sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Talouden toimintaperiaatteet hukassa

Maamme punavihreä hallitus osoitti viimeistään budjettiriihessään, ettei sillä ole juurikaan käsitystä niistä seikoista, joille hyvinvoiva valtio rakentuu. Siis kannattavien yritysten toimintaedellytyksistä. 

Tämän aamun Helsingin Sanomat puolestaan osoitti, että tämän asian ymmärtämättömyys ulottuu myös suomalaisiin mielipidekirjoittajiin. Kävi nimittäin niin, että Aki Sirpi -niminen helsinkiläinen ehdotti, että "samaan tapaan kuin työttömät aktivoidaan hakemaan työtä, voitaisiin valtion tukea saavat yritykset aktivoida tarjoamaan työtä. Niille voitaisiin asettaa velvoite käyttää esimerkiksi viisi prosenttia saamastaan valtiontuesta työttömien työllistämiseen."

Kirjoittajalta on siis jäänyt ymmärtämättä, ettei valtio anna yritystukia kasvattaakseen yritysten voittoja vaan ylläpitääkseen niiden kansainvälistä kilpailukykyä. Usein tämä tapahtuu lähinnä siitä syystä, että niiden kilpailijat muualla maailmassa ovat omien hallitustensa taloudellisesti tukemia. 

Jos siis näitä tukirahoja käytettäisiin automaattisesti tarpeettomaan työllistämiseen, jäisivät kotimaiset yritykset jälleen alakynteen kansainvälisessä kilpailussa. Toisaalta on niin, että jos tuet mahdollistavat yritysten menestymisen kansainvälisessä kilpailussa, niin ne rekrytoivat ilman pakkokeinojakin uusia työntekijöitä kasvavaan tarpeeseensa.

Jos taas puhumme koronapandemian takia tuettavista yrityksistä, lienee manööverin tarkoituksena pitää yritykset ylipäänsä hengissä ja säilyttää nykyiset työpaikat tai edes osa niistä. On selvää, ettei siinä tilanteessa ole mahdollista ylimääräisiin rekrytointeihin. Paitsi erottamalla tai lomauttamalla aiemmin rekrytoituja työntekijöitä.

Tokihan kyse oli vain yhdestä mielipidekirjoittajasta. On kuitenkin jollain tavalla pelottavaa, että maata sekä hallitaan että vaaleissa ehdokkaita valitaan olemattomalla ymmärryksellä talouden toiminnasta ja mekanismeista. Onneksi meillä on sentään poliittisten päättäjien tukena ministeriöiden virkamieslain suojaama virkamiehistö, joka voi jossain määrin ohjata poliitikkojen toimintaa - mikäli nämä suostuvat heitä kuulemaan.

Tässä suhteessa olikin huolestuttavaa huomata, että hallituspuolue Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko hyökkäsi puoluekokouksessaan kovin sanoin työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehistöä vastaan siitä, ettei se hänen mielestään noudata kaivoslain uudistamisen valmistelussa hallitusohjelmaa. Ongelmana olivat hänen mielestään luonnonsuojelualueet, kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet ja saamelaisten oikeudet.  

En tietenkään tunne valmistelun yksityiskohtia, mutta kehottaisin vihreitä julkisen hyökkäilyn sijaan keskustelemaan sekä virkamiehistön että etenkin sitä johtavien elinkeinoministeri Lintilän (kepu) ja työministeri Haataisen (sd) kanssa sekä käymään läpi ne syyt, miksi valmistelu etenee siten kuin se etenee. Sekä sopimaan askelmerkit siitä, kuinka asiassa edetään jatkossa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Selkärangaton, vastuuton ja sukupolvirasistinen budjettiesitys
Käytännön sosialismia
Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato

10 kommenttia:

 1. Vaikuttaa siltä että tulevaisuuden köyhyystutkijoilla riittää kotimaista tutkimusaineistoa.

  VastaaPoista
 2. Kuten tuon Pitkonkin ulostulo osoittaa, vihreät ovat ajautuneet yhä vahvemmin ääriajttelua edustavien itsekeskeisten nuorten naisten puolueeksi. Kuinka pitkään äänestäjiltä kuluu tämän asian tiedostamiseen, selviää aikanaan, mutta esimerkiksi Ruotsissa näin on jo tapahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei pelkästään naisten
   https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikafljt/vihreiden-ilmasto-ja-ymparistopolitiikkaan-ei-kuulu-uraanivoima/

