keskiviikko 28. lokakuuta 2015

HS harhauttaa somaleilla

Helsingin sanomat otsikoi tänään mielenkiintoisesti. Sen mukaan "Somalialaisten turvapaikan saantia vaikeutetaan – Somaliliitto: Maassa tilanne kaukana turvallisesta". Jutussa puhutaan lähinnä siitä, kuinka somaleiden mielestä heidän kotimaansa tilannetta ei voi mitenkään ennustaa eikä Somaliasta tulevia pitäisi siitä syystä missään tilanteessa palauttaa kotimaahansa.

Sen sijaan jutussa ei puhuta mitään otsikon väittämästä turvapaikan saamisen vaikeuttamisesta. Päin vastoin: maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkaa hakevien hakemukset käsitellään edelleen yksilöllisesti, eivätkä käytännöt muutu aiemmasta.

Uutisen taustaksi on hyvä huomata, että vuoden 2014 aikana Suomeen jätti turvapaikkahakemuksen yhteensä 246 somalia, joista turvapaikan tarve todettiin 33 henkilön kohdalla eli 13,4 prosentilla. Muista syistä oleskeluluvan sai 125 henkilöä ja kokonaan kielteinen päätös annettiin 81 henkilölle.

Migrin uudet linjaukset tulevat koskemaan noiden 125 henkilön kaltaisia hakijoita, joista yhä suurempi osa jää ilman oleskelulupaa kun Somalia todetaan niin turvalliseksi, ettei sieltä tuleville ole syytä antaa oleskelulupaa maan yleisen tilanteen perusteella. Turvapaikan tarpeessa olevien 13,4 prosentin eli henkilökohtaista vainoa pakenevien tilanne ei muutu aiemmasta.

Somalit hakevat myös oleskelulupia. Tämä tarkoittanee somaleiden kohdalla lähinnä perheenyhdistämisiä. Vuonna 2014 somalit jättivät yhteensä 1056 hakemusta, joista hyväksyttiin pedon luvun verran eli 666. Siis noin 63,1 prosenttia. Myöskään näiden ihmisten tilanne ei muutu ennen kuin perheenkokoajalta aletaan vaatia kykyä elättää omaisensa.

Palatakseni pääasiaan eli tuohon otsikkoon. Siinä mainittua turvapaikan saamisen vaikeuttamista minä en jutusta havainnut. Enkä muutenkaan. Hakemuksen voi edelleen jättää turvapaikkaa varten kuten ennenkin. Eikä hakemuksen käsittelyyn tule muutoksia. Siten turvapaikan tarpeessa oleva saa Suomelta henkilökohtaista suojelua eli luvan jäädä maahamme täsmälleen samalla tavalla kuin aiemminkin.

HS:n otsikkovalinnan sijasta totuudenmukaisempaa olisikin ollut todeta, että "Migrin uudet linjaukset eivät heikennä turvapaikan tarpeessa olevien somalien asemaa". Tai suorastaan "Suomi keskittyy turvapaikan tarpeessa olevien somaleiden auttamiseen". Nämä otsikot olisivat kuitenkin antaneet lehden lukijalle kovin erilaisen mielikuvan kuin nyt valittu otsikointi.

Vaan mitä me opimme tästä kaikesta? Ehkä jälleen kerran sen, että otsikoilla tehdään politiikkaa, niillä ajetaan omia näkemyksiä ja vaikutetaan yleiseen mielipiteeseen. Siksi medialukutaito on yksi nykyaikaisen ihmisen tärkeimmistä osaamisalueista. Niin maahanmuuttopolitiikan kuin muunkin yhteiskunnallisen toiminnan ymmärtämiseksi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:8 kommenttia:

 1. Parempi käyttää uimalaseja kun lukee Hesaria, ei saa ihan niin paljoa kusta silmiin. Tietysti vielä vähemmän silmät muuttuvat keltaisiksi jos ei lue Hesarista mitään muuta kuin sarjakuvat.

