torstai 12. syyskuuta 2024

Työmarkkinasyksy alkaa pessimistisissä merkeissä

Tänään on tärkeän prosessin aloituspävä, sillä teknologiateollisuuden työnantajat ja työntekijöitä edustava Teollisuusliitto istuvat neuvottelupöytään sopimaan tulevista työehdoista ja palkoista. Lähtökohta on kuitenkin huono, sillä - Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan - neuvottelutilannetta mutkistavat hallituksen jo toteuttamat ja parhaillaan tekeillä olevat lait, joilla muutetaan sosiaaliturvaa ja työlainsäädäntöä.

Myös Teknologiateollisuuden Jarkko Ruohoniemi on pessimistinen, sillä hänen mukaansa alan taloustilanne vaikeuttaa neuvotteluita. Näin siksi, että hänen mukaansa alan yritysten talous ei ole odotuksista huolimatta kääntynyt kasvuun, joten Suomessa on edelleen tarve maltillisille palkkaratkaisuille, jotta yritysten kilpailukyky suhteessa eurooppalaisiin verrokkeihin säilyisi.

Nähtäväksi siis jää, millainen työmarkkinasyksy meille suomalaisille avautuu tänä syksynä. On selvää, että edellä mainitut johtajat pyrkivät puheillaan asemoimaan jo etukäteen omiensa neuvotteluasemia mahdollisimman vahvoiksi. Ja yhtä lailla pelaavat julkisuuspeliä, jolla tavoitellaan meidän suomalaisten hyväksyntää heidän omille vaatimuksilleen. 

Tosiasia kuitenkin on, että Suomen talous on ollut rähmällään jo yli puolitoista vuosikymmentä, eikä siitä kuopasta nouseminen onnistu ilman työnantajien kustannuskilpailukykyä ja työntekijöiden vahvaa motivaatiota. Ja tästä syystä pitää toivoa, että nyt alkavien neuvotteluiden lopputuloksena on molempia osapuolia tyydyttävä suomalaisen teknologiateollisuuden toimintaedellytyksiä tukeva loppuratkaisu.

Erityisen typerää tässä tilanteessa olisi, mikäli nyt käynnistyvissä neuvotteluissa ryhdyttäisiin politikoimaan hallituksen Suomen talouden kasvuun tähtääviä työmarkkinauudistuksia vastaan. Tai tekemään jonkinlaista protestia sellaisista päätöksistä, jotka eivät varsinaisesti koske töiden tekemistä vaan esimerkiksi oikeutta poliittisiin lakkoihin tai työttömyyskorvauksiin. 

Näin jo siitäkin syystä, ettei Suomen suurin työntekijöiden puolue löydy suinkaan poliittisesta vasemmistosta tai edes oppositiosta, vaan Petteri Orpon (kok) porvarihallituksesta. Ja tämän puolueen puheenjohtaja istuu sen valtiovarainministerinä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hallitus toimii ja oppositio räksyttää
Ay-liike alleviivaa työelämäuudistusten tarpeellisuutta
Demokratian vastainen korporaatio







8 kommenttia:

  1. Ainakin minulle on käsittämätöntä ay-pomojen asenne ulkomaalaisten halpatyöntekijöiden (osaajien muka) maahan tuloon. Ei ihme että duunaritkin ovat siirtyneet kannattamaan perussuomalaisia. Elävät menneessä suurine palkkoineen.

    VastaaPoista
  2. Suomi roikkuu koko ajan kirityvämmässä köydessa ja maa kuolema on täysin varma. Sillä ei yksikään edustaja, ei yksikään puolue ole erottamassa Suomea murhaajastaan, eli eu:sta, minulle joka puolue edustajineen on maanpetturi .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa, tarkoitatko että Suomi selviäisi ilman EU:ta, valuuttana markka ja ilman NATO-jäsenyyttä? Voi olla että kasakka olisi jo ottanut sen mikä irti lähtee.
      kannatan syvästi EU-jäsenyyttä, vaikka sillä on lieveilmiöitä, mutta ne ovat pienempi paha kuin tuo pahuuden valtakunta tuossa rajan takana.

