maanantai 21. joulukuuta 2015

Kumpi ompi parempi - Suomi vaiko Saudi-Arabia?

Suomella ei ehkä ole öljyä, mutta sen sijaan meillä on vihreää kultaa. Sen arvo metsästä hakattuna on vuosittain 1,92 miljardia euroa. Se on noin 3,5 prosenttia valtion budjetin loppusummasta.

Suomessa metsät toimivat raaka-aineena teollisuudelle, jonka tuotannon arvo on vuosittain noin 20 miljardia euroa eli noin 37 prosenttia valtion budjetin loppusummasta. Puun arvo jalostuu Suomessa siis noin kymmenkertaiseksi.

Saudi-Arabia on siinä suhteessa Suomea onnellisemmassa asemassa, että vaikka sen alueella ei juuri kasva puita, on maassa enemmän helposti hyödynnettävää öljyä kuin missään muualla. Niinpä maan taloudesta 80 prosenttia muodostuu öljytuloista.

En löytänyt tietoa siitä, kuinka paljon siitä muodostuu raaka-aineen hinnasta ja mikä osuus jalostusarvosta. On kuitenkin selvää, ettei saudien saama jalostushyöty ole prosentuaalisesti lähelläkään suomalaisten vihreästä kullasta saamaa.

Koska öljyn hinta on viime vuosina laskenut nopeasti, uhkaa Saudi-Arabian julkisen talouden alijäämä uhkaa paisua tänän vuonna 21 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Vuodelle 2016 ennustetaan taas 19,4 prosentin alijäämää. Niinpä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on vaatinut kuningaskunnalta rahankäytön suitsimista, vaikka maalla onkin säästöpossussakamelissa kokonaista 730 miljardin dollarin varannot.

Suomessa valtion talous on myös alijäämäinen. Jopa ensi vuoden budjetti on 5 miljardia eli noin kymmenen prosenttia alijäämäinen huolimatta hallituksen kovista säästöpäätöksistä. Myös Suomen tilannetta seurataan tarkasti muualla maailmassa. Eikä Suomella ole säästöpossussa kuin tyhjää.

Sivuseikkana mainittakkon, että vaikka Suomessa ei olekaan öljyä, on meillä kuitenkin öljy-yhtiöitä. Merkittävin niistä on Neste, jonka (vertailukelpoinen) liikevoitto vuodelta 2014 oli 583 miljoonaa euroa noin 15 miljardin euron liikevaihdolla. Saudi-Arabiassa ei kuitenkaan liene metsäteollisuutta kuin korkeintaan sijoituksena muissa maissa.

Mutta palataan aiheeseen. Tämän kirjoituksen kysymys kuuluu, että kumman maan tilanne on tällä hetkellä parempi? Suomen vai Saudi-Arabian?

Suomessa on enemmän velkaa kuin Saudi-Arabiassa, jossa sitä ei ole juuri lainkaan. Ovatko Saudi-Arabian tulevaisuudennäkymät siis merkittävästi paremmat kuin Suomen?

Vai olisiko sittenkin niin, että meillä on koko kansakunnan tasolla tietoa ja osaamista niin paljon, että selviämme vakavsitakin tilanteista nokkeluudella? Ja Saudit taantuvat jälleen autiomaita vaeltaviksi paimentolaisiksi kunhan öljyvarat loppuvat?

Tai onko Saudi-Arabian yksinvaltainen hallitus demokraattisen Suomen johtajia tehokkaampi sopeuttamaan maan talouden uuteen markkinatilanteeseen ja nostamaan ihmisten hyvinvoinnin länsimaihin verrannolliseksi? Ja suomalainen demokratia puoolestaan kyvytön tekemään tarvittavia päätöksiä talouden pelastamiseksi EU-toimintaympäristössä?

Entä onko niin, että temperamenttinen saudiarabialainen kansanluonne puhkeaa kapinoimaan elintason laskiessa tilanteessa, jossa suomalainen lisää pettua leipään ja tekee töitä kahta ahkerammin? Vai liittyykö hän uskonnolliseen äärijärjestöön ajaakseen paremmin Jumalan asiaa hänen silmiensä edessä päästäkseen paratiisiin?

Vai alkoholistoituuko nykysuomalainen Saarijärven Paavon selättämien vastoinkäymisten edessä ja muuttaa siltojen alle joukkoon, jossa ei kysellä titteleiden eikä menneisuuden perään? Niin kuin 1960-luvun Tukholmassa, missä Slussenin sissit pitivät äänekkäästi yllä kansakuntamme mainetta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Monikulttuurisuuden hedelmiä poimitaan tällä kertaa Jemenissä
Muslimien kaveri sai palautetta
Noita


6 kommenttia:

  1. Varmaa on vain ettei Saudien taantumuksellinen kulttuuri tiukan wahhabisminsa kanssa jätä sivistyneen kehityksen mahdollisuutta, kansan eläessä henkistä keskiaikaa.
    Eliitti nostaa muurinsa korkeammiksi kansan olojen koko ajan käytyä kurjemmiksi, kunnes siellä lopulta käy kuten Iranissa kävi saahille, pahimman luokan islamilaisen taantumuksen hengessä..

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Toisaalta: Varmaa on vain ettei Suomen sosialidemokratian taantumuksellinen kulttuuri tiukan vihreän linjansa kanssa jätä sivistyneen kehityksen mahdollisuutta, kansan eläessä henkistä keskiaikaa.
    Eliitti nostaa muurinsa korkeammiksi kansan olojen koko ajan käytyä kurjemmiksi, kunnes siellä lopulta käy kuten Ranskassa kävi aatelisille, pahimman luokan sosialistisen taantumuksen hengessä..

    (Anteeksi Anonyymi, en voinut hillitä itseäni)
    :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tuo, ehkä kuittaan sen sulle vielä joskus ;) ..vaan kyllä se eliitti länsimaissakin varmaan nostaa muurinsa korkeammiksi jossain vaiheessa kun köyhää oikein kyykytetään..
      Asumistukikin oli taas näköjäs laskenut muutamalla kympillä ja kaiken muun hinta silti nousee ja kaikenlaiset edut vähenevät..

      Poista
  4. Aina on väitety että suomi on köyhä maa luonnorikkauksiltaa, se on melkosta potaskaa, lapissa on runsaasti mineraalivaroja, joita ei ole tähäasti edes kunnolla hyödynnetty, tImantteja, kultaa, erilaisia metalleja on runsaasti maaperässä, öljyä ehkä ole ..

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!