  Sama koskee soveltuvin osin myös YLEn uutisia ja kaikkea muuta valtamediaa. Soveltuvin osin; YLE ei julkaise sarjakuvia. Täysin hyödytön rahanreikä siis.

  VastaaPoista
 2. On monta tapaa valehdella ja johtaa harhaan. Hesari käyttää useimpia niistä. Yksi tapa on aiheiden valinta, tietyistä aiheista kirjoitetaan, toisista ei. Toinen on sävyn valinta. Tietyistä asioista kirjoitetaan aina positiiviseen sävyyn, toisista negatiiviseen. Kolmas on otsikointi, jutulle valitaan väritetty otsikko, joka ei saa tukea tekstistä. Neljäs on fakta-aineiston valikoiva käyttö. Juttuun poimitaan sinänsä paikkansa pitäviä, mutta epärelevantteja faktoja. Relevantit, mutta toimittajan agendan kannalta kiusalliset faktat jätetään kertomatta. Viides on osatotuuksien käyttö. Jostakin asiasta, vaikkapa maahanmuuton kustannuksista, poimitaan yksi kustannuserä, mutta muut kustannuserät jätetään kertomatta. Kuudes on haastateltavien ja haastattelukommenttien valikointi. Mukaan poimitaan vain toimittajan agendan mukaiset kommentit. Listaa voisi jatkaa pidemmällekin, mutta oikeastaan tämä vaatisi jo oman juttunsa. Niin tai näin, todennettuani noiden edellä esitettyjen ilmiöiden jatkuvan lisääntymisen entisessä laatulehdessä, tein johtopäätökset ja lopetin tilaamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä tuo on selkeästi. Otankin kopion työpöydälleni, kiitos! hh

   Poista
 3. Eikö kenelläkään soi minkäänlaiset kellot? somalit lähtevät työharjotteluun omaan maahansa, ja samaan aikaan otetaan sisään "turvapaikanhakijoita" samasta maasta? mitä helvettiä tämän maan asukkaiden loogiselle ajattelulle on käynyt? jokin bakteeri tai virus? ei varmaan enää onnistuisi näillä nykyisillä ajattelukyvyn rippeillä ensimmäisenkään kännykän keksiminen....

  http://yle.fi/uutiset/somaliopiskelijat_lahtevat_opettamaan_kasienpesua_synnyinmaahansa/8414682

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelin juuri äsken tuota Ylen juttua lukiessani ihan samaa.

   Poista
 4. Miksi ihmeessä Suomi suostuu kaiken maksamiseen? Kiltisti ja marisematta? Kreikkalaisten velkataakka ei kuulu meille, vaan Saksalle, joka jätti sotakorvaukset maksamatta. Aivan turhaan muut EU-maat ottavat osaa velkojen maksuun tai lisälainaukseen.

  https://www.youtube.com/watch?v=WBxMhoQEmNc

  Asetuksissa on suomenkielinen tekstitysvaihtoehto.

  Arja-Täti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vetäisi tähän kyllä mitään sotakorvauksia.

   Kreikkapaketit johtuvat yksinkertaisesti siitä, että kreikkalaiset valitsivat ensin itselleen kelvottomia johtajia, sitten pääosin saksalaiset ja ranskalaiset pankit rahoittivat heidän elämäänsä velaksi ja jäivät lopulta maskukyvyttömän ja -haluttoman maan kanssa tyhjän päälle. Siksi saksalaiset painostivat EU:n "pelastamaan Kreikan" eli omat ja ranskalaiset pankit. Niinpä me olemme joutuneet maksumiehiksi vaikka olemme kaikkeen tapahtuneeseen syyttömiä. Syyllisiä ovat siis toisaalta kreikkalaiset ja toisaalta saksalaiset ja ranskalaiset pankinomoistajat, jotka on meidän verorahoillamme pelastettu henkilökohtaiselta katastrofilta.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!