tiistai 6. lokakuuta 2015

Onko Sipilän hallituksen esikuvana NKP:n politbyroo?

Jukka Ruukki kirjoitti Helsingin Sanomiin Sipilän hallituksen ja jo sitä edeltäneen Kataisen/Stubbin hallituksen tavasta hakea budjettisäästöjä tutkimuksesta. Hän nosti esiin nykypäättäjiemme suuruudenhulluuden maamme tieteen ja tutkimuksen ohjaajina ja nosti vertailukohdaksi varsin sattuvasti Neuvostoliiton Kommunistisen puolueen politbyroon, joka uskoi aikanaan omaavansa kaiken viisauden jonkinlaisena "valistuneena etujoukkona".

Täsmälleen samoin toimii Suomen hallitus. Se leikkaa rankalla kädellä tutkimukseen sijoitettuja varoja, mutta samaan aikaan pyrkii korjaamaan tilannetta antamalla murusia sellaiselle tutkimukselle, jonka arvelee tuottavan jatkossa hyvinvointia.

Hallitus saattaa kyllä hyvinkin onnistua valinnoissaan ainakin lyhyellä tähtäimellä. Siitä huolimatta on selvää, että vapaasta perustutkimuksesta tinkiminen johtaa ajan myötä kestämättömään tilanteeseen. Kun nykytrendit muuttuvat, ei tiedeyhteisö ole enää ajan hermolla, vaan entisten kärkihankkeiden sivuraiteille ohjaama. Sen seurauksena tulevaisuuden tutkijoilla ei ole nykyisen kaltaisia valmiuksia vastata uusiin haasteisiin.

Tämän totuuden osoitti selvästi Neuvostoliiton tieteen historia. Ja onhan hallituksen valitsemalle poliittiselle linjalle olemassa vanha viisauskin: ei kannata panna kaikkia munia samaan koriin. Tokihan kaikki ministerit ovat sen kuulleet, mutta ilmeisesti heillä on jonkinlaisia rajoitteita ymmärryspuolella.

Tutkijana ja tiedemiehenä ymmärrän kyllä, että tiukassa budjettitilanteessa on kaikki kivet käännettävä. Siksi tutkimusrahoituksen supistukset ovat ymmärrettäviä, vaikka minun ja kansankin mielestä tyhmiä.

Sen sijaan en ymmärrä sitä, että tutkimusta supistaessaan hallituksen diplomi-insinöörit ja maisterismiehet ilmeisesti aivan aidosti (joskin luultavasti tiedostamattaan) pitävät NKP:n politbyroota esikuvanaan tiedepolitiikassa ymmärtämättä osaamattoman keskusjohdon vallan tuhoisuutta johtamansa maan tulevaisuuden kannalta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Menestyksen rakennuspalikoita
Kyllä kansa tietää
Kohti poliittisesti ohjattua tutkimusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!