keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Terrorivapaa pommi

Viime aikoina Suomen oikeuslaitos on linjannut (esimerkki ja toinen), etteivät kaikki muslimit ole terroristeja eivätkä kaikki terroristit muslimeja. Saksan poliisi puolestaan kertoi meille viime yönä, etteivät kaikki pommit eivät ole terroristien asettamia.

Tarkoitan tietenkin saksalaista jalkapallojoukkuetta Borussia Dortmundia kohdannutta pommi-iskua, jossa ainakin yksi joukkueen tähtipelaaja loukkaantui. Tekijästä ei ole tietoa, mutta Saksan poliisi on siis antanut ymmärtää, ettei se epäile teolla olleen terroristista motiivia.

Wikipedian mukaan "terrorismi on yksilön tai ryhmän harjoittamaa väkivaltaa, jonka tarkoitus on viranomaisten uhkaamisen ja yleisöön kohdistuvan pelon avulla vaikuttaa päätöksentekoon". Eikä Saksassa siis eilen koettu sellaista. Mutta mistä sitten oli kysymys?

Jonkin kilpailevan joukkueen yritys päästä eroon vastustajastaan? Vai jonkin toisen joukkueen fanien tekemä yritys päästä eroon kilpailijasta? Eikä kai voi sulkea pois oman joukkueen jostain syystä pettyneen kannattajan mielenilmaustakaan? Tai olisiko taustalla sittenkin järjestäytyneen rikollisuuden toimi, jonka taustalla ovat jonkinlaiset joukkueen tai sen pelaajan valonarat puuhastelut? Vai mustasukkaisuusdraama? Vai mikä?

Edellä mainittuihin kysymyksiin ei tätä kirjoitettaessa ole vastauksia, mutta kovin oudoiltahan nuo ylle listaamani vaihtoehdot tuntuvat. Näin jopa sitä tietoa vastaan, että jalkapallon ympärille tiedetään pesiytyneen varsin paljon ääliömäistä väkeä, jonka aivoituksia on vaikea ymmärtää.

Ja onhan yleisellä tasolla muutenkin selvää, ettei ihmisten seassa rauhan aikana pommeja räjäyttelevän henkilön mielenterveys voi olla kunnossa. Tämä siis täysin riippumatta räjäyttelyn motiivista.

Juuri nyt voimme vain odottaa tutkimusten valmistumista. Sitä odotellessa haluan kuitenkin vielä painottaa, että tässä Saksan tuoreimmassa räjähdyksessä on hyvää ja turvallisuutta lisäävää tieto siitä, ettei kysessä ollut yhteiskuntajärjestystä muuttamaan pyrkivä ja yleistä pelkoa lietsomaan tarkoitettu terroriteko.

Siten voinemme jo ennen tutkinnan valmistumista sulkea epäiltyjen piiristä pois aiemmin terrorismia harrastaneet tahot kuten 1920-40-luvulla aktiivisimmillaan olleet natsit, 1970-luvulla mainetta niittänyt äärivasemmisto tai viime aikoina parrasvaloissa loistaneet muslimit tai eläinten oikeuksien puolesta taistelevat.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Terrorismin uhka muuttaa maailmamme
Nimet peliin
Verovaroin tuettua väkivaltaa ja lahjontaa

11 kommenttia:

 1. Fakta on varmaankin se, ettei poliisilla ole tiedossa teolle islamilaista motiivia.
  Itse olisin kovin yllättynyt, jos Islamilainen valtio (ISIS) ilmoittautuisi teon tekijäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sitten en enää olisikaan niin yllättynyt. Alkuperäinen käsitykseni johtui mm. iskun vaatimattomasta uhrimäärästä ja siitä, että juuri jalkapallojoukkuetta vastaan olisi saattanut kuvitella olevan muitakin motiiveja. Tosin jossain vielä elätettiin toivetta, että iskijät olisivat antifasisteja.

   Eli näyttäisi se pitkälti niin olevan, että kaikki väärän profeetan seuraajat eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat väärän profeetan seuraajia.

   Poista
  2. On niitä tiettävästi muitakin.

   Poista
 2. Oikeastaan on hieman harhaanjohtavaa sanoa, että latvan luokitus B-kakkoseksi olisi se ratkaiseva syy terroristiseen toimintaan. Esimerkiksi Tukholman terrori-isku. Aftonbladet (17-4-10)kertoo että terrori-iskun tekijä: "Berättar i förhör: Jag körde ihjäl otrogna". Siis terrori-iskun tekijä kertoo kuulusteluissa, että hän ajoi kuoliaaksi vääräuskoisia. Vääräuskoisten tappaminen kuuluu hänen todellisuuteensa ja identiteettiinsä. Hänet on kasvatettu tähän todellisuuteen, lähiympäristön ja yhteisön toimesta. Elinympäristö demokraattisessa yhteisössä ei korreloi hänen käsityksiensä kanssa todellisuudesta. Tämä on nähty jo monta kertaa Euroopassa. Euroopassa syntynyt maahanmuuttajien jälkeläinen monesti identifioi itsensä vanhempiensa kulttuuripohjan mukaan ja menee ja esimerkiksi räjäyttää itsensä ja samalla tappaa muutaman vääräuskoisen, koska se kuuluu asiaan. Latva B-kakkoskulttuurit ovat itse asiassa ongelman ydin. Jos Tukholman terrori-iskun tekijä olisi kasvanut ruotsalaisessa perheessä ja omaksunut ruotsalaisen kulttuuripohjan, niin en usko että hän olisi tehnyt terrori-iskua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älykyystasoltaan normaalikin ihminen voi olla sekaisin, jos on elänyt sellaisessa kulttuurissa, johon sisältyy pään sekoittamiseen kannustavia piirteitä.

   Poista
 3. Poliisilla ei ole hajuakaan pommittajasta, mutta hänen motiivinsa ovat kyllä tiedossa. Mikähän on Saksan poliisin menetelmä? Ovatko he ehkä palkanneet selvänäkijöitä tai telepaatteja tutkimaan rikollisten motiiveja? Ikävää että tekijän henkilöllisyys ei ole paljastunut näille selvänäkijöille.

  Mutta ehkä ensi kerralla kun saksalaisten oma "Minority Report" saadaan päivitettyä versioon 2.0 he saavat selville myös tekijän henkilöllisyyden?

  VastaaPoista
 4. Verkko-Iltasanomat tänään: "
  Islamilaiseen terrorismiin viittaa räjähdyspaikalta löytynyt kirje. Süddeutsche Zeitung -lehden mukaan kirje alkaa näin: ”Allahin, armollisen, hyväsydämisen nimissä...”

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan nyt kuinka tässä käy, mutta jos kirje osoittautuu aidoksi ja räjäytyksen motiivin paljastavaksi voi vain ihmetellä poliisin alkuperäisten lausuntojen motiivia.

   Poista
 5. Mutta Suomessa ei saa antaa pelolle valtaa, paitsi pääsiäisenä:
  "Vantaan poliiseilla konepistoolit esillä pääsiäisen: "Askel ylös turvatoimissa". IL tänään.

  VastaaPoista
 6. Pääsiäinen - kristittyjen suurin juhla.

  Pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä.

  Pääsiäinen on vuosittainen juhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen juhlana.

  Ketä varten ne konepistoolit on? Rauhanuskontoa tunnustavia vartenko?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!