lauantai 7. tammikuuta 2012

Mapuchet ja maahanmuutto

YLE:n uutisen mukaan Mapuche-intiaanit ovat Chilessä syytettynä metsäpalojen sytyttämisestä. Syytteet johtuvat paitsi metsäpaloista itsestään, niin myös siitä että intiannit ovat kampanjoineet saadakseen omistukseensa ne maat, joita heidän heimonsa ovat asuttaneet esihistoriasta alkaen.

Wikipedian mukaan Mapuche-heimo on eteläisimmän Amerikan alkuperäiskansa, joka onnistui voittamaan espanjalaiset sodassa 1600-luvulla ja saavutti sen seurauksena pitkäaikaisen autonomian. Ehkä juuri tästä syystä Mapuche-intiaaneilla on voimakas oma identiteetti ja kulttuuri - mukaan lukien oma kieli.

Mapuche-intiaanien autonomia murtui vasta 1800-luvulla, kun voittoisassa Perun ja Bolivian vastaisessa sodassa karaistuneet Chilen sotajoukot ryhtyivät kasvavan väestöpaineensa pakottamina alistamaan myös mapucheja valtansa alle. Tällä kertaa he paremmin varustautuneina ja uudenaikaista sotataitoa Perun ja Bolivian kanssa sodittuaan oppineina myös pystyivät lopulta lyömään intiaanit, joiden pariin levisivät samalla myös tuhoisat tautiepidemiat.

Mapuche-intiaanien alistamisen jälkeen (Wikipediasta suoraan lainattuna) "Chilen hallitus onnistui ryöstämään heimon maat". Tällä perusteella intiaanien tämän päivän vaatimuksilla näyttäisi siis olevan ainakin Wikipedian mukaan oikeutettu pohja, vaikka metsäpalojen systyttämistä ei keinona voikaan hyväksyä tai pitää järkevänä (siis mikäli intiaanit ovat paloihin syyllisiä, tätähän ei voi Suomesta käsiin saatavilla olevien tietojen perusteella tietää).

Nyt aktualisoitunut konflikti ei ole siis mikään uusi asia vaan pitkän historian viimeisin näytös. Mapuchet ovat ajaneet oikeuksiaan esimerkiksi vuonna 2010 nälkälakon avulla. Aika yksin näyttää kuinka intiaanien lopulta käy; ehkäpä he joskus saavat maistaan jonkinlaisen jälkikäteiskorvauksen, joka sitten joko jaetaan heimon jäsenille tasan tai laitetaan yhteisyrityksenä tuottamaan heimolaisille tuottoja kuten on tapahtunut joillekin intiaaniheimojen maistaan saamille korvauksille Pohjois-Amerikassa.

Täältä toiselta puolen maailmaa toivoisi kiistan päätyvän kaikkien kannalta onnellisesti. Täällä on myös syytä panna merkille, että tapahtumat kertovat jälleen kerran yhden luvun kontrolloimattoman maahanmuuton vaikutuksista vastaanottajayhteisöön: se mikä aikoinaan oli yksin intiaanien, on nyt jonkun toisen omaa. Ja vaikka intiaaneille korvattaisiinkin heidän menetyksenä, ei historiaa voi kuitenkaan muuttaa, eivätkä maat enää ainakaan kokonaisuudessaan palaa alkuperäisille omistajilleen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Matkailu jättää jälkensä
Onko Pohjoismaiden muutos käsillä nyt?
Maahanmuutolla on seurauksia, mutta myös hinta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!