sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

Susi jo syntyessään - vai onko sittenkään?

Suomessa on viime aikoina käyty kovaa vääntöä koirasusista. Siksi oli mielenkiintoista lukea Australiassa tehdystä tutkimuksesta, jossa oli selvitetty esihistoriallisten ihmisten villiintyneistä koirista syntyneiden dingojen risteytymistä lemmikkikoiriin.   

Asia on sikäli merkittävä, että niin susien kuin dingojenkin tapauksessa näiden villieläinten haluttaisiin pysyvän geneettisesti erillisinä kotieläinsukulaistaan. Siihen on sekä luonnonsuojelullisia (rodun puhtaus) että käytännöllisiä (eläimen pelon katoaminen ihmistä kohtaan) syitä. 

Tässä käsittelemässäni tutkimuksessa käytettiin (lähes) koko perintöaineksen kattavia tekniikoita, joiden avulla arvioitiin 391 dingon geneettistä puhtautta. Ja motiivin työlle antoi se, että aiemmissa yksinkertaisemmin menetelmin tehdyissä tutkimuksissa oli viitteitä siitä, että joillakin alueilla kesykoirien ja dingojen risteytyminen olisi yleistä. 

Nyt tehty tutkimus kuitenkin osoitti, etteivät dingot ole juurikaan sekoittuneet kesyjen koirien kanssa, eikä niiden perinnöllinen puhtaus ole katoamassa. Tämä voi johtua joko siitä, ettei risteytymisiä tapahdu tai - todennäköisemmin - siitä, etteivät silloin tällöin syntyvät risteymät tahdo löytää parittelukumppaneita puhdasverisistä dingoista.

* * *

Meitä suomalaisia ei tietenkään kiinnosta sen suuremmin australialaisten villikoirien perinnöllinen puhtaus, mutta suden osalta moni on asiasta kiinnostunut. Siksi olisi hyvä, jos myös Suomessa selvitettäisiin tarkemmin sitä, kuinka tehokkaasti kesykoiran geenit siirtyvät eteenpäin koirasusista. 

Eli onko koirasusi geeneille lopultakin sellainen umpikuja, josta ne eivät pääse leviämään eteenpäin puoliverisen eläimen jäädessä ilman parittelukumppania. Vai ovatko nämä villisusille ehkäpä eksoottisesti erilaiset eläimet suorastaan poikkeuksellisen haluttuja vastakkaiseen susisukupuoleen kuuluvien yksilöiden joukossa?

Jos ensimmäinen vaihtoehto on oikea, ei koirasusista ehkä tarvitse olla kovinkaan huolissaan. Sen sijaan jälkimmäisen vaihtoehdon osoittautuessa todelliseksi asiaintilaksi olisi koirasudet syytä poistaa elävien kirjoilta niin tehokkaasti kuin mahdollista. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ylämaan koirasusivalitukset lisäävät ammuttavien susien määrää
Susi on hyötyeläin
Susikoe saa jatkoa

21 kommenttia:

  1. Kun katsoo suden levinnäisyyskarttaa, niin Suomessa olevat sudet ovat hyvin pieni osa valtavasta susikannasta, joka ulottuu Siperiaan saakka. Geenivaihto laumojen välillä on kuitenkin pientä ja hidasta. Koirasudet kuitenkin lisääntyvät kuten ihan aidotkin sudet. Dingoista en tiedä.

    VastaaPoista
  2. Kourasusia on ollut jo kaun suomessa. Tollot luulee että sudet tulee asuntojen pihoihin, vuosikymmeniä sitten oli muutama "susi" pienen maatilan kiusana, viimein riistayhdistys kaatoi nuo eläimet, tuo tapahtuessa minä kirjoitin monessa paikkaa että nuo ei ole susia vaan koirasusia, minulle naurettiin että ei tuollaista eläintä ole olemassakaan. Yllätys, yllätys, geenit paljasti kaikki 4 kaadettua eläintä ihan muuta kun puhtaiksi susiksi, ne oli jokainen koirasusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koira on jalostettu sudesta. Sitä vaan että olisi ihme jos suden ja koiran geenit olisivat kovin kaukana.

      Poista
  3. Saksassa taidettiin "jalostaa" saksan paimenkoiraa jonkun verran susilla 30- luvulla.(Konrad Lorentz). Paljolnkohan tuo muutti rotua?

    VastaaPoista
  4. Dat be ray zissum! Dere be only one raze! Cannine raze!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaaha, putinisti saman tien jauhamassa nerokkaita ajatuksia suoraan trollitehtaalta.

      Poista
  5. itte olen enemmän huolissani homo sapiensin puhdasrotuisuuden saastuttamista homo niggeruksen geeneillä.

    ja tämä saastuttaminen näyttää sitäpaitsi leviävän tehokkaasti, varsinkin naispuolisten homo sapiensien taholla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jahas, päivän pöljä ilmoittautui.

      Kuinka tyhmiä te oikein olette?

      Poista
    2. Kuinka tyhmä pitää olla mennäkseen joka hiton kerta noin helppoon trollaukseen? opetetaanko jossain tuollaista idiotismia, vai onko se synnynnäistä?

      Poista
    3. nyt ei aukene, kuka mitä häh? missä pöljyys ja tyhmyys, kun asia mitä puhun on täysin relevantti ja älykäs

      Poista
  6. Suomen susilaki on täysi susi:
    jos esim. lampaankasvatuksesta ainakin osan toimeentulostaan saava ampuu puolet lammaslaumastaan raadelleen suden, niin hän voi joutua siitä puoleksi vuodeksi "kiven sisään" mukamas törkeään metsästysrikokseen syyllistyneenä . Tallaista tulosta on suurpedonsuojelu-hörhöjen ja Brysselin betonibunkkereissaan asustavien byrokraattien yhteistyöllä syntynyt - kiitos niiden vallankahvassa olleiden maanpetturien, jotka onnistuivat kolmisenkymmentä vuotta sitten huijaamaan suomalaiset EU-diktatuuriin ja siten luopumaan moneen kertaan verellä ostetusta vapaudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo yksi sana kertoi sivistystasostasi olennaisen..

      Poista
    2. Jos ehdottomasti halutaan että porukka tappaa sudet pois täältä kuleksimasta, eli sudet vain "häviää", kuten on jo usealle laumalle käynyt vaikkei siitä uutisoida, niin tuo viherhörhöjen valitsema fanaattis-uskonnollinen susien suojelun linja on juuri se mitä siihen tarvitaan. Jos haluttaisiin oikeasti suojella susia ja luoda olosuhteet rinnakkain olemiselle, olisi tehtävä aivan muunlaisia juttuja. Mutta eihän vihervasemmisto ymmärrä missään asiassa kohtuutta ja kompromisseja, kaikki asiat ovat heille "tee niinkuin me sanomme oli siinä mitään järkeä eli ei, tai itke ja tee" juttuja. Uskonnollista fanatismia.

      Poista
    3. Niin kertoo. En alennu vaihtamaan ylimääräisiä sanoja typerysten kanssa. Ajanhukkaa.

      Poista
    4. Susilla on paljon suurempi oikeus olla tässä Suomen maassa kuin vaikka pikipäillä

      Poista
    5. jopa suomalaisen muurahaisen elämisen oikeus , kun on suomalainen muurahainen, on suurempi kuin neekerin.

      jos neekeri tappaa suomalaisen muurahaisen, niin neekeri hirtettäköön

      Poista
  7. Pohjois-Amerikassa on ongelmana villiintyneet siat, jotka muutamassa sukupolvessa muuttuvat ulkonäöltään oikeiden villisikojen näköisiksi ja kokoisiksi. Villiintyneissä koiralaumoissa käy myös aikamoinen vaihto kun pienimmät rodut katovat ja jäljelle jää lähemmä sutta oleva ulkonäkö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ne syö meittin, 5000 kiloisia sikoja hotkii koko ajan hirveät määrät ihmisiä. Kukaan ei kerro meille niistä. Älkää menkö amerikkaan, sika tulee ja syö.

      Poista
  8. Ennen puhuttiin susikoirasta, mutta sillä taidettiin kuitenkin tarkoittaa ihan tavallista saksanpaimenkoiraa eli Deutscher Schäferhund tai seefferi. Minkähänlainen risteytys on sitten sikanauta tai nautasika, koska sellaisia lihoja löytyy joka kaupasta.

    VastaaPoista
  9. ja jos ja kun kaikki sossu(turva) lakkautetaan, niin Suomeen jää jäljelle vain hyvinkin arjalaisen näköisiä ihmisiä

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!