sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Älyllisesti epärehellistä kirjoittelua

Euroopan neuvoston rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission jäsen Lauri Hannikainen kirjoitti 5.2. Helsingin Sanomien yleisänosatossa kirjoituksen, jossa hän väitti muun muassa, ettei "tiedä Suomessa yhtään vähemmistöryhmää, jonka jäsenet tekisivät erityisen paljon rikoksia". 

Lausunnon tekee hämmästyttäväksi se, että Hannikainen on kaikesta päätellen sellaisessa asemassa, että hän on varmasti tietoinen asiaan liittyvistä faktoista (täällä oma kirjoitukseni aiheesta). Tilastotiedon pohjalta onkin selvää, että esimerkiksi irakilaiset raiskaavat kantasuomalaisiin verrattuna moninkertaisen määrän naisia.

Usein väitetään, että maahanmuuttajien yliedustusta tietyissä rikoslajeissa selittää heidän ikärakenteensa ja heikko yhteiskunnallinen asemansa. Varmasti nämä tekijät selittävätkin osan, mutta toisaalta on myös tekijöitä, jotka viittaavat päinvastaiseen suuntaan.

Esimerkiksi monien maahanmuuttajien kulttuuri on paljon patriarkaalisempi ja epätasa-arvoisempi kuin suomalaisten. Siten lienee todennäköistä, etteivät noissa perheissä tapahtuvat perheen sisäiset raiskaukset tai väkivallanteot tule koskaan viranomaisten tietoon. Olisi hyvä jos asia selvitettäisiin kunnolla tutkimuksen keinoin, mutta ilman faktatietoakin pidän todennäköisenä, että kaikki tekijät huomioiden näiden kulttuurien osalta tilastot mieluummin kaunistelevat kuin rumentavat totuutta.

Juuri raiskauksiin liittyy myös varsin suuri tilastointivaikeus: onko ympärileikatun vaimon kanssa harjoitettu seksi tulkittava aina raiskaukseksi, koska ympärileikkauksesta seuraa naiselle kyvyttömyys nauttia seksistä?  Itse olisin taipuvainen tälle kannalle, mutta tämä tulkinta nostaisi raiskausten määrän ympärileikkauskulttuureista tulevien maahanmuuttajien kohdalla todella korkeaksi. Tiedämme nimittäin varmasti, että ympärileikattuja aviomiehen seksuaalisten tarpeiden tyydyttämisen kohteena olevia naisia asuu Suomessa. En ole kuitenkaan kuullut, että tällaisesta tapauksesta olisi tehty Suomessa yhtään rikosilmoitusta.

Kirjoitukseni aihe ei kuitenkaan ole se, raiskaavatko jotkut maahanmuuttajaryhmät enemmän kuin toiset tai kantasuomalaiset. On selvää, että tästä löytyy esimerkikkejä esimerkiksi seksuaalirikosten osalta. Sen sijaan ihmettelen miksi asian faktatiedoista varmasti tietoinen Lauri Hannikainen  kirjoittaa Helsingin Sanomissa nyt nähdyn kaltaisen älyllisesti epärehellisen kirjoituksen, jossa hän esittää valheellista tietoa silmänkään rävähtämättä.

Erityisesti olisin kiinnostunut tietämään, uskooko Hannikainen todella itse kirjoittamansa, vai valehteleeko hän tahallaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Etninen tilastointi parantaisi maahanmuuttajien sopeutumista
Kummallinen ajattelu vaikeuttaa maahanmuuttajien sopeutumista
Onko pohjoismaden muutos käsillä nyt?
Mahdottomien ratkaisujen edessä edelleen
Maahanmuutolla on seurauksia mutta myos hinta

1 kommentti:

  1. Hyvä, asiallinen ja rohkea kysymys. En usko, että Hannikaisen kantti kestää vastata. On helpompaa olla mukamas huomaamatta tätä kysymystä.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!