perjantai 7. heinäkuuta 2023

Solulihamarkkinat

Olen sikäli tyypillinen suomalainen, että pidän itsestään selvänä lihan kuulumista osaksi ruokavaliotani. Eikä vuosikausia jatkunut vegaanipropaganda ole vaikuttanut tähän asiaan sitä eikä tätä. Eivätkä näin ole tehneet myöskään äskettäin ilmestyneet ruokasuositukset, joiden yhtenä perustana ovat ympäristöasiat.

Toki ymmärrän, että ruokatapojeni takia tapetaan aivan oikeita eläimiä. Ja olisin eläinten hengen säästämiseksi valmis silloin tällöin syömään myös laboratoriossa valmistettua lihaa, mikäli sen rakenne ja maku vastaisivat oikeaa lihaa. Tosin joku voisi tähän todeta, että ellei lihakarjalla - oli se sitten nautaa, sikaa, kanaa tai vaikka strutsia - ole markkinoita, eivät nämä eläimet pääse koskaan edes syntymään.  

Tämä kaikki tuli mieleeni lukiessani uutista, jonka mukaan amerikkalaiset kuluttajat saavat pian ensikosketuksen laboratoriossa kasvatettuun lihaan. Näin siksi, että Yhdysvaltain maatalousministeriö on antanut kahdelle yritykselle - Upside Foodsille ja Good Meatille - luvan myydä bioreaktoreissa kasvatettujen solujen avulla tuotettua kanaa. Nämä yritykset aikovat aluksi myydä solukasvatettua kanaa vain valikoituihin ravintoloihin, joka osannee hinnoitella erikoisuuden vähintäänkin kannattavaksi.

Uutisessa kerrottiin myös, että Yhdysvallat on Singaporen jälkeen toinen maa, joka hyväksyy laboratoriossa kasvatetun lihatuotteen. Ja lähiaikoina tämä parivaljakko saanee seuraajia. Ja epäilemättä soluliha saapuu jossain vaiheessa myös Suomeen herkkusuiden naposteltavaksi.

Nähtäväksi siis jää, miten käy suomalaisten ruokarajoitteisryhmien. Eli syntyykö meille vegaanien ja laktovegaanien sun muiden rinnalle uusi ruokarajoitteisten ryhmä eli solulihavegaanit?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Yhden prosentin vähemmistön armoilla
Onko veganismi nuorten ahdistuneisuuden syy vai seuraus?
Miksi lihansyönti on syntiä?

28 kommenttia:

  1. Aika selviö, että 20 v päästä suurin osa proteiinista tulee labrasta. Siellä yritetään nyt tehdä eläinten lihaa tai kananmunia muistuttavia tuotteita, mutta jatkossa paljon parempia ja ravitsemuksellisesti täydellisiä.

    Nyt voi moni sanoa ettei koske moisiin, mutta aika pian näemme ajan missä kukaan ei syö enää eläimiä kun labralihat on parempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tympäisee tuo jauhaminen proteiinista, kun etenkin vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa energian päälähde on rasva. Suomalainen pakkomielle rasvakammoon on johtanut siihen, että meillä myydään mautonta (=vähärasvaista) lihaa. Esimerkiksi meillä myydään keittokinkku ym., joka on todella huonoa. Verrattuna vaikkapa espanjalaiseen serrano kinkkuun eri on huima. Ja kun vertaa pakettien ravoäintoarvoja, huomaa, että suomikinkussa on murto-osa rasvaa verrattuna niin serranoon kuin vaikkapa Schwarzwaldin kinkkuun. Energiapitoisuus on alle puolet. Joten vaikka serrano on kalliimpaa, saa samalla rahalla enemmän energiaa ja huimasti paremman maun.
      Hyvin todennäköisesti ne "labralihat", joita yllä ylistetään Hoosiannan hurmoksella, ovat samanlaista mautonta paskaa kuin mitä nämä vähärasvaiset suomilihat nykyään on.

      Poista
    2. On hankala kirjoittaa ehjää tekstiä tähän blogiin mobiililaitteella, kun tämä sivusto on selvästi optimoitu isolle näytölle.

