tiistai 18. lokakuuta 2016

Mosulin valloitus alkoi, entä sitten?

Taistelu islamilaisen kalifaatin suurimmasta kaupungista eli Mosulista alkoi. Läntisen median suurimpana huolena näyttäisi olevan taistelujen siviileille aiheuttamat kärsimykset.

Mosulissa asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä, joita pitää vallassaan 3000-8000 miehen vahvuiseksi arvioitu kalifaatin joukko-osasto. Vastaansa se saa Yhdysvaltain johtaman monesta lähteestä kootun sotavoiman, jonka koosta en ole nähnyt arvioita. On kuitenkin syytä olettaa liittouman yhteenlasketun miesvoiman olevan moninkertainen kaupunkia puolustaviin nähden.

Taistelusta lienee siis tulossa lyhyt, mutta mahdollisesti verinen. On myös selvää, ettei siviiliuhreilta vältytä. Eikä pakolaisvirralta.

Jäin pohtimaan kaupungin siviiliväestön tilannetta ja tulevaisuutta. Näin siksi, että tuntuu käsittämättömältä kuinka muutamien tuhansien miesten armeija on pystynyt pitämään vuosien ajan vallassaan 1,5 miljoonaa ihmistä.

Se on nähdäkseni mahdollista vain kahdella tavalla. Joko armottomalla kurilla ja väkivallalla tai vaihtoehtoisesti siviilien hiljaisella tuella; luultavasti ainakin osittain molemmilla. Siviilien ISIS-sympatioihin viittaa mahdollisesti se, että kaupungista paenneisiin ihmisiin on irakissa kohdistettu julmuuksia.

Vanhan sanonnan mukaan totuus on aina sodan ensimmäinen uhri. Siten Mosulin kaupungin siviiliväestön todellisista asenteista kalifaattia kohtaan ei ole juuri nyt olemassa varmuutta. Siitä huolimatta on meidän kaikkien etu, että liittouman joukot ajavat mahdollisimman nopeasti ISIS:in taistelijat kaupungista ulos.

Taistelujen tauottua on sitten irakilaisten tehtävänä tutkia Mosulin siviiliväestön asenteet kalifaattia kohtaan sekä tarjota heille rehellinen oikeudenkäynti ja vapauttaa syyttömät mutta antaa maanpetokseen syyllisille Irakin lakien mukaiset rangaistukset. Epäilen vahvasti, ettei - tunnettua sanontaa mukaillen - tutkintaa tulla suorittamaan puolueettomasti vaan pesuveden mukana menee monta syytöntä lasta.

Toivottavasti Irakin ja myös länsimaiden hallitukset sekä vapaa media siis jaksavat pitää esillä myös kalifaatin jälkeisiä tapahtumia sekä huolehtia oikeuslaitoksen toiminnan lainmukaisuudesta myös kostomentaliteetin aikana. Sekä ehkäistä kuolemanpartioiden toiminta.

Enkä tällä todellakaan tarkoita, etteikö kalifaatin puolesta toimineita mosulilaisia tulisi rangaista toteen osoitetuista teoistaan koko irakilaisen lainsäädännön suomalla ankaruudella.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Jihadismi vaikeuksissa, entä sitten?
Suomi on sopinut 90 miljoonan turvapaikanhakijan ottamisesta maahamme
Piikki islamistien lihassa

3 kommenttia:

  1. Mitenkään Mosulin siviilien kärsimyksiä vähättelemättä, siviiliuhri ei ole mikään uusi, Syyriassa ensimmäiseksi esiintynyt asia. Mieleen tulee sellaisia kaupunkeja kuten Lontoo, Berliini, Hiroshima, Groznyi, Dresden jne. Ja siinä oli vain muutama verraten hyvin dokumentoitu 20. vuosisadan tapaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sota on aina vaatinut siviiliuhrinsa. Aikanaan oli jopa säädökset siitä kuinka kauan voittaja sai ryöstää ja raiskata voitettuaan taistelun.

      Poista
    2. Vietnam, maata myrkytetiin ja pommitettiin varmaan päiväsä senverta mitä kok aleppon on syydetty pommeja vuosein aikana ..

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!