestöjä, jotka haluavat auttaa tässä työssä niin, että maahanmuuttajat itse auttavat toisiaan... Bussit eivät kulkisi ilman maahanmuuttajia, eikä terveyskeskuksissa olisi riittävästi lääkäreitä ilman heitä."

HS:n uutisen mukaan Vantaan kaupunki ei suostu kasvattamaan koululuokkien kokoja saadakseen valtionapuja opettajien palkkaamiseen. Se on ymmärrettävää, sillä ryhmäkokojen kasvattaminen maahanmuuttajavaltaisissa kouluissa johtaisi aivan liian todennäköisesti täydelliseen katastrofiin.

Kaikkiaan näyttäisi siltä, että Vantaa on kaivanut itsensä melkoiseen suohon. Eli onnea vain kaupungin poliitikoille budjetinratkaisuongelmissa. Ja onnea myös vantaalaisille kunnallisvaalien äänestäjille tehdyistä ratkaisuista silloin kun nykyisestä kunnanvaltuustosta päätettiin.

Mutta ehkäpä vantaalaisia lohduttaa tieto siitä, ettei kaupunki aio hoitaa budjettiaan kuntoon nyt verotusta kiristämällä, vaan siirtää remontin velanoton avulla jonnekin tulevaisuuteen. Kenties siihen päivään, kun kaupunkiin saapuneet voimavarat itse alkavat tuottaa verovaroja kaupungin velkojen kuittaamiseksi.

Sitä tosin kukaan ei tosin kerro, milloin tuo päivä sarastaa... Ehkä jo vuonna 2030, kun vantaalaisista 30 prosentin osuuden ennakoidaan olevan maahanmuuttajia?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
14 vuoden kuluttua Vantaalla asuvista kolmannes on maahanmuuttajia
Päiväkävely sen vahvisti: muukalaisvastainen propaganda mustamaalaa Rosengårdia
Laillinen varkaus Vantaalla

12 kommenttia:

 1. Irtisanotaanko johtaja? Vertaa Yle 13.5.16

  http://yle.fi/uutiset/kolarin_vastaanottokeskuksen_apulaisjohtaja_irtisanottiin_asukkaiden_valitusten_jalkeen/8878489

  "Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ylitarkastajan Jaana Karhun mukaan asukkaat kritisoivat tuossa kokouksessa eniten saamansa vastaanottorahan pienuutta ja vastaanottokeskuksen syrjäistä sijaintia."

  Vaikuttavatko maahanmuuttajat tulevaisuudessa myös Vantaan johtajan tulevaisuuteen?
  Lontoossahan peli on jo selvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Kolarin tapaus on tosiaan mielenkiintoinen. Nyt käsillä olevan tiedon valossa tapahtuma on törkeä ja kotouttamisen kannalta katastrofi. Kaikkia seikkoja ei kuitenkaan ole ehkä annettu julkisuuteen.

   Selvää on kuitenkin se, etteivät Kolarin tapahtumat lisää suomalaisten halua ottaa vastaan suuria määriä turvapaikanhakijoita saati oleskeluluvan saaneita humanitaarisia pakolaisia.

   Poista
 2. Unelmat ovat toista kuin todellisuus. Tämän sai tanskalainen Politiken-lehti todeta toissa viikolla, kun valtiovarainministeri oikaisi näyttävästi lehden etusivulleen nostaman suuruutisen Pakolaiset hyödyttävät taloutta (Flygtninge vil gavne økonomien). Lehti väitti, että sillä on nyt ministeriön laskelmat siitä, että pakolaiset eivät pitemmän päälle ole taakka, vaan vahvistavat taloutta. Jo seuraavana päivänä tuli valtiovarainministeriön oikaisu, missä todettiin, että Politiken oli käsitellyt tiedonantoa tarkoitushakuisesti. Turvapaikanhakijat tulevat maksamaan 400 miljoonaa euroa vuosittain pitkälle tulevaisuuteen. Hallituksen tiedonanto oli perustunut siihen pyrkimykseen, miten suuressa määrin turvapaikanhakijat tulisi saada työelämään eli hallituksen toiveissa on joka toisen olevan työssä kolmen vuoden kuluessa. Toki hallitus kokemuksen perusteella ymmärtää, ettei näin tosiasiassa tule tapahtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanska on merkillinen selväjärkisyyden saareke Länsi-Euroopan politiikassa.

   Poista
 3. Oikeastaan tässä vaiheessa ja suuren kaupungin asukkaana itsekin en tiedä, että pitäisikö tässä itkeä vai nauraa. Eiköhän se naurun puolelle mene.

  VastaaPoista
 4. Ei mene hyvin keskeisen Suomen Oulusakaan. Tuttuni kävi Tampereelta kyläilemmässä ja ihmetteli katukuvassa notkuvien matujen määrää.

  No, Oulun(kin) taloudessa on painetta kiristää verotusta. Tosin se kätketään kiinteistöveroon: http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/kiinteistoveroa-halutaan-nostaa-oulussa-suunnitelmissa-25-prosentin-korotus/727233/

  Toisaalla, kaupungin ylläpitämässä uimahallissa on ilmennyt yllättäen "pieniä" ihosta peräisin olevia bakteeriongelmia uimavedessä. Näitä ylimääräisiä puhdistuksia tjms. ei ole ollut ennen monenkirjavia säkkikaapu- tai matu-uimavuoroja: http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/raksilan-uimahallin-paaallas-suljettu-bakteeriloydon-vuoksi/727474/

  hepppa

  VastaaPoista
 5. Tavallaan ihan hyvä uutinen - mitä nopeammin rahat loppuvat, sitä nopeammin tämä koko pelleily (toivottavasti) loppuu.

  Nyt vain täytyy pitää huolta siitä, ettei rahojen loppumisen syytä saada salattua tai hämärrettyä kapulakielisellä selittelyllä.

  Syvään kumartaen kiitän arvoisaa Hra. Professoria tästä blogista!


  t: V-tuuntunut Stadilaine'

  VastaaPoista
 6. Kuten edellä, suuret kiitokset Professorille näistä antoisista analyyseistä ja toivottavasti jatkoa piisaa!

  VastaaPoista
 7. Mainio kirjoitus, jonka soisi mahdollisimman monien lukevan.

  Proffa tiivisti hyvin maahanmuuton taloudellisen vaikutuksen: "Kaupungin väkiluku on lisääntynyt kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 1300 henkilöllä. Sen sijaan veronmaksajat eivät ole lisääntyneet" Niinpä niin, siinä se on tie tuhoon...

  VastaaPoista
 8. Tulevaisuus on erittäin mielenkiintoinen Suomen kaupungeissa. Uskon, että 50 vuoden sisällä Suomeen kasvaa aivan uusia kaupunkeja pienistä, muuttovoittoisista kunnista, jonne suomalaiset muuttavat karkuun monikulttuuria jo nyt. Tämä näkyy esimerkiksi Vaasas, jonka muuttovoitto tulee kehitysmaalaisista. Naapurikunnat Laihia ja Mustasaari vievät varsinaiset veronmaksajat ja kasvavat hyvää tahtia. Tulevaisuuden merkittävä kaupunki saattaa olla Seinäjoki, joka on keskeisellä paikalla eikä ole ottanut juuri yhtään kehitysmaalaisia.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!