      Poista
    3. Ei voi vidlä olla olemassa minkäänlaista tutkimusta siitä, kuinka keinotekoinen labraliha vaikuttaa ihmisen elimistöön ja terveyteen. Siksi en koske siihen vielä pitkällä tikullakaan. Mutta jos esim. lehmistä luovutaan, mistä saamme maidot, juustot, jäätelöt ja jugurtit? Myös kauramaito, jota nykyään tungetaan joka paikkaan, herättä epäilyksiä. Kuinka monen kemiallisen prosessin läpi se on käynyt? Siksi sillekin kiitos ei. Aito on aina aitoa.

      Poista
    4. Nythän on niin, että näitä eurooppalaisia erikoiskinkkuja syödään aterialla muutama kymmenen grammaa ja paitsi, että ovat helvetillisen suolaisia, niiden rasva ja proteiinimäärä on melko mitätön tarpeeseen nähden. Hyvää noissa on, että niihin ei ole pumpattu suolafosfaattiliuosta joka on helppo ja halpa tapa nostaa katetta.

      Poista
    5. Eihän meillä saa kaupasta enää maitoa, vaan ne ovat enemmän tai vähemmän vedellä jatkettuja maitoJUOMIA. Jostakin kummallisesta syystä on myynnissä kauraMAITOA eikä kaurajuomaa, vaikka kaurasta ei saa millään konstilla valkoista maitoa.

      Poista
  2. Jännä nähdä, miten juutalaiset, muslimit ja vihreät asiaan suhtautuvat.

    VastaaPoista
  3. En tule labra"lihoinin" koskemaan ikinä, jos muu liha kielletään käytöstä, alan syömään ihmisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös se ole jo kiellettyä.

      Poista
    2. Meidän ei pidä alistua millekään kommunistidiktatuuriin kuuluville kielloille. Tuolle äärimarksilaiselle valtamedialle pitää lyödä luu kurkkuun kehittämällä joku oikeasti puolueeton tiedotusväline, jos sellainen on edes mahdollista, kun suurin osa poliitiikan harrastelijoista on systeemissä mukana, osa tietämättään.

      Poista
  4. Terhomatti Hämeenkorpi8. heinäkuuta 2023 klo 10.19

    Minä en kauralitkua juo enkä labrapaskatuotteisiin koske! Maito on maitoa ja lihasta puheenollen: Rasvaa tikisevä kuuma kinkunsiivu (ahh,ahh) on niin ihanaa Tuskin maltan joulua odottaa. Odottaessani väännän ruisleivän päälle joko Jamon Serranoa tai Schwarzwald Schinkeniä! Maistuis varmaan sullekin!!!

    VastaaPoista
  5. Join vuosikymmenet Valion kevytmaitoa. Joskus tänä vuonna korkin ympärille tuli vihreä kaulus. Epäilen, että tässä ”uudistuksessa” maidon makua muutettiin huonommaksi. Kahdeksan purkillista join, ja maku pysyi outona. Vaihdoin merkkiä. Myöhemmin Valion kevytmaito katosi kaupasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevytmaidoista on imetty pois kaikki se mikä maitoon toi makua. Ite lopetin kaiken maidon juonnin 30 vuotta sitten.

      Poista
    2. Millä lie jatkavat maitoja nykyajan moraalittomana aikana, kun voittoa pitää tehdä keinoja kaihtamatta? Itse olen huomannut, että kun keittää kattilassa maitokaakaota, kuumetessaan sen pinnalle muodostuu hetkessä kalvo, joka takertuu vispilään kuin pölyinen hämähäkinseitti.

      Poista
    3. Tuollainen ominaisuus maidossa tosiaan on. Ja on ollut aina.

      Mutta se siis nyt tässä ajassa todistaa jostakin?

      Poista
    4. Juon joskus maitoa ja testattuani makua, parhaimmaksi osoittautui Arlan luomu punainen ja vatsalle sopiva. Nykyään osaavat monet suomalaiset mainostaa karrageenittomuutta kermoissa, ym. paitsi Valio, joka käyttää sitä. E407. Valtavat vatsakivut saan siitä. Onneksi eräs asiaan perehtynyt kaverini kertoi mitä se on ja etsi tuote, jossa ei ole sitä. Helppo onneksi tarkistaa purkin kyljestä.

