torstai 8. lokakuuta 2015

Irakilaiset kaipaavat takaisin kotiin - mutta minne katosivat vaino ja hätä?

Helsingin Sanomat uutisoi tänään siitä, kuinka yhä useammat irakilaiset haluavat palata kotimaahansa, koska Suomessa ei ollutkaan sellaista kuin he olivat kuvitelleet. Useimmat myönsivät paluunsa syyn suoraan, mutta monet olivat keksineet peitetarinaksi sukulaisen sairastumisen. Yksi valitti, ettei saa Suomesta hoitoa omaan sairauteensa.

Minusta uutinen kertoo kaiken siitä hädän ja henkilökohtaisen vainon määrästä, joka on johtanut irakilaisten tulvaan Suomeen. Sitä ei yksinkertaisesti ole lainkaan. Eikä tietenkään pitäisikään olla Irakissa, josta suurin osa on turvallista seutua.

Jos Bagdadin alueella ja ISISin hallitsemilla seuduilla onkin epävakaata tai mielivaltaa, on suurimmassa osassa Irakia sikäläisittäin normaali tilanne. Siksi heidän mahdolliset ongelmansa ratkeavat yksinkertaisesti muuttamalla uuteen asuinpaikkaan kotimaan sisällä.

Edelle kirjoitetusta seuraa luonnollisesti se, että jatkossa irakilaisten turvapaikkahakemuksia ei tulisi Suomessa tai muuallakaan EU:ssa hyväksyä lainkaan. Siksi olisi tärkeää, että ulkoministeri Soini saisi nopeasti neuvotelluksi palautussopimuksen Irakiin.

Aiemmin tämä on epäonnistunut Irakin kiemurtelun ja vihreiden/demaritaustaisten kehitysyhteistyöministerien yhteistyöhaluttomuuden takia. Tällä kertaa kaiken Irakiin suuntautuvan kehitysavun ehdoksi on pantava palautussopimuksen hyväksyminen.

Maan toistaiseksi suurin sanomalehti kertoi myös, kuinka Suomeen saapuneiden hakijoiden määrä on viime päivinä notkahtanut hiukan. Syiksi notkahdukseen arvellaan Ruotsin tehostunutta toimintaa heidän rekisteröinnissään sekä syyspakkasia.

Minä epäilen edellisten syiden lisäksi asiaan vaikuttaneen sen, että irakilaiset iPhonemiehet ovat välittäneet tietoa kokemuksistaan Suomessa. Jos olen oikeassa, turvapaikanhakijoiden olosuhteissa ja oleskeluluvan saamisessa jatkossa tapahtuvat muutokset - kuten työllistäminen, turvapaikkakriteerien tiukentuminen ja pakolaisstatuksen saaneillekin perheenyhdistämisen edellytysten kiristäminen - tulevat entisestään vähentämään Suomesta turvapaikkaa hakevien määrää. Sekin tulee osaltaan vahvistamaan käsitystä siitä, ettei irakilaisia aja Suomeen henkilökohtainen vaino tai hätä vaan toive paremmasta elintasosta.

Kun faktat ovat nyt näkyvästi esillä, jään odottelemaan maahanmuuttovirastolta pikaista linjanmuutosta irakilaisten turvapaikanhakijoiden anomusten käsittelyyn. Ja hallitukselta riittäviä toimenpiteitä, jotta maamme ei edes lähtökohtaisesti houkuttaisi irakista elintasosurffareita vaan ainoastaan sellaisia, jotka ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa - jälkimmäisiä ei tosin pitäisi juurikaan olla, kuten edeltä ilmenee.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

5 kommenttia:

 1. Puolijoukkue majoitus lapissa varsinki näille irakilaisille, talveen mennässä näkee kuinmoni on oike pakolainen

  -jpt-

  VastaaPoista
 2. Liian aikaista sanoa mistä tämä muuttoliike johtuu, mutta arvioisin, että kyseessä on some-ilmiö. Joku laittoi viestin sukulaisilleen, että meidän suvulla on juhlat Suomessa. Tämä levisi sitten hallitsemattomasti ja monet muutkin haluavat tulla juhlimaan.
  Vrt. uutisiin teinijuhlista, joissa kutsuttuja oli parikymmentä, mutta paikalle tuli pari sataa ja omakotitalo pantiin päreiksi.

  VastaaPoista
 3. Talvi todennäköisesti tekee tehtävänsä ja aikaansaa ainakin hieman hengähdystaukoa. En hetkeäkään usko tilanteen olevan vielä ohitse, mutta ehkä kohta sillä tasolla että se on jotenkin hallittavissa jollei halu siihen lässähdä kokonaan nyt pahimman paniikin mentyä.

  Toivon sydämestäni, että kuluneen syksyn tapahtumat analysoidaan tulevan talven aikana siten, että ei voida piiloutua akuutin tilanteen päälläolon taakse.

  Suomessa on meinaan todellinen lustraation tarve. Sekä hallinnossa että varsinkin valtamediassa.

  VastaaPoista
 4. Itselläni pisti silmään tuo sairaus, johon eräs mies ei kokenut saavansa Suomessa hoitoa. Sairaus oli nimeltään osteoporoosi, eikä siihen kalsiumia sisältävien tuotteiden nauttimisen ohella ole sen erikoisempaa hoitoa.

  On tietenkin mahdollista, että miehellä on muitakin tauteja komplisoimassa tilannetta ja että tämä jäi toimittajalta mainitsematta. Kuitenkin jäin ihmettelemään mitä satua ihmissalakuljettaja on sepittänyt - Suomessako on nyt irakilaisten mukaanhoitoja ja parannuskeinoja joita ei missään maailmassa muualla tunneta tai osata toteuttaa?

  Tämä ihmetteleminen tietysti olettaa, että tarina osteoporoosista ja sen suomalaisten toimesta hoitamatta jättämisestä on tosi.

  VastaaPoista
 5. Kiinnitin samaan huomiota. Ehkäpä hän oli googlannut jonkun vaarallisen kuuloisen säälisairauden ja sitten valinnutkin nolosti sellaisen, josta yleensä kärsivät naiset vaihdevuosien jälkeen. Saattaa tulla kavereilta kuittailua.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!