      Poista
    2. Ano 1058: Mitä tekemistä Eurostoliitolla (EU) on Naton kanssa? EU on jo lähtökohtaisesti puhtaasti pasifistinen utopia, jolle kasakka nauraa. EU ajaa sellaista politiikkaa, josta aikoinaan Bobrikov olisi vain uneksinut. Juuri EU on päävastuussa siitä, että mm. kehitysmaalaisten joukkoinvaasiolla on tuhottu länsieurooppalaisten valtioiden kansallistunto. Ilman horjumatonta kansallistuntoa ei voida panna kovaa kovaa vastaan, mikä on aivan välttämätöntä, jos halutaan torjua se kasakan nauru. Ja sellaista kansallistuntoa ei ole maissa, joissa on julistettu kehitysmaalaiset yhtä hyviksi kuin oma kansa. EU on Putinin paras ystävä.

      Poista
    3. Juuri näin, Trilisser. Sitä paitsi Norja ei kuulu EU:hun, mutta Natoon kyllä. Rasvanaamaisten komissaarien johtama EU-hirvitys ei ole muuta kuin vienyt Suomen rahat, joilla olisi voitu vaikka kaksinkertaistaa ilma- ja panssarivoimat, mikä olisi tuonut jo sinällään turvaa. Eikä mikään olisi estänyt Natoonkaan liittymistä itsenäisen valtiona.

      Poista
    4. Ei jeesus, kuka voi olla noin pihalla kun , "Ano.. 10.58" Miten Nato liittyy eu:hun, eu ei suojele Suomea. Rahapainokoneet rakennettavaksi, markka takaisin eu toivotettava syvimpään helvetiin. Vai "lieveilmiöitä" Missä satumaailmassa elät, et ainakaan normaalimaailmassa.

      Poista
  3. EU:n PITI olla rauhan tae Euroopassa. Sen PITI olla pajon muutakin. Nyt on koeponnistettu ja nähty ettei siitä ole mihinkään. Pelkkä rahareikä ainakin suomalaisille. Samaan sakkiin kuuluu ammattiyhdistysliike; täynnä korkeapalkkaisia johtajia, joille vain oman lompakon täyttäminen on sydämenasia. Kun Sanna Marin näyttää hyvää esimerkkiä, niin on outoa miten hyväuskoisia SAK:n kannattajat ovat. Heitähän viedään kuin litran mittaa.

    VastaaPoista
  4. Ensin vähän vanhaa muistelua, eli Iltalehti 30.11.2022 Elinkeinoelämän rahoittaman ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju esitti :
    "Ettei kaikkien ihmisten ei tarvitse tulla toimeen palkallaan, vaan valtion tulee tukea heidän toimeentuloaan"
    Samaa esitti TV:ssä Jorma Ollila jo parikymmentä vuotta aiemmin.
    Nyt ei enään valtio voi tukea palkansaajia, joten palkankorotukset ovat paikallaan kuopan täyttämiseksi. Vuokrat näyttävät nousevan ensi vuonna 2-7 % ainakin lehtitietojen mukaan.
    Suomen veroista sen verran että Pohjoismaisesti näyttää tilasto huonolta,
    mutta laajemmin hivenen paremmalta.
    https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/5-medialle/51-selvitykset/kansainvalinen-palkkaverovertailu-2023_graafit.pdf
    Olen aiemminkin kirjoittanut kotipörssin osinkoveroista, mm 2022 vuoden keskustelusta jossa verottajan, ja veronmaksajien keskusliiton edustajat yhteisymmärryksessä kertoivat että Helsingin pörssin maksamista 12´000´000´000 € osingista, Suomen valtio sai n 3,6 % siivun. Nyt on entisen pm S.M. yhtiö maksanut voitostaan Suomeen veroa 21,6 % (83´679 €) .
    Mitähän tuohon oikein sanoisi, parempi kun en mitään.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!