      Poista
    5. Paras maito on Eila rasvaton. Siihen on lisätty kaikki se, mitä ei suomalaiset muutoin saa ravinnosta. Sitä menee litra päivässä. Ei ole kertaakaan murtunut luita, vaikka tilaisuuksia on ollut.

      Poista
  6. Kannattaa miettiä, että miksi tuota tehdään, ja kuka sen takana oikein on.
    Googleen hakuseen bill gates ja eggs ja lab meat. Eikä ole sattumaa, että satojatuhansia kanoja on palanut ja teurastettu ympäri maailmaa. Samaan aikaan esim. alankomaissa ajetaan viljelytilojen alasajoa, kuten meilläkin sen "ennallistamisen" nimissä.
    Kyseessä on ihmisten hidas näännyttäminen tuollaisella "keinoravinnolla". Lisäksi tietysti tarvitaan ties kuinka monta uutta rokotetta uusien ilmaantuvien "pandemioiden" hoitoon, jonka tuo keinoruoka tulee aiheuttamaan.
    Nythän on jo meilläkin vahingossa todettu, että kanaloissa ne "rokotteet" levittävät niitä tauteja, jolloin saadaan tuhottua koko kanalan eläimistö.
    https://yle.fi/a/74-20034930
    Ja näin saadaan kätevästi rokotetta levitettyä ihmisiinkin. Kuka enää uskaltaa syödä noita rokotettuja tuotteita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hemmetti:) Kyllä jengi on sekaisin. Miten tämä blogi kerää näin paljon heikointa ainesta kommentoimaan?

      Poista
    2. Jep, yksi syö pelkkää rasvaa ja ilmeisesti ihan aidosti kuvittelee sen olevan hyvä, toinen epäilee hallitusta kanojen tappamisesta rokotuksin. Ei hemmetti mitä jengiä tässä maassa on. Näitä ei reaalimaailmassa onneksi tule vastaan.

      Poista
    3. Minua eivät häiritse nämä vastavirran kalat. Vain kuolleet kalat lilluvat virran vietävinä. Onhan se helppoa, kun uskoo maailmaan, josta yksipuolisen kuvan luo valtamedia.

      Poista
    4. On olemassa tieteellinen maailmankatsomus, sitten ihmisiä jotka ns. ajattelevat itse. Itse ajattelevat eivät kuitenkaan oikeasti ajattele, vaan uskovat johonkin. Se mihin uskotaan, voi olla mitä vain. Tuohon sakkiin kuuluu yhteiskunnan tyhmimmät. Niitäkin on ja se pitää hyväksyä. Ongelma siinä on lähinnä se, että tyhmä ei tiedä olevansa tyhmä. Älykkäät taas yleensä tietävät etteivät tiedä ihan kaikkea.

      Poista
    5. "Anonyymi8. heinäkuuta 2023 klo 12.03
      Ei hemmetti:) Kyllä jengi on sekaisin. Miten tämä blogi kerää näin paljon heikointa ainesta kommentoimaan?"

      Milloin tiedostit olevasi heikointa ainesta?

      Poista
    6. Kylläpäs lohkaisit nerokkaasti.

      Poista
    7. No nyt vasta huomasin, että ilmaisu only dead fish go with the flow on nykyään hörhöpiirien omaksuma sanonta.

      Poista
  7. Aikoinaan ajateltiin, että internet tuo kaikille tietoa. Lopputulos onkin se, että internet on täynnä huuhaatietoa osin varmaankin tarkoituksellisesti. Sitten pölöpäisin desiili uskoo niitä juttuja, kun ei ole tietopohjaa asioiden todenperäisyyden arvioimiseksi.

    VastaaPoista
  8. En näe periaatteellista estettä, miksen voisi maistaa tuota. Kuitenkin epäilen sen olevan heinällä syötetyn pihaporon kaltaista verrattuna oikeaan poronlihaan, mitä ei mistään enää oikein saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kuvaavaa tälle blogille että kommentoijana on aina tämä catalinaryssä. Tuskin syö poroa tai edes tietää miten niitä Suomessa kasvatetaan.

      Esimerkki ryssien propagandakoneistosta. Hänen oikea viestinsä tässä on se, että kun ryssistä ei saa enää tuoda Suomeen poroa, niin kunnollista poroa ei enää saa. Väitteenä täysin idioottimainen ja typerä, mutta ehkä uppoaa joihinkin.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!