   Poista
 3. Eihän työttömyys sinällään ole ongelma, vaan rahattomuus. Elämiseen tarvitaan rahaa, koska harva kykenee tuottamaan ruokansa, vaatteensa yms. elämisentarpeet itse. Jos yhteiskunnalla on rahaa jaettavaksi työttömille, niin ei hätää. Rahan saamiseksi valtion pitää verottaa vaikka tuotantoa. Viherpuniikkien politiikka ajaa maamme tuotannon ulkomaille, jolloin rahat loppuvat. Joudumme palamaan omavaraistalouteen. Nyt kannattaa sijoittaa peltomaahan, jos ylimääräistä rahaa löytyy.

  VastaaPoista
 4. Brittien lähdettyä Egyptistä sinne jäi paljon länsimaista teollisuutta. Nasser kansallisti kaiken ja määräsi tehtaat palkkaamaan lisää väkeä. Tuonne tuhat, sinne kaksi tuhatta, etc. Pian tehtaat olivat kannattamattomia ja tietääkseni ne ovat nykyisin armeijan omistamia. Egyptin budjetista suurin osa tulee kehitysavusta ja ministerit kiertävät ympäri maailmaa kerjäämässä rahaa. Suomi saa vielä velkaa, mutta jo vuosikymmenen lopussa voidaan olla kerjuulla. Tällä menolla.

  VastaaPoista
 5. Valtion tulo- ja menokäyrät ovat leikanneet kauan sitten ja ne erkanevat kiihtyvällä vauhdilla. Maata johdetaan lapsen tasoisella järkeilyllä. Hallituksen asiasanoja ovat ilmaa huitoen EU:n pönkittäminen, rankaisuverotus, ilmastonmuutos ja korona. Suomi ei ilmaston vaihtelulle voi mitään muuta kuin salaisesti toivoa, ettei ainakaan kylmene. Koronapaniikkia lietsotaan lisäämällä tartuntahavaintoja testaamista tehostamalla. Koronaan kuolleista ei puhuta. Niitä kun ei tahdo löytyä, vaikka kuolinsyytä tulkitaan luovasti. Koronaa tarvitaan, jotta pelinappulat saadaan lyötyä EU:n pusseihin.

  Ministereiden lausunnoille sopiva paikka olisi ehkä missikisojen haastattelu, jolloin niihin suhtauduttaisiin hirvittelyn sijaan ymmärtävästi hymähtäen. Viimeksi ministeri Mikkonen ehdotti valkoposkihanhien lennonohjausta sallituille pelloille.

  Kykypuolueen Stubb antaa toivoa, vai antaako? Hän lausui juuri, että Suomen kannattaa pitää Italian taloutta pystyssä, sillä Italian talous on osa Suomen taloutta. Hänkin on siis samaa mieltä kuin ministeri Tuppurainen: oman kansan etua hoidetaan lahjoittamalla resurssit muille maille.

  VastaaPoista
 6. Tuhkaa sanoo että kaikki maat tekevät tätä? Kaikki tukevat omia työpaikkojaan ja toivovat että muut maat lopettavat omien tukemisen ja sitten saisivat markkinat vallattua.

  Katso vaikka kansallisia lentoyhtiöitä, ne pidetään pystyssä viimeiseen asti. Vaikka pandemian takia lentoliikenne on romahtanut.

  VastaaPoista
 7. Onko niin, ettei heppatyttöhallituksellamme olisi käsitystä niistä seikoista, joille hyvinvoiva valtio rakentuu?

  Vai onko sittenkin niin, että sillä on erinomaisen hyvä käsitys asiasta, ja juuri siihen se iskee tavoitteenaan tuhota maamme vientiteollisuus skä maatalous ja muu tuottava yritystoiminta?

  Mutta miksi? Tietysti siksi, että niin Maailma Pelastuu, kun Suomi ei enää saastuta sitä!

  VastaaPoista
 8. Eräs blogisti oli tehnyt mielenkiintoisen laskelman:

  "Helsingin sairaanhoitopiiri (HUS) on saamassa valtiolta 1,4 miljardia euroa koronatestaukseen.

  1,4 miljardia on melkoinen summa siitä, että koronatesti tehdään suomalaisille. Jos vaikka laskisi, että koronatestit tehtäisiin koko Suomen väestölle tuolla tukisummalla, niin siihen täytyisi myös ottaa huomioon koronatestaajien tuntipalkka ja terveysalalla se on jopa vaatimattomat 13 euroa tunti.

  Että jos tuollainen PCR-testi, jossa se pitkä nylon puikko tungetaan sinne aivolisäkkeeseen asti nenänieluun kestää sen n. 2 min. Niin tuolla laskuopilla tämä koronatestaaja saisi tunnin aikana testattua jopa n. 30 potilasta.

  Eli 60 min. (tunnissa on 60 minuuttia) / 2 = 30 potilasta tunnissa.
  Sen jos tekee koronatestaaja, jonka tuntipalkka on 13 e/h.Tuosta 13 eurosta sitten työeläkemaksuja on työnantajalla 15,55 %
  sairasvakuutusmaksu 1,34 %
  Työttömyysvakutusmaksu 0,17 €
  Työeläkemaksu 2,02 €
  Sairasvakuutusmaksu 0,17 €
  Yhteensä: 2,25 €/h työnantajalle

  Palkansaajalla taas tuosta 13:sta eurosta hänelle jää käteen nettopalkkana vain 11,91 euroa, josta tytöeläkemaksuja on 0,93 euroa ja työttömyysvakuutusmaksu 0,16 euroa.

  Kustannukset 1,4 miljardin euron laskuopilla koronatesteistä, jos koko Suomi testattaisiin

  Mutta nyt tuleekin sitten se jännä kohta, että paljonko tuolla 1,4 miljardin euron laskuopilla se koronatestin hinta olisi ?

  Suomen väkiluku on nyt 5,1 miljoonaa.
  5 100 000 ihmistä x 13 €/tunnissa = 66 300 000 euroa
  Eli 66 300 000 euroa maksaisi koko Suomen testaus, jos tunnissa saisi testattua vain yhden ihmisen.
  Mutta jos tunnissa saadaan se 30 potilasta testattua, niin silloin jaetaan tuo 66 300 000 vielä 30:lla
  66 300 000 / 30 = 2 210 000 euroa
  Tuleekin 2,2 miljoonaa euroa.

  Edelleenkään tässä ei miljardisummista puhuta.
  Mutta sitten kun otetaan näistä 1,4 miljardin HUS koronatukisummasta nämä 13 euron tuntipalkat pois ja lasketaan se suoraan keskiarvollisesti.

  Eli paljonko maksaa 5,1 miljoonan ihmisen testaus, jos siihen syydetään rahaa tuo 1,4 miljardia.

  Syntyy laskutoimitus
  1 400 000 000 (1,4 miljardia euroa) / 5 100 000 (Suomen väestö) = 274,50 € per korona testattu potilas, josta sitten siitä 274,50 eurosta menee sille testaajalle vain n. se 13,00 e/tunti.
  Testaajien palkkoihin menee se 66,3 miljoonaa euroa.

  Korona testit sitten maksavat 1 333 700 000 euroa, eli 1,3 miljardia euroa. Jolloin koronatesti maksaisi pelkästään 261,50 euroa per testipuikko, joten on se pienestä pitkästä nylon tikusta melkoinen hinta.

  Lähde: YLE"

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 9. I'M TOTALLY FREE FROM HERPES VIRUS
  Herpes is a serious and recurring condition that cannot be cured by drugs or injections by USA Doctors. But the best way to fight and get rid of  herpes virus permanently is to take natural herbal remedies, I red about DR JAMES, the great herbal Doctor, who cures people of HIV virus with his powerful herbal medicine. I contacted him to find out how he could help me and he told me never to be worried that he would help me with the natural herbs medicine! After 2 days of contacting him he told me the medicine is ready and he sent it to me via DHL COURIER SERVICE and it got me in 3 days! I used the medication as he prescribed for me (MORNING and EVENING) and I was cured! It's really like a dream, but I'm so happy! For people suffering from the following diseases Eczema,Shingles,MS,Bullous Pemphigoid,Diabetes, cancer,Pcos, hypothyroidism,vaginal rashes, Herpes, COPD, HIV, arthritis, Hpv, liver disease, autoimmune diseases, Parkinson's disease, Lupus and more should contact him for his herbal medicine, because I am a living witness and I was cured of herpes virus. and DR James medicine is legitimate. I sent him what he asked for and he sent me his medication which I took for 2 weeks and today I am here with a negative result. When I went for the test, I was so happy after I took his herbal mix medicine.CONTACT DR JAMES FOR A PERMANENT CURE Email: drjamesherbalmix@gmail.com
  He's a good man and he will